5+1 ötlet, hogy mit csinálj, ha foglalt a domain név amit kinéztél

Ha most készülsz új weboldalt készíteni, beleütközhetsz a következő falba: Rengeteg domain név foglalt, lehet, épp az Te új / létező branded “tecéged.hu” címe is foglalt már. Mit tehetsz ilyenkor? Nézzünk meg 5+1 tippet arra az esetre, ha az álom domain név már foglalt:

1. Vedd meg!

Ez a legkézenfekvőbb és a legegyszerűbb megoldás is. Vedd meg! Nézz rá a weboldalra, és ha nem aktív vagy nincs is rajta semmi, akkor mindenképp érdemes lehet megpróbálkozni vele… Íme mit kell tenned:

  • Keress rá a weboldalra, és nézz rá, van-e rajta aktív weboldal
  • Ha nincs, sokkal egyszerűbb lesz a dolgod. Keress rá a http://www.domain.hu/domain/domainsearch weboldalon a domainre. Ha ez megvan, kattints a további információknál a domain-igénylő vagy domain-használó oldalra és ott megtalálhatod a tulajdonos elérhetőségeit.

2. Adj hozzá egy melléknevet vagy igét!

Egy nagyon egyszerű példa jut eszembe, de itt mindenképp szükség lesz a kreativitásodra. Ha egy domain szolgáltató weboldalt szeretnél létrehozni, akkor a domain.hu biztosan foglalt lesz. Ez esetben próbálkozhatsz igék vagy melléknevek hozzáadásával, mint a szuperdomain.hu vagy foglaljdomaint.hu.

3. Add hozzá az ország, vagy helység nevét

Gyakran előfordul nagy cégekkel is, hogy a domain nevük foglalt. A Nissan folyamatosan próbálja megszerezni a nissan.com weboldalt (de a tulajdonos ragaszkodik hozzá), így viszont kénytelenek a nissanusa.com domain nevet használni – ami elég jó megoldás összességében.

4. Domain hack

Ezt azért sem szeretném lefordítani, mert adja magát. Ha a domain neved egy szó, akkor nagyon egyszerűen beraksz egy pontot az utolsó két betű elé – és kész is van a domain neved. Igaz, ezt egy fokkal kevésbé szereti a google, mint a .hu-s domain neveket például, de nem kerülsz akkora hátrányba ettől, hogy ez elviselhetetlen legyen.

Remek példa erre az időpontfoglaló szoftver a booked4us példája, akinek a domain neve http://booked4.us/. Kifejezetten stílusos. (Idő közben már sikerült megvenniük a booked4us.com domain nevet is, de kezdetleges megoldásnak tökéletes – vagyis amíg nincs pénzed az eredeti domain név vételárára)

5. Legyen jellemző domain neved!

Ha egészséges táplálkozással kapcsolatos weboldalt indítanék itthon, és a .hu-s elképzelt domain nevem már foglalt lenne, akkor biztosan elgondolkodnék a .health domain néven is. Hasonló logikával, ha boltot nyitnék, annak jó lehet egy .store végződés is… A startupok gyakran választanak .io nevet, ez kifejezetten trendi lett manapság.

+1 gondolkozz egy új néven

Ha már más is jelen van a neveddel a piacon, akkor nem lesz egyszerű dolgod befutni. Múltkor találkoztam egy sráccal akit Müller Péternek hívnak, és az üzleti életben próbál elhelyezkedni. Említettem neki, hogy nem lesz egyszerű dolga Müller Péterként nevet szerezni magának, az író mellett… Persze nevetett a viccemen, de értette is mire gondolok.

Nagyon fontos, hogy megfelelő domain nevet válassz a vállalkozásodnak. Legyen könnyen megjegyezhető, és összetéveszthetetlen másokéval. A fenti tippekkel már el tudsz indulni, ha már foglalt lenne a kiszemelt név… Hajrá, jó munkát!

Ehhez kapcsolódó cikk: Hogyan válasszak nevet a cégemnek, vállalkozásomnak?

2021 -es vállalkozási ötletek! Neked is hasznos, nem csak kezdőknek!

Iratkozz fel, hogy előbb megkapd! Kattints ide! Működő cégek is inspirációt merítenek új termékekhez, szolgáltatásokhoz, üzleti modellhez, vagy éppen marketing ötletet találnak. Újaknak pedig egyenesen kötelező! Tovább a Minner 2021- es ötletekre!!