A forex brókekerek fekete napja 2015. január 15.

Ez az igazi Black Swan (fekete hattyú) esete, mivel ilyen hirtelen jövő esemény, amelyre senki sem számít ritkán van. A legtöbb brókercégnél a befektetők 80-90%-a pont az ellenkező irányba kereskedett, mint amerre elmozdult az EURCHF a svájci döntés után (erről itt olvashatsz).

Az alábbi ábrán a kanadai brókercég, az Oanda ügyfelei kereskedéseit láthatjuk. Az EURCHF-en long pozícióban ül 92,88%-a, azok közül akik erre a devizapárra kereskedtek. A hirtelen árzuhanást a likviditás szolgáltatók nem tudták kezelni, így a stop loss szintek nem aktivizálódtak, a befektetőket tehát nagyobb kár érte, mint a kezdetben kiszámított kockázatuk. A tőkeáttétel veszélyes, és ilyen helyzetekre is fel kell készülni. Rengeteg számla áll mínuszban az Oandánál is.

Oanda - eurchf pozíciók
Oanda – eurchf pozíciók

Az FXCM a csőd szélére került, a részvényei meredek zuhanásba kezdtek, 225 millió dollár veszteségük van a csütörtöki napon történtek után. A cég szerencséjére 300 milliós kölcsönt kap a Leucadia National Corporation brókercégtől. A vállalat elfogadta, és már tegnap este üzletet kötöttek.

Az Alpariról azóta nincs újabb hír, hogy bejelentették fizetésképtelenné váltak. Sok magyar ügyfélnek is van ott számlája.

De még a nagy cégek is, Barclays, Deutsche Bank, CitiGroup is több millió dolláros veszteséget szenvedtek el csütörtökön.

Két új-zélandi brókercég be is csődölt, a Global Brokers NZ Ltd és az Excel Market.
Megkérdeztük a 3TG Brokers-t, hogy náluk mi a helyzet, ők a hír után leállították a kereskedést, így nem érintette őket az esemény, sőt egy kezelt számlás ügyfelük a 5Gulden még pluszban is jött ki, mivel éppen DE30 indexen kereskedett, amin 2%-os profitot értek el.
Az IronFX, XM brókercégek is azt mondták, náluk minden rendben és a kifizetéseket teljesíteni tudják.

Az biztos, hogy vannak nyertesei is az árfolyam elmozdulásnak, hiszen nem veszíthetett mindenki.

Forrás: investing.com, reuters, alpari, fxcm, 3TG Brokers

Új vállalkozási ötletek! Neked is hasznos, nem kell kezdőnek lenned!

Olvasd el a Minner friss üzleti ötleteit Kattints ide! Működő cégek is inspirációt merítenek új termékekhez, szolgáltatásokhoz, üzleti modellhez, vagy éppen marketing ötletet találnak. Újaknak pedig egyenesen kötelező! Tovább a Minner ötletekre!! (A menüben is megtalálod)