A házikedvenc piac számokban

Dátum

Megosztás

Nehéz leírnom az első sorokat, mert az egyik macskám a mellkasomon ül, folyamatos figyelmet követel magának. A másik macskám jó eséllyel éppen tönkretesz valamit a lakás valamelyik eldugott pontján, a kutyám édesanyámnál van, ahol van kert. Ott remek dolga van, evés után, alvás előtt terrorizálja egy kicsit valamelyik ottani macskát, vagy a nyulat, úgy él, mint egy hercegnő.

Nagy állattartó a magyar, de megnéztük, hogy pontosan mekkora, következzék a hazai kisállatpiac számokban! Ebben az anyagban nem adunk konkrét vállalkozási ötleteket, csupán bemutatjuk a piacot, ha ez a terület jár a fejedben, akkor reméljük, hogy ennek segítségével fel tudod mérni, hogy érdemes-e belevágnod.

A kisállattartás nagy, és folyamatosan növekvő piac, amivel igazán érdemes foglalkozni, a háztartások fele tart háziállatot itthon, míg az európai átlag csupán 20-30%.

Jól szemlélteti, hogy mennyire pezsgő piacról van szó, hogy nemrég a Cápák Között című műsorban is megjelent egy ötlet, ami kutyákkal foglalkozik, erről Milán itt írt, érdemes megnézni, náluk például havi 500 000 forintot költ egy felhasználó. De remek példa az automata kutyamosó franchise, a Wash and Vau is.

Kutya

Az ember legjobb barátja, a népszerű háziállat évezredek óta él velünk együtt, a számok a következőek hazánkban, több különböző forrást mutatunk be:

Hello Vidék, 2017-es adat: 2 050 000

HVG, 2018-as adat: 3 000 000

kutyabarát, 2014-es adat: 2 000 000

kutyabaráthelyek.hu, 2018-as adat: 3 000 000

Annak ellenére, hogy az időben előrehaladva növekvő tendenciát mutatnak a különböző források, mégis megnézünk egy átlagértéket, hiszen sok forrás bizonytalannak, becslésszerűnek tűnik. A hazai, gazdánál tartott kutyák száma itthon ennek megfelelően: 2 500 000 lehet, ha ezzel az értékkel kalkulálunk, akkor nagyot nem fogunk tévedni.

Érdekességképp vessük össze más országokkal hazánk kutyatartását:

A fenti táblázatból jól látszik, hogy ha a kutya / négyzetkilométer értékben nem is vezetünk, de a kutya / fő értékben igen, a magyarok egyszerűen imádják a kutyákat. 0,2 az érték, nincs még egy ország, ahol ilyen magas lenne ez a szám. A kutyabarát.hu készítette a táblázatot, érdemes megnéznünk az oszlopdiagramot is, igazán szemléletes:

Szinte döbbenetes, itt is szépen látszik, hogy megelőzzük az egész világot, kis túlzással utánunk kutyagol mindenki. A HVG összefoglalójából az is kiderült, hogy a községekben gyakoribb a kutyatartás, mint a városokban, előbbi értéke 49%, utóbbié 33%, Budapesten például csupán 22%. A magasabb keresetűek körében ritkább a kutyatartás, alig 35%-uk dönt úgy, hogy kutyát tart, a diplomások körben is ritkább, csupán 26%.

A középkorúak körében a legmagasabb az érték, 43%.

Macska

Misztikus, van aki imádja, van aki utálja, kiszámíthatatlan, egyszerre vad és szelíd, ennyi macska van itthon:

Hello Vidék, 2019-es adat: 2 280 000

amarqt, 2014-es adat: 3 000 000

Forbes, 2019-es adat: 2 280 000

Itt nem számolunk átlagot, ugyanis a Forbes anyagából kiderül, hogy 2014 óta, négy év alatt a macskák száma félmillióval nőtt, úgy tűnik ők pontos statisztikákból dolgoztak, így az itt is, több helyen is felhasznált közel 2,3 millió az a szám, amivel kalkulálhatunk.

Egyéb kedvencek

Kaméleon, papagáj, óriáscsótány, rengeteg különböző, nem ritkán egzotikus állatot tartunk, ebben a szekcióban ezeket szedjük össze:

Ez a piac szárnyal hazánkban!

A kínálati oldal

A cikk elején azt ígértük, hogy vállalkozási tippeket most nem adunk, beszélünk viszont egy kicsit arról, hogy hogyan néz ki a kínálat, azok a cégek, akik ezt az óriási állatmennyiséget ellátják.

2018-ban 881 állategészségügyi vállalkozás működött itthon, kevés olyan állatorvosi szolgáltatás van, ami haszonállatokra specializálódna, a legtöbben „vegyes” palettával várják a gazdákat, de a fenti számoknak megfelelően a kutya és macskatartók találnak legkönnyebben állatorvost.

2015-ben még 30 milliárd forint volt ezeknek a cégeknek a bevétele, 2017-ben már több mint 37 milliárd.

Sőt, a Forbes összeállítása azt is kiemeli, hogy a 2018-as év legnagyobb itthoni akvizíciója is ehhez a piachoz kötődik, egy állattáp céget adtak el több mint 80 milliárd forintért.

Átnézve van itt a Minneren több ötlet is, Milán ötleteit belinkelem a cikk végére. De egyébként ez a rengeteg állat komoly igényekkel rendelkezik, elég, ha annyit mondunk, hogy sok szállodában még mindig nem látják őket szívesen… 😉

Sok sikert mindenkinek!

Kapcsolódó üzleti ötletek:

Fotó: Pixabay

Györfi András
Györfi András
Újságíró, vállalkozó, a Kriptopénz ABC című, a HVG Könyvek gondozásában megjelent kriptopénz, blokklánc témájú ismeretterjesztő kötet szakmai szerkesztője, társszerzője, olyan nagy sikerű webes vállalkozások alapítója, mint a Ducitárs.hu, vagy a SkypeSuli.hu.