A vezető technológiai cégek többsége a felhőpiacon is nagy vetélytársai egymásnak. Apple, Amazon, Google, Microsoft, Oracle, IBM… mind-mind beléptek erre a piacra. Nem véletlen a cikk végén látod mennyit költ náluk egy-egy partner.  Most egy igazi nagy piacot szerezhet meg a már versenyben maradó Microsoft vagy Amazon. 10 milliárd dolláros megbízást a Pentagontól. Ez akkor összeg, mint például a Microsoft egy negyedévnyi teljes nyeresége. Na lássuk is miről van szó! Akár még nekünk is pénzt hozhat?

A JEDI névre keresztelt projekt (Joint Enterprise Defense Infrastructur) a Pentagonhoz, vagyis az Amerikai Védelmi minisztériumhoz tartozik. A felhő alapú szolgáltatásra már korábban egy kisebb megbízást elfogott a Microsoft, de most jön az igazán nagy megbízás, ami a teljes infrastruktúrára vonatkozik. Olyan felhő alapú eszközöket, alkalmazásokat is akarnak használni, ami felgyorsítja a Pentagon döntéshozatali idejét. még gyorsabban tudnak reagálni, nem beszélve az AI fejlesztésekről.

Ki lesz a befutó? Jelenlegi állás szerint az IBM és a Oracle adott be jelentkezést, de ők kikerültek a következő körből, maradt az Amazon és a Microsoft. Az Amazon már dolgozott a CIA-val együtt, a Microsoft pedig már kapott megbízást a Pentagontól  (nem is egyszer).

Az ilyen információkat már jobb időben tudni. Vagyis: MOST!

A döntés – júliusban nagy mozgásban lesz a két cég árfolyama

A döntés július közepére várható. Egészen biztosan hatással lesz a két cég árfolyamára. És tudod mi a jó? Azzal aztán veszíteni valója nincs az embernek, ha két cégben van tulajdonosi részesedése (értsd van részvénye). Én mindkét cégben benne vagyok és valójában mindegy is ki lesz a nyertes a vesztesnek attól nem fog bezuhanni az árfolyama, hiszen nem függnek ettől a megbízástól, de természetesen jól jön annyira, hogy a befektetők a nyertest szétszedjék és feljebb lökjék az árfolyamot.

Apropó felhőpiac – néhány statisztika

A felhőt a cégek vagy webtárhely szolgáltatásra, fájl tárolásra használják főként, vagy az applikációi, programjaik futtatására. A legnagyobbat látod sorrendben az ábrán:

  • AWS – Amazon
  • Azure – Microsft
  • Google Cloud

Az alábbi ábra pedig azt mutatja, hogy ezeknek a cégeknek a partnerei, ügyfelei mennyit költenek havonta felhőszolgáltatásra. (K= ezer, értékek dollárban). A piaci szereplők 67%-a többet költ havonta mint 10 000 dollárt (2,8 millió forint). 

Tanulj attól a magyartól, aki résztulajdonosa a McDonald’snak, Applenek, StarbucksnakKattints ide!

Kapcsolódó cikk:

Forrás: Engadget RightScale
Fotó: David B. Gleason/Wikipédia

Több száz millió a tét! Befektető kereső show döntő. Június 21. Ez nem egy unalmas üzleti rendezvény! Kattints ide!