A Microsoft és az Amazon küzd a Pentagon felhő bizniszéért

A vezető technológiai cégek többsége a felhőpiacon is nagy vetélytársai egymásnak. Apple, Amazon, Google, Microsoft, Oracle, IBM… mind-mind beléptek erre a piacra. Nem véletlen, a cikk végén látod, mennyit költ náluk egy-egy partner. Most egy igazi nagy piacot szerezhet meg a már versenyben maradó Microsoft vagy Amazon. 10 milliárd dolláros megbízást a Pentagontól. Ez akkor összeg, mint például a Microsoft egy negyedévnyi teljes nyeresége. Na lássuk is, miről van szó! Akár még nekünk is pénzt hozhat?

A JEDI névre keresztelt projekt (Joint Enterprise Defense Infrastructur) a Pentagonhoz, vagyis az Amerikai Védelmi minisztériumhoz tartozik. A felhő alapú szolgáltatásra már korábban egy kisebb megbízást elfogott a Microsoft, de most jön az igazán nagy megbízás, ami a teljes infrastruktúrára vonatkozik. Olyan felhő alapú eszközöket, alkalmazásokat is akarnak használni, ami felgyorsítja a Pentagon döntéshozatali idejét. Még gyorsabban tudnak reagálni, nem beszélve az AI fejlesztésekről.

Ki lesz a befutó? Jelenlegi állás szerint az IBM és a Oracle adott be jelentkezést, de ők kikerültek a következő körből, maradt az Amazon és a Microsoft. Az Amazon már dolgozott a CIA-val együtt, a Microsoft pedig már kapott megbízást a Pentagontól  (nem is egyszer).

Az ilyen információkat már jobb időben tudni. Vagyis: MOST!

A döntés – júliusban nagy mozgásban lesz a két cég árfolyama

A döntés július közepére várható Friss (2019. 07. 03): A győztesről várhatóan augusztusban értesülünk! Egészen biztosan hatással lesz a két cég árfolyamára. És tudod, mi a jó? Azzal aztán veszíteni valója nincs az embernek, ha két cégben van tulajdonosi részesedése (értsd van részvénye). Én mindkét cégben benne vagyok és valójában mindegy is, ki lesz a nyertes, mert a vesztesnek attól nem fog bezuhanni az árfolyama, hiszen nem függnek ettől a megbízástól, de természetesen jól jön annyira, hogy a befektetők feljebb lökjék az árfolyamot.

Apropó felhőpiac – néhány statisztika

A felhőt a cégek vagy webtárhely szolgáltatásra, fájl tárolásra használják főként, vagy az applikációi, programjaik futtatására. A legnagyobbat látod sorrendben az ábrán:

  • AWS – Amazon
  • Azure – Microsft
  • Google Cloud

Az alábbi ábra pedig azt mutatja, hogy ezeknek a cégeknek a partnerei és ügyfelei mennyit költenek havonta felhőszolgáltatásra. (K= ezer, értékek dollárban). A piaci szereplők 67%-a többet költ havonta mint 10 000 dollárt (2,8 millió forint).

Friss: 2019. 07. 03. – A Pentagon a 10 milliárd dolláros üzletről várhatóan augusztusban értesíti a feleket. A Microsoft és az Amazon közül kerül ki befutó. Az utóbbi hónapokban mindkét részvény emelkedett, főképpen a Microsoft árfolyama, 12%-ot is, az Amazon 5%-ot. Sikerült megfogni! (én kétszeres tőkeáttétellel vagyok benne, ami így dupla akkora hozam). Már a profit zsebben (kockázat kezelve), a kérdés csak az, mennyi lesz még.
Friss 2019. 08. 29 HOZAM. A spekulációt lezárjuk, bár még nincs teljes döntés, de a várakozásokból már profitáltunk és jobb lezárnunk a pozíciókat.
A Microsoft-on így a hozam 4 hónap után: 14% hozam
Az Amazon-on 4 hónap alatt a hozam: -4%, veszteség.
Összességében tehát 10%-ot hozott a spekuláció.
Friss: 2019. 10. 28. A Microsoft nyerte a 10 milliárdos dealt!

Tanulj attól a magyartól, aki résztulajdonosa a McDonald’s-nak, Apple-nek, Starbucks-nakKattints ide!

Kapcsolódó cikk:

Forrás: Engadget RightScale
Fotó: David B. Gleason/Wikipédia

Ez izgalmas volt! Még ilyet! Megújult a Minner főoldala!

Kattints ide és nézz rá a friss cikkekre, podcastokra, rövid üzleti tartalmakra (instant)! Csak görgess és olvass, inspirálódj! Üzletre fel! A Minner üzleti flowban tart! Tovább a Minner főoldalára!
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!