A mozipremier a Vaterán is megdobta a Barbie-kínálatot

Dátum

Megosztás

1959-es debütálása óta a Barbie baba töretlenül jelen van a gyerekszobákban, a legújabb mozifilm premierje pedig komoly lökést adott a márkának. A Margot Robbie főszereplésével bemutatott Barbie mozifilm július végi premierje érezhetően hatással volt a Vatera forgalmára: míg a premier előtt mintegy négyszázötven tételt hirdettek meg a Barbie-babák kategóriájában, július 20. után további mintegy hétszáz baba és Barbie-kiegészítő került fel az oldalra, az ezekkel kapcsolatos keresések száma pedig megötszöröződött.

A Minner a Shoptet támogatásával még hasznosabb e-kereskedelmi cikkeket készít.

Különleges Barbie-k a Vaterán

A filmpremiert követően értelemszerűen sok új Barbie-termék került fel a Vaterára, az eladók  kínálatában is számos különlegesség, például gyűjtemények vagy bontatlan vintage példányok is megtalálhatók. Például a hetvenes évek különlegessége: ebben az évtizedben álmodta meg a Mattel a Growing Up Skipper babát, amely kislányból tinédzserré változott, ha elfordították a bal karját. A nyolcvanas években pedig világutazóvá vált Barbie a “Barbie – Dolls of the World” kiadásával, melynek különleges darabjai a piactéren is elérhetők.

1990-ben kijött a csillogó ruhájú Bob Mackie Barbie, amely elindította a gyűjtői őrületet. A gyűjtői piac a mai napig jelentős, ezt is megdobja a Barbie film sikere: megnőtt a kereslet a régi Barbie babák iránt, különösen a 90-es évek vibráló, színes darabjai után, amelyek illenek a film esztétikájához. Egyre többen viszik értékbecslőhöz a régi darabjaikat, akinek pedig jó állapotú, eredeti kiegészítői, eredeti ruhái vagy babaházai vannak otthon, most jó árat kaphat érte. A Mattel figyelt arra, hogy minden saját gyártmányuk meg legyen jelölve, így könnyen kiszűrhetőek a hamisítványok vagy más brandek babái.

A 2000-es években a Mattel és a Barbie brand is diverzebbé vált: 2012-ben megérkezett Ella, a haj nélküli baba is, amelyet eleinte csak limitált számban gyártottak kórházak számára. Ezt követték 2018-ban a Frida Kahlót, Amelia Earhartot, Katherine Johnsont is megformáló inspiráló nők kollekciói. 2022-ben pedig a gendersemleges, transzgender babák mellett megalkották a hallókészülékkel rendelkező Barbie-t és vitiligós Kent, illetve újra piacra dobták egy kis újítással a művégtaggal élő babát, illetve a kerekesszékes Barbie-t is. A legújabb babák között pedig 2023 tavaszán jelent meg az első olyan Fashionistas Barbie, amely egy Down-szindrómás lányt formál meg.

Nagyon sok Disney Barbie babát is kínálnak eladásra a Vaterán: ezek magas száma nem meglepő, hisz a Disney és Mattel együttműködése 1955-ig visszavezethető, sőt 1993-ban még egy saját színpadi show-ja is volt Barbie-nak a Disney Worldben.

Bild Lillinek hívták Barbie felmenőjét

A Mattel társalapítója, Ruth Handler 1955-ben, Svájcban talált rá Bild Lillire, amely egy igazi rosszkislány-karikatúraként volt akkor ismert. Ruth azonban erről mit sem tudott, így hazavitte Lillit Amerikába, és férjével megalkotta a kevésbé kihívó, ám a nőies idomokkal szintén megáldott Barbie babát.

Teljes nevén Barbara Millicent Roberts 1959-ben, a New York-i Amerikai Játékvásáron debütált először, zebramintás fürdőruhában és fekete magassarkúban; és az eleinte 3 dollárt érő babából a Mattel 300 000 darabot el egy év alatt. Bár nem az első baba volt minden idők legkelendőbb darabja, hiszen 1992-ben a Totally Hair Barbie – amelyből még most is lecsaphatunk egy-egy eredetire a Vaterán –  vagyis a szinte földig érő hajú baba aratta le a legnagyobb babérokat.

A világ legnagyobb Barbie-gyűjtője a német Bettina Dorfmann, aki 1993 óta gyűjti a Mattel által gyártott babákat – 2005-ben a 2500 babából álló gyűjteményével Guiness-rekordot állított fel, azóta pedig jócskán bővült a kollekciója, amely jelenleg 18 500 különböző Barbie-ból áll.

Luxusmárkák Barbie ruhásszekrényében

Több mint hetven divattervező dolgozott az évek során Barbie ruhatárán, 96 millió méter szövet felhasználásával, s mindemellett egymilliárdnál is több cipőpárt alkottak Barbie lábaira, így nem véletlen, hogy a Vaterán is számos eladó árul Barbie-kra való ruhákat.

Gucci, Versace, Dolce & Gabbana pedig csak néhány név azok közül, akik hozzájárultak az apró baba ruhásszekrényének feltöltéséhez. Mindeközben természetesen a kor trendjeit is követték, így az Elvis-korszak ihlette rock’n’roll, a ‘60-as évek női idolja, a diszkókorszak, az aerobic- és teniszőrület, illetve a Dallas és a Dinasztia filmsorozatok iránti nagy hype is nyomot hagyott a Barbie outfiteken.

Korszakok ideáljai – korszakok Barbie babái

Barbie nemcsak a ruhákat halmozta, hanem a foglalkozások legjavát is kipipálta. Az első, a Vaterán is megannyi változatban megtalálható karrier Barbie-kat a Mattel még az 1960-70-es években alkotta meg, és napjainkig nagyjából 250 új darabbal jött elő. Legelőször, 1961-ben, légiutas kísérőként, két évvel később üzletasszonyként, 1965-ben űrhajósként, a hetvenes évek elején sebészként, 1985-ben rózsaszín öltönyös vezérigazgatóként, majd 1991-ben már amerikai elnökjelöltként hódította meg a világot. Ezekben az években pedig még a szerelem is rátalált Barbie-ra, hiszen 1961-ben a vásárlói várakozásoknak eleget téve megjelent Ken, akivel hamar be is költöztek a Barbie Álomházba.

A Barbie alakját, kinézetét érő kritikákra reagálva a Mattel több újragondolt babával rukkolt elő az évtizedek során. A latin-amerikai Barbie-t hivatalosan 1980-ban alkotta meg a Mattel, majd a kilencvenes években megváltoztatták a marketingstratégiájukat, és természetesebb formájú, különféle nemzetiségű Barbie babákat dobtak a piacra. Mindezzel azt sugallva, hogy a kinézetétől és a származásától függetlenül bárkiből lehet Barbie. 2016-ban Fashionistas kollekcióval – amelynek régebbi és újabb babái közül is számosat beszerezhetünk a Vaterán – erre még inkább rátkontráztak. Négyféle testalkatot, hétféle bőrszínt, 22-féle szemszínt, és huszonnégy-féle frizurát felsorakoztató Barbie-gyűjteményt hoztak létre.

Új életre kelt márka

A Brand Finance elemzése szerint 2019-ben a mélyponton volt a Barbie márkaértéke. Jókor jött a Barbie mozifilm, ami a szereposztásnak, kiváló rendezőnek, és a 150 millió dolláros marketingbüdzsének köszönhetően igazi kulturális jelenség lett, és berobbantotta a Barbie babák iránti érdeklődést, ezzel új életet lehelve a márkába. A Barbie márkaértéke már a film bemutatása előtt 372 millióról 701 millió dollárra nőtt, a kasszasikernek köszönhetően pedig további értéknövekedésre számíthatunk – a mozifilm több, mint 1 milliárd dolláros jegyértékesítéséről nem is beszélve.

Shoptet nemcsak a Minner cikkek támogatásával segít téged kiaknázni az e-kereskedelemben rejlő lehetőségeket, hanem digitális szolgáltatásai megkönnyítik e-kereskedői mindennapjaidat. Kattints ide és fedezd fel a lehetőségeket!

Kapcsolódó tartalmak

Vendégszerző
Vendégszerző
Szakértőket hívunk, hogy még hitelesebb információkat kapj különböző területekről. Ezt a cikket egy vendégszerző írta, de természetesen átment a Minner rostán, így a leghasznosabb információkat kapod most is.