Az emberek unják az Insta filtereket? Tombol az analóg fényképezőgép piac!

Dátum

Megosztás

Bár az okostelefonok korában a digitális fényképezőgépek piaca folyamatosan szűkül, a Vaterán egyre erősödik a hagyományos analóg fényképezők forgalma. Tombol a retróláz? Már a Minneren többször előkerült ez a téma, nemcsak marketing terén, hanem fellendült a bakelit, retro gamer játékok piaca, és ahogy látod az analóg fényképezőgépek-é is, vagy akár a Polaroidé. Visszatérve, az egyedisége miatt a filmes fotózás reneszánszát éli, így nem csak az instant papírképes élményt nyújtó Instax/Polaroid gépeket keresik a felhasználók, a bonyolultabb kezelés régi, manapság olcsón beszerezhető NDK vagy szovjet gyártmányú filmes gépek is népszerűek. A Vatera tanácsai szerint egyedül a negatívfilmből érdemes új termékre költeni, a jó minőséghez ugyanis elengedhetetlen a friss állapotú nyersanyag megléte.

A mai okostelefonokat egyre jobb minőségű kamerákkal szerelik fel, és az emberek többsége különálló digitális fényképezőgépet sem vásárol, pedig a Vaterán az utóbbi években folyamatosan emelkedett az analóg fényképezőgépek kategória forgalma –

évente tízmilliós nagyságrendben cserélnek gazdát az eszközök.

Ezek a legnagyobb forgalmat generáló analógfényképezőgép-márkák a Vaterán:

  1. Praktica
  2. Canon
  3. Zenit
  4. Olympus
  5. Yashica
  6. Minolta
  7. Polaroid
  8. Nikon
  9. Pentax
  10. Zeiss

Továbbra is menő az azonnali papírkép

Pár évtizede még csodaszámba ment, hogy néhány perccel a készítése után kezünkbe vehetünk egy fotót – bár ez az okostelefonok korában már nem számít attrakciónak, jelenleg a Polaroid fényképezőgépekből található a legnagyobb választék a Vaterán az analóg gépek közül.

A Vaterán nem csak a modern, új példányaikat lehet elérni, hanem működőképes vintage példányaik is elérhetők a néhány ezer forintos használt készülékektől a 100 ezer forint feletti árú ritkaságokig. A vintage Polaroid instant fényképezőgépekhez való instantfilmet ma is lehet rendelni a hazai online áruházakból, csupán arra kell figyelni, hogy az adott modellel kompatibilis szettet válasszunk. Alternatívaként a Fujifilm Instax készüléke jöhet szóba, amelyből azonban a teljesen új példányok a népszerűbbek.

Szocialista gépeken olcsón kitanulhatjuk a filmes fotózást

Ha valaki szeretné a gyakorlatban elsajátítani az analóg fotózás rejtelmeit,, egy sor magyar oktatóvideót találhat a YouTube-on. Gépek közül a legjobb áron általában az egykori KGST-országokban gyártott, például a szovjet Zenit, vagy az NDK-ban készült Praktica gépeket lehet megvenni a Vaterán, már tízezer forint körüli összegért elérhetők működőképes készülékek.  A fent említett retró márkákhoz kreatív eszközök tárháza hozzáférhető nagyon olcsón, már néhány ezer forintért lehet találni  nagylátószögű, tele- és egyéb objektíveket és szűrőket hozzájuk.

A magyar Pajtás gépekből is szinte mindig van eladó példány a piactéren, de ez drágább, 120 milliméteres rollfilmet használ, amit nem lehet olyan sok helyen előhívatni. Más, különlegesebb és professzionálisabb gyártmányok például Yashica, Mamiya, Hasselblad fényképezőgépek ugyanezzel a középformátumú filmmel már kiemelkedő minőséget tudnak produkálni.

A klasszikus fotós márkák (például Canon, Nikon, Olympus) esetében is jellemző, hogy a Vaterán jutányos áron meg lehet kaparintani egy-egy legendás, jól bevált modellt. Ha már az Instagram beépített filmjei unalmasnak bizonyulnak, érdemes egy ilyen géppel próbát tenni például a Lomography egyedi látványt nyújtó analóg filmjeit, amelyek egyedi vintage látvány biztosítanak.

Így érdemes ismerkedni az analóg fotózással

Egy kezdő analóg fotós számára a legegyszerűbb kezelhetőséget és a legolcsóbb nyersanyagot a 35 milliméteres negatív filmtekercset használó gépek nyújtják, amelyek 24 és 36 képkockás változatban kaphatók. Kezdő fotósként ISO 200-400-as érzékenységű színes vagy fekete-fehér negatívfilmmel érdemes próbálkozni, ezek optimálisan használhatók kültéren, ha nincs túlságosan sötét. Az ilyen formátumú képeket lehet a legtöbb helyen előhívatni és papírképet nagyíttatni belőlük. Alternatívaként szóba jöhet a negatívfilm helyett a diapozitív film is: ennek előnye, hogy illetve dianézővel vagy diavetítővel szuper minőségben meg lehet nézni a felvételeket anélkül, hogy papírnyomatot készíttetnénk belőlük.

A filmes fotózással ismerkedés során érdemes kezdetben álló (például park, épület, portré), vagy csak lassan mozgó témákat (városkép) témának kiválasztani. A régi analóg fényképezőgépeken az ISO jelölés helyett DIN értéket adnak meg a helyes záridő és rekeszérték manuális kiválasztásához, ebben az ISO 200-400-as film esetén a DIN 20-27-nél megadott értékeket kell alkalmazni exponálás előtt. Ha a vázon megadott értékeket helyesen választjuk ki, meglepően alacsony hibaaránnyal tud dolgozni olyasvalaki is, aki soha életében nem fotózott analógra.

A retró piac fellendülőben?

A 2023-as üzleti ötleteket is hamarosan bővítjük ezzel a piaccal, de még gyűjtjük az adatokat és piaci szereplőkkel is még tartanak az interjúk. Addig is, a bakelit piac óriási bővüléséről már beszéltünk néhány hete egy Minner hírszemlében.

Lásd itt: Újra hódít a bakelit – A fiatalok Európába menekülnek dolgozni? – Mégis marad a…

A fenti hírszemlét még itt is eléred: Spotify-on, Apple Podcasten, YouTube-on, vagy az alábbi lejátszók egyikén:

Fotó:  Patrick / Unsplash

Mándó Milán
Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 9 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!