A tökéletlen, szépséghibás zöldségekből, gyümölcsökből csináltak óriási bizniszt.

Dátum

Megosztás

Mikor a piacon vagy egy áruházban a zöldséges rész előtt állsz, általában csak a prémium, esztétikus zöldségeket és gyümölcsöket látod. És valahogy azt is vesszük meg. Pedig a tökéletlen termékek is ugyanolyan ízűek, ugyanúgy lehet belőlük finom ételt készíteni. Tudod hová kerül a felesleg? Egy-két étterem felhasználja, vagy konzervekbe, fagyasztott árukba, és a nagy része a kukában landol. Már több hazai boltban is volt időnként olyan projekt, hogy árulnak ilyen szépséghibás zöldségeket. Egy amerikai cég rájött, hogy van egy vásárlói réteg, akik megvennék ezeket, sőt így még olcsóbban is hozzájutnak a terményekhez. Európában is nagy piaca lehet, mivel a termények 1/3-a kerül a kukába csak azért, mert nem elég esztétikus. Na nézzük, főleg azért is, mert egy Minner ötlethez is hozzá tudod kapcsolni!

Az előfizetéses olcsó zöldség-gyümölcs box

A Misfits Market nevű előfizetéses zöldség-gyümölcs webshop legolcsóbb csomagja 5 kg súlyú és 19 dollárba kerül (5320 Ft), a nagyobb csomagjuk pedig 9-10 kg-ot nyom és  34 dollárba kerül (9580 Ft). Mindegyikben vegyesen vannak gyümölcsök és zöldségek. Utóbbi egy 4 fős családnak egy hónapig elegendő és 35-50%-kal olcsóbb, mintha a boltokba vennék meg.
A vásárlóik sokan a heti vagy havi előfizetést választják, tehát időközönként kapnak zöldségeket, és a bankkártyájukról leveszik a pénzt.
A cég 2018-ban 2 260 tonna terményt adott így el, ami körülbelül másfél milliárd forintos forgalmat jelent, és rengeteg a visszatérő vásárlójuk.

És még a pazarlást is csökkenti!

Európában a termények 1/3-a landol a kukában azért, mert szépséghibás

Az Edinburghi Egyetem 2018-as kutatása szerint az európai termelők által termesztett zöldségekből és gyümölcsökből évi több mint 50 millió tonna, a megtermelt mennyiség több mint egyharmada landol a kukákban esztétikai kifogások miatt.

Valósítsd meg ezzel az egyik Minner vállalkozás ötletet! Legyen előfizetéses boxod!

Több klasszikus előfizetéses webshop ötlet is van a Minneren, de ehhez kapcsolódóan egyet külön ki is bontottam és most ezzel ki is bővíthetjük:
Az alap ötlet, amit korábban leírtam: 34. üzleti ötlet: Bérelj tyúkot szolgáltatás, vagyis adj bérbe tyúkot, kertet…
Ennek lényege, hogy:
“A” ötlet: indítasz egy weboldalt, aminek segítségével összegyűjtöd először a gazdákat, majd jöhetnek a vevők. A gazdák gondozzák az állatot (tyúk…), a vevő pedig megkapja a példában szereplő tojásokat hetente. Te meg közvetítői díjat, vagy a szállítási díjból fogsz pénzt szerezni… Mindenki jól jár.
“B” ötlet lehet az, hogy te magad vagy a gazda, és így árulod. Vagy te magad vagy a zöldséges, és havonta így szállítasz meghatározott mennyiségű friss zöldséget, gyümölcsöt. (Zöldség-gyümölcs Pack)
Szépséghibás termékekre építve: A fenti ötleteket úgy is megvalósíthatod, ahogy a fenti Misfits Market. Tehát előfizetésként értékesítesz ilyen szépséghibás zöldség-gyümölcs boxokat. Az árérzékeny hazai piacon még könnyebb dolgod is lesz.  Sőt a B2B vonalat is beveheted, például éttermeknek is szállíthatnál.
Az összeállított csomagokat megvehetik egyszeri alkalommal is picit drágábban, vagy előfizetőként kedvezményesebb áron. A fenti amerikai cég is így csinálja.

Olvasd el hozzá a 34. üzleti ötletet, aminek itt „A”, „B” részét leírtam!
+2020-as üzleti ötletek között az 5.-ben további ötleteket találsz ezzel kapcsolatban! Kattints ide! (Helyi termelőkre épülő vállalkozások)

További ilyen előfizetéses webshop ötletek gyűjteménye: Előfizetéses webshop / vállalkozás ötletek. Azonnali törzsvásárlóid lesznek!!! Inspirálódj belőlük!

Forrás: TechCrunch Qubit
Fotó: Thomas Gamstaetter/ Unsplash

Mándó Milán
Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 9 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!