Amerikai piaci áttekintés – 2014. augusztus 1. Péntek

Jókora eséssel fejezték be a csütörtöki kereskedési napot az amerikai indexek, dörzsölhették a tenyerüket azok, akik már hónapok óta farkast kiáltottak. A Dow Jones ipari index több mint 300 pontot esett, 1.75%-os mínusszal fejezte be a napot. Az S&P500-nál is hasonló mínusz volt tapasztalható, a tegnapi teljesítményével a teljes júliusi emelkedést sikerült letörölnie. Szenvedett a tech és small-cap szektor is (Nasdaq és Russell), mindkettő 2% fölötti eséssel zárt. A hirtelen jött esés hátterét sokan próbálják magyarázni, egyelőre nem látható tényleges indok (argentin államcsőd, európai indexek esése, különösen a DAX). Örülhettek viszont a shortosok: a VIX index 20%-kal, 16 pontra emelkedett, jelentősen nőtt az S&P500-ra kötött put opciók implicit volatilitása. A részvények esésével általában együtt jár a safe-heaven eszközosztályok (államkötvény-hozamok, arany) emelkedése, ekkor a befektetők a kockázatos eszközökből a kevésbé kockázatosakba allokálják a tőkéjüket. A tegnapi napon azonban ebből semmi sem látszott: az amerikai 10 éves államkötvény hozama változatlan maradt (2.55%), az arany 2%-kal esett. Az eszközosztályok ilyenfajta viselkedéséből inkább az látszik, hogy a tegnapi esés egyfajta profitrealizálás volt, növelték a készpénzállományukat a befektetők, de még nem történt meg a biztonságos eszközökbe való allokáció. Ez mindenképp jó hír, hiszen az ebből származó friss pénzt bármikor a részvényekbe tudják fektetni, ez egy nyugalmas időszakban komoly vételi erőt jelenthet.

Újabb infó az orosz szankciókról: megvan az az 5 orosz állami tulajdonú/befolyással rendelkező bank, amelyeknek korlátozzák a külföldi tőketranzakcióit. A korlátozás már a mai napon életbe lép és 3 hónap múlva jöhet felülvizsgálat.

A várt 300 ezer új munkanélküli helyett 302 ezer fő lett a hivatalos adat, az eltérés nem jelentős, nehéz megmondani, mekkora volt az adat szerepe a tegnapi esésben (valószínűleg kicsi).

Nyitás előtt jelentett az Exxon Mobil: éves szinten 28%-kal nőtt a társaság nyeresége, a befektetők mégse díjazták az eredményeket, 4%-kal esik a részvény, ez már inkább a pánikhangulat miatti viselkedés. Zárás után jelentett a GoPro: a nettó veszteség egyszeri tételek miatt magasabb lett a vártnál, a tisztított profit viszont felülmúlta az elemzői várakozásokat. A részvény 10% mínuszban, sokan profitot realizálhattak, hiszen a 24 dolláros kibocsátás óta már duplázni tudott a részvény. Jelentett a Tesla is: 50 centes részvényenkénti veszteséget ért el a második negyedévben, a megemelkedett költségek a fejlesztések és a kínai expanzió számlájára írható. A negyedéves eladási számok a vártnak megfelelőek (7.500 autót vártak, 7.579 lett a tényleges), viszont a harmadik negyedévre előirányzott 9.500 db-os eladást 7.800-ra változtatta egy californiai gyárbezárás miatt. A jelentés előtt heves mozgások voltak a részvény árfolyamában, 223-as záróértékről 210-re is lement, majd végül visszatért a 223-as kiindulópontra. Ez is mutatja, teljesen felesleges a jelentésre stop limit megbízásokat betenni/bennhagyni, hiszen a szélsőséges mozgások könnyen aktiválhatják a stop-megbízást.

Jelenleg 64 hónapja tart a bikapiac, 1949-től számítva átlagoson 59 hónapig tartottak ezek a periódusok. 34 hónapja nem volt 10%-nál nagyobb esés az S&P-ben (vagyis korrekció), ugyanez nem mondható el a Russel 2000-ról és a Nasdaq-nál is bekövetkezett egy 8%-os esés az őszi csúcsponthoz képest. Az S&P 500 jelenleg 16.8-as P/E rátán forog, 118 dolláros eredménnyel. Ugyanez 2010-ben 85 dollár, 2011-ben 92 dollár, 2012-ben 102 dollár, 2013-ban pedig 111 dollár volt. 1954 óta átlagosan 16.4-es P/E rátán forgott az index, az utóbbi 10 év átlaga 14.4 volt.

19 negyedéve tart a gazdasági növekedés, 2009 harmadik és negyedik negyedévében, 2010 összes, 2011 összes, 2012 összes, 2013 összes és 2014 első negyedéve volt pluszos. Tavaly 2%-os GDP növekedést sikerült felmutatnia az amerikai gazdaságnak, idei évre 2.2% a várakozás.

2021 -es vállalkozási ötletek! Neked is hasznos, nem csak kezdőknek!

Iratkozz fel, hogy előbb megkapd! Kattints ide! Működő cégek is inspirációt merítenek új termékekhez, szolgáltatásokhoz, üzleti modellhez, vagy éppen marketing ötletet találnak. Újaknak pedig egyenesen kötelező! Tovább a Minner 2021- es ötletekre!!

Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!