KezdőlapTőzsdeAmerikai piaci áttekintés - 2014. augusztus 1. Péntek

Amerikai piaci áttekintés – 2014. augusztus 1. Péntek

-

Jókora eséssel fejezték be a csütörtöki kereskedési napot az amerikai indexek, dörzsölhették a tenyerüket azok, akik már hónapok óta farkast kiáltottak. A Dow Jones ipari index több mint 300 pontot esett, 1.75%-os mínusszal fejezte be a napot. Az S&P500-nál is hasonló mínusz volt tapasztalható, a tegnapi teljesítményével a teljes júliusi emelkedést sikerült letörölnie. Szenvedett a tech és small-cap szektor is (Nasdaq és Russell), mindkettő 2% fölötti eséssel zárt. A hirtelen jött esés hátterét sokan próbálják magyarázni, egyelőre nem látható tényleges indok (argentin államcsőd, európai indexek esése, különösen a DAX). Örülhettek viszont a shortosok: a VIX index 20%-kal, 16 pontra emelkedett, jelentősen nőtt az S&P500-ra kötött put opciók implicit volatilitása. A részvények esésével általában együtt jár a safe-heaven eszközosztályok (államkötvény-hozamok, arany) emelkedése, ekkor a befektetők a kockázatos eszközökből a kevésbé kockázatosakba allokálják a tőkéjüket. A tegnapi napon azonban ebből semmi sem látszott: az amerikai 10 éves államkötvény hozama változatlan maradt (2.55%), az arany 2%-kal esett. Az eszközosztályok ilyenfajta viselkedéséből inkább az látszik, hogy a tegnapi esés egyfajta profitrealizálás volt, növelték a készpénzállományukat a befektetők, de még nem történt meg a biztonságos eszközökbe való allokáció. Ez mindenképp jó hír, hiszen az ebből származó friss pénzt bármikor a részvényekbe tudják fektetni, ez egy nyugalmas időszakban komoly vételi erőt jelenthet.

Újabb infó az orosz szankciókról: megvan az az 5 orosz állami tulajdonú/befolyással rendelkező bank, amelyeknek korlátozzák a külföldi tőketranzakcióit. A korlátozás már a mai napon életbe lép és 3 hónap múlva jöhet felülvizsgálat.

A várt 300 ezer új munkanélküli helyett 302 ezer fő lett a hivatalos adat, az eltérés nem jelentős, nehéz megmondani, mekkora volt az adat szerepe a tegnapi esésben (valószínűleg kicsi).

Nyitás előtt jelentett az Exxon Mobil: éves szinten 28%-kal nőtt a társaság nyeresége, a befektetők mégse díjazták az eredményeket, 4%-kal esik a részvény, ez már inkább a pánikhangulat miatti viselkedés. Zárás után jelentett a GoPro: a nettó veszteség egyszeri tételek miatt magasabb lett a vártnál, a tisztított profit viszont felülmúlta az elemzői várakozásokat. A részvény 10% mínuszban, sokan profitot realizálhattak, hiszen a 24 dolláros kibocsátás óta már duplázni tudott a részvény. Jelentett a Tesla is: 50 centes részvényenkénti veszteséget ért el a második negyedévben, a megemelkedett költségek a fejlesztések és a kínai expanzió számlájára írható. A negyedéves eladási számok a vártnak megfelelőek (7.500 autót vártak, 7.579 lett a tényleges), viszont a harmadik negyedévre előirányzott 9.500 db-os eladást 7.800-ra változtatta egy californiai gyárbezárás miatt. A jelentés előtt heves mozgások voltak a részvény árfolyamában, 223-as záróértékről 210-re is lement, majd végül visszatért a 223-as kiindulópontra. Ez is mutatja, teljesen felesleges a jelentésre stop limit megbízásokat betenni/bennhagyni, hiszen a szélsőséges mozgások könnyen aktiválhatják a stop-megbízást.

Jelenleg 64 hónapja tart a bikapiac, 1949-től számítva átlagoson 59 hónapig tartottak ezek a periódusok. 34 hónapja nem volt 10%-nál nagyobb esés az S&P-ben (vagyis korrekció), ugyanez nem mondható el a Russel 2000-ról és a Nasdaq-nál is bekövetkezett egy 8%-os esés az őszi csúcsponthoz képest. Az S&P 500 jelenleg 16.8-as P/E rátán forog, 118 dolláros eredménnyel. Ugyanez 2010-ben 85 dollár, 2011-ben 92 dollár, 2012-ben 102 dollár, 2013-ban pedig 111 dollár volt. 1954 óta átlagosan 16.4-es P/E rátán forgott az index, az utóbbi 10 év átlaga 14.4 volt.

19 negyedéve tart a gazdasági növekedés, 2009 harmadik és negyedik negyedévében, 2010 összes, 2011 összes, 2012 összes, 2013 összes és 2014 első negyedéve volt pluszos. Tavaly 2%-os GDP növekedést sikerült felmutatnia az amerikai gazdaságnak, idei évre 2.2% a várakozás.

Üzleti képzések - Tudásrészvény

Fektess a tudásba a MinnerAkadémia üzleti képzésein keresztül! Azonnal használható tudást adunk a kezedbe videókon és letölthető útmutatókon keresztül. Megnézed és használod. És így lesz a tudásból profit.

Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 7 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!

Hol tart a vállalkozásod?

További friss cikkek