Amerikai piaci áttekintés – 2014. július 30. Szerda

Kisebb visszaesés volt tapasztalható kedden az amerikai indexek esetében: a korábban alulteljesítő tech és small-cap szektor tartja magát (Nasdaq és Russell 2000), a Dow és az S&P 0.4% körüli eséssel fejezte be a napot. Utóbbiakat tekintve mindkettő a mindenkori csúcsa közelében van, láthatóan nincs olyan erő, amely segítene az emelkedésben. A gyorsjelentések kifutásával (USA-ban jövő héttől kezdődően) a geopolitikai problémákra terelődik a befektetők figyelme, ezért stagnálást, lassú lecsorgást várok.

Megjöttek az Oroszországot érintő szankciók: a korlátozások a bankszektort (Sberbank, VTB Bank), energiaszektort (Gazprom, Novatek), honvédelmi szektort és egyes precíziós technológiákat érint. Az intézkedések 24 órán belül lépnek életbe. Tovább szankciókat említett Obama az esti beszédében: megtiltották az orosz vállalatok tőkeszerzését Európából, vagyis újonnan kibocsátott részvényeket és kötvényeket nem vásárolhatnak az európai befektetők. Így marad az orosz vállalatoknak az ázsiai (kínai) piac, kérdéses, hogy mennyire lesznek képesek megoldani az itteni forrásszerzést.

A keddi fogyasztói bizalmi index jobb lett a vártnál (85.4 pont helyett 90.9 pont), az 5 pontos emelkedés már szignifikáns elmozdulásnak számít. A mai napon az ADP júliusi munkaerő-piaci adatára figyelnek majd a befektetők.

Jelentett a Twitter: a vártnál jobb árbevétel és profit (1 cent veszteség helyett már nyereségessé fordult a vállalat), a befektetők díjazzák az eredményeket, 30% pluszban az árfolyam after-hoursben (50 dollár). Érdemes azt megfigyelni, hogy mindkét social media vállalat (Facebook és Twitter) hasonló utat járt be a kibocsátás óta: az kibocsátási árhoz képest erős növekedés (FB 45 dollár, TWTR 74 dollár), ezután az első jelentésre esés, erős korrekció (FB 19 dollárig, TWTR 29.5-ig), a második jelentésben már vannak biztató jelek, de még mindig nyomott az árfolyam, a harmadik jelentésben pedig már profitról számolnak be, az árfolyam kitör, kétszámjegyű az emelkedés.

A szerdai napon nem lesz jelentős vállalati gyorsjelentés.

Jelenleg 64 hónapja tart a bikapiac, 1949-től számítva átlagoson 59 hónapig tartottak ezek a periódusok. 34 hónapja nem volt 10%-nál nagyobb esés az S&P-ben (vagyis korrekció), ugyanez nem mondható el a Russel 2000-ról és a Nasdaq-nál is bekövetkezett egy 8%-os esés az őszi csúcsponthoz képest. Az S&P 500 jelenleg 16.8-as P/E rátán forog, 118 dolláros eredménnyel. Ugyanez 2010-ben 85 dollár, 2011-ben 92 dollár, 2012-ben 102 dollár, 2013-ban pedig 111 dollár volt. 1954 óta átlagosan 16.4-es P/E rátán forgott az index, az utóbbi 10 év átlaga 14.4 volt.

19 negyedéve tart a gazdasági növekedés, 2009 harmadik és negyedik negyedévében, 2010 összes, 2011 összes, 2012 összes, 2013 összes és 2014 első negyedéve volt pluszos. Tavaly 2%-os GDP növekedést sikerült felmutatnia az amerikai gazdaságnak, idei évre 2.2% a várakozás.

2021 -es vállalkozási ötletek! Neked is hasznos, nem csak kezdőknek!

Iratkozz fel, hogy előbb megkapd! Kattints ide! Működő cégek is inspirációt merítenek új termékekhez, szolgáltatásokhoz, üzleti modellhez, vagy éppen marketing ötletet találnak. Újaknak pedig egyenesen kötelező! Tovább a Minner 2021- es ötletekre!!

Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!