Amerikai piaci áttekintő – 2014. július 16.

A tegnapi kereskedés közepes forgalommal, kisebb visszaeséssel párosult. A nap elején kisebb emelkedésbe kezdtek az indexek, majd a vártnál rosszabb kiskereskedelmi adat hatására visszaestek, 6 órára érték el a mélypontot (ez ottani idő szerint ebédidő), ahonnan kisebb korrekció következett. A kereskedés végére a Dow kisebb pluszba, a Nasdaq nullába jött vissza, ellenben az S&P az aznapi nyitóérték alatt zárt kicsivel, de még így is történelmi csúcsok közelében az indexek.

A kereskedést két esemény határozta meg: az egyik a júniusi kiskereskedelmi adat, amely csak 0.6%-ot tudott erősödni, ez elmaradt a várttól. A másik Yellen, FED jegybankelnök szenátusi meghallgatása volt, ahol több érdekességet is hallhattunk. Megerősítette, hogy nem lát buborékot a részvénypiaci árazásban, ez megnyugtató, ugyanakkor elmondta, hogy a közösségi média cégeinek jelenlegi értékelése nehezen indokolható. Ezzel a Facebookra és a Twitterre utalhatott, meglátjuk, mennyire helytálló a meglátás, az előbbinek 23-án, az utóbbinak 21-én ismerhetjük meg a negyedéves számait. Ezen kívül figyelmeztetett arra, hogy a vártnál akár hamarabb is jöhet kamatemelés, jelenleg ezt 2015. második felére várják.

Beindult a második negyedéves gyorsjelentési szezon, erős banki eredményszámokkal. Tegnap a Goldman Sachs és a JP Morgan is a vártnál jobbat jelentett, valószínűsíthetően a fokozott befektetési banki tevékenységeknek (IPO, vállalati felvásárlások). Ettől függetlenül meglepőek az eredmények, hiszen többen is nagyobb leépítésekbe/bezárásokba kezdtek mind a kötvény-üzletág terén (JP Morgan), mind a nyersanyag-kereskedésnél (UBS). Érdekes lesz majd a fentiek fényében a Wells Fargo, mint az egyik legnagyobb kitettségű lakossági bank eredményszámai, ott már lehet, hogy lesznek kellemetlen meglepetések.

Zárás után jelentett az Intel és a Yahoo, előbbi is a vártnál jobbat jelentett, utóbbinál még mindig az Alibaba számai foglalkoztatják a befektetőket. Sikerült elérni, hogy a vártnál kevesebb részvényt kelljen eladni az elsődleges kereskedés során, erre pluszba húzták a papírt, ám amikor a vállalat alaptevékenységének teljesítményére került a sor, már visszahúzták az árfolyamot, láthatóan az Alibaba-hírek mozgatják a kurzust. Az IPO időpontjáról továbbra sincs információ.

Mai napon az E-Bay és a Bank of America teszi közzé negyedéves számait. A második negyedévre 5.2%-os eredménybővülést és 3.2%-os árbevétel-növekedést várnak.

Jelenleg 64 hónapja tart a bikapiac, 1949-től számítva átlagoson 59 hónapig tartottak ezek a periódusok. 34 hónapja nem volt 10%-nál nagyobb esés az S&P-ben (vagyis korrekció), ugyanez nem mondható el a Russel 2000-ról és a Nasdaq-nál is bekövetkezett egy 8%-os esés az őszi csúcsponthoz képest. Az S&P 500 jelenleg 16.8-as P/E rátán forog, 118 dolláros eredménnyel. Ugyanez 2010-ben 85 dollár, 2011-ben 92 dollár, 2012-ben 102 dollár, 2013-ban pedig 111 dollár volt. 1954 óta átlagosan 16.4-es P/E rátán forgott az index, az utóbbi 10 év átlaga 14.4 volt.

19 negyedéve tart a gazdasági növekedés, 2009 harmadik és negyedik negyedévében, 2010 összes, 2011 összes, 2012 összes, 2013 összes és 2014 első negyedéve volt pluszos. Tavaly 2%-os GDP növekedést sikerült felmutatnia az amerikai gazdaságnak, az idei évre 2.2% a várakozás.

Olvasd el a többi tőzsde cikkünket is!

2021 -es vállalkozási ötletek! Neked is hasznos, nem csak kezdőknek!

Iratkozz fel, hogy előbb megkapd! Kattints ide! Működő cégek is inspirációt merítenek új termékekhez, szolgáltatásokhoz, üzleti modellhez, vagy éppen marketing ötletet találnak. Újaknak pedig egyenesen kötelező! Tovább a Minner 2021- es ötletekre!!