Amerikai piaci áttekintő – 2014. július 16.

A tegnapi kereskedés közepes forgalommal, kisebb visszaeséssel párosult. A nap elején kisebb emelkedésbe kezdtek az indexek, majd a vártnál rosszabb kiskereskedelmi adat hatására visszaestek, 6 órára érték el a mélypontot (ez ottani idő szerint ebédidő), ahonnan kisebb korrekció következett. A kereskedés végére a Dow kisebb pluszba, a Nasdaq nullába jött vissza, ellenben az S&P az aznapi nyitóérték alatt zárt kicsivel, de még így is történelmi csúcsok közelében az indexek.

A kereskedést két esemény határozta meg: az egyik a júniusi kiskereskedelmi adat, amely csak 0.6%-ot tudott erősödni, ez elmaradt a várttól. A másik Yellen, FED jegybankelnök szenátusi meghallgatása volt, ahol több érdekességet is hallhattunk. Megerősítette, hogy nem lát buborékot a részvénypiaci árazásban, ez megnyugtató, ugyanakkor elmondta, hogy a közösségi média cégeinek jelenlegi értékelése nehezen indokolható. Ezzel a Facebookra és a Twitterre utalhatott, meglátjuk, mennyire helytálló a meglátás, az előbbinek 23-án, az utóbbinak 21-én ismerhetjük meg a negyedéves számait. Ezen kívül figyelmeztetett arra, hogy a vártnál akár hamarabb is jöhet kamatemelés, jelenleg ezt 2015. második felére várják.

Beindult a második negyedéves gyorsjelentési szezon, erős banki eredményszámokkal. Tegnap a Goldman Sachs és a JP Morgan is a vártnál jobbat jelentett, valószínűsíthetően a fokozott befektetési banki tevékenységeknek (IPO, vállalati felvásárlások). Ettől függetlenül meglepőek az eredmények, hiszen többen is nagyobb leépítésekbe/bezárásokba kezdtek mind a kötvény-üzletág terén (JP Morgan), mind a nyersanyag-kereskedésnél (UBS). Érdekes lesz majd a fentiek fényében a Wells Fargo, mint az egyik legnagyobb kitettségű lakossági bank eredményszámai, ott már lehet, hogy lesznek kellemetlen meglepetések.

Zárás után jelentett az Intel és a Yahoo, előbbi is a vártnál jobbat jelentett, utóbbinál még mindig az Alibaba számai foglalkoztatják a befektetőket. Sikerült elérni, hogy a vártnál kevesebb részvényt kelljen eladni az elsődleges kereskedés során, erre pluszba húzták a papírt, ám amikor a vállalat alaptevékenységének teljesítményére került a sor, már visszahúzták az árfolyamot, láthatóan az Alibaba-hírek mozgatják a kurzust. Az IPO időpontjáról továbbra sincs információ.

Mai napon az E-Bay és a Bank of America teszi közzé negyedéves számait. A második negyedévre 5.2%-os eredménybővülést és 3.2%-os árbevétel-növekedést várnak.

Jelenleg 64 hónapja tart a bikapiac, 1949-től számítva átlagoson 59 hónapig tartottak ezek a periódusok. 34 hónapja nem volt 10%-nál nagyobb esés az S&P-ben (vagyis korrekció), ugyanez nem mondható el a Russel 2000-ról és a Nasdaq-nál is bekövetkezett egy 8%-os esés az őszi csúcsponthoz képest. Az S&P 500 jelenleg 16.8-as P/E rátán forog, 118 dolláros eredménnyel. Ugyanez 2010-ben 85 dollár, 2011-ben 92 dollár, 2012-ben 102 dollár, 2013-ban pedig 111 dollár volt. 1954 óta átlagosan 16.4-es P/E rátán forgott az index, az utóbbi 10 év átlaga 14.4 volt.

19 negyedéve tart a gazdasági növekedés, 2009 harmadik és negyedik negyedévében, 2010 összes, 2011 összes, 2012 összes, 2013 összes és 2014 első negyedéve volt pluszos. Tavaly 2%-os GDP növekedést sikerült felmutatnia az amerikai gazdaságnak, az idei évre 2.2% a várakozás.

Olvasd el a többi tőzsde cikkünket is!