Amerikai piaci áttekintő – 2014. július 17.

Kisebb pluszokkal, csöndes kereskedéssel, jelentős makró adatok nélkül folyt tegnap a tengerentúli kereskedés. Mindhárom index (Dow, Nasdaq, S&P) a pozitív tartományban nyitott, ugyanakkor a Dow és az S&P tovább tudott emelkedni, előbbi mindenkori csúcsot döntött, a Nasdaq és a small-cap papírok már nem teljesítettek ilyen fényesen, napközben mínuszba is kerültek a technológia részvények. A mozgásból az látszik, hogy hisznek a befektetők Janet Yellen FED jegybank-elnöknek, aki a stabil, növekvő gazdaságot lát (Dow és S&P papírok), de egyes kis kapitalizációjú részvények túlértékeltséget mutatnak (Nasdaq, Russel 2000). Az, hogy mi túlértékelt vagy sem, majd a piac eldönti, de egy hiteles jegybankelnök erősíti a befektetői hangulatot, ezzel pedig a piacokat.

Tegnap elindult a Delivering Aplha konferencia, melynek keretében alapkezelők beszélnek a piacról, egyes részvényekről. Az eseményt fokozott érdeklődés övezi, a CNBC élőben közvetíti a beszélgetéseket, egyes kijelentések jelentős hatással is lehetnek az árfolyamokra. Azonban ne felejtsük el, hogy a guruk nem tuti befektetési tippeket osztanak meg a nagyközönséggel, hanem csak véleményt formálnak azokról, így érdemes kellő óvatossággal kezelni az itt elhangzottakat.

Újabb banki eredményszámokat ismerhettünk meg: ezúttal a Bank of America jelentett, nem túl acélos számai nem kápráztatták el a befektetőket, 2% mínuszban a papír, egyértelmű visszaesés az operatív működésben tavalyhoz képest. A nagyobb bankok közül hátravan még a Wells Fargo és a UBS eredményszámai, előbbi esetében csalódást, utóbbinál pozitív meglepetést várok.

A mai napon AMD, Morgan Stanley, IBM és Google jelentés várható. A második negyedévre 5.2%-os eredménybővülést és 3.2%-os árbevétel-növekedést várnak.

Jelenleg 64 hónapja tart a bikapiac, 1949-től számítva átlagoson 59 hónapig tartottak ezek a periódusok. 34 hónapja nem volt 10%-nál nagyobb esés az S&P-ben (vagyis korrekció), ugyanez nem mondható el a Russel 2000-ról és a Nasdaq-nál is bekövetkezett egy 8%-os esés az őszi csúcsponthoz képest. Az S&P 500 jelenleg 16.8-as P/E rátán forog, 118 dolláros eredménnyel. Ugyanez 2010-ben 85 dollár, 2011-ben 92 dollár, 2012-ben 102 dollár, 2013-ban pedig 111 dollár volt. 1954 óta átlagosan 16.4-es P/E rátán forgott az index, az utóbbi 10 év átlaga 14.4 volt.

19 negyedéve tart a gazdasági növekedés, 2009 harmadik és negyedik negyedévében, 2010 összes, 2011 összes, 2012 összes, 2013 összes és 2014 első negyedéve volt pluszos. Tavaly 2%-os GDP növekedést sikerült felmutatnia az amerikai gazdaságnak, az idei évre 2.2% a várakozás.

2021 -es vállalkozási ötletek! Neked is hasznos, nem csak kezdőknek!

Iratkozz fel, hogy előbb megkapd! Kattints ide! Működő cégek is inspirációt merítenek új termékekhez, szolgáltatásokhoz, üzleti modellhez, vagy éppen marketing ötletet találnak. Újaknak pedig egyenesen kötelező! Tovább a Minner 2021- es ötletekre!!

Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!