Amerikai piaci áttekintő – 2014. július 18.

Igen mozgalmas volt a tegnapi kereskedés, sajnos inkább a negatív hírek mozgatták a piacot. A Dow mindenkori csúcsáról fordult le, 1%-os eséssel, 17 ezer pont alatt zárta a napot, hasonlóan az S&P-hez, ahol 1.2%-os volt az esés. Nasdaq és a Russel megint alulteljesít, 1.5% mínusz mindkettő, utóbbi négyhavi minimumán.

Makrohírek terén a heti új munkanélküliek száma okozott pozitív meglepetést, az új építési engedélykérelmek és a megkezdett házépítések volumene viszont rosszabb lett a vártnál. Újabb szankciók Oroszország ellen az USA-tól, egyre keményebb a hangvétel: amerikai bankok nem nyújthatnak 90 napon túli finanszírozást a nagyobb orosz cégeknek (Rosneft, Gazprom, Novatek). Kérdéses ezen cégek dolláros kötvényeinek megújítása, hiszen a piacról nem fognak tudni dollár forráshoz jutni, valószínűleg jegybanki segítséggel jutnak forráshoz.

A nap fő momentuma egy maláj utasszállító lezuhanása volt Kelet-Ukrajnában, a gépet egy föld-levegő rakétával lőtték le, 295 ember vesztette életét. Kiszivárgott egy hangfelvétel a szakadároktól, az ukrán védelmi miniszter viszont orosz hírszerzőkkel hozza kapcsolatba az esetet. A hírre rögtön mínuszba fordultak az indexek, az arany percek alatt 15 dollárt emelkedett, nagyot ment a kezdő aranybányákat tömörítő GDXJ index, nap végére 7%-os pluszban zárt. Ha még nem lett volna elég a negatív hírekből: az izraeli miniszterelnök szárazföldi támadást rendelt el, a célpont a Gázai-övezet. Ritkán van ennyi piacbefolyásoló hír egy nap alatt, főként a nyári időszakban.

A fentiek fényében apró, ugyanakkor lényeges hír: csúszik az Alibaba IPO-ja szeptemberre, szeretnék megvárni, mire a nagy alapkezelők visszajönnek nyári szabadságukról és beinduljon a kereskedés. Ezt tudhatták volna korábban is, itt teljesen más lehet a háttérben, a hírre a Yahoo tovább esik.

Újabb vállalatok jelentettek: az United Health, Morgan Stanley és Google jelentése jobb lett a vártnál, az IBM elvétette a várakozásokat, az AMD árfolyama pedig szakad, -20% after hoursben, pedig a CEO pozitív kilátásokat fogalmazott meg.

A mai napon a General Electric jelent, továbbá mivel ma van a hét harmadik pénteke, ezért a mai napon opciós lejáratok is vannak, ez nagyobb likviditást és mozgást eredményez a piacokon.

Jelenleg 64 hónapja tart a bikapiac, 1949-től számítva átlagoson 59 hónapig tartottak ezek a periódusok. 34 hónapja nem volt 10%-nál nagyobb esés az S&P-ben (vagyis korrekció), ugyanez nem mondható el a Russel 2000-ról és a Nasdaq-nál is bekövetkezett egy 8%-os esés az őszi csúcsponthoz képest. Az S&P 500 jelenleg 16.8-as P/E rátán forog, 118 dolláros eredménnyel. Ugyanez 2010-ben 85 dollár, 2011-ben 92 dollár, 2012-ben 102 dollár, 2013-ban pedig 111 dollár volt. 1954 óta átlagosan 16.4-es P/E rátán forgott az index, az utóbbi 10 év átlaga 14.4 volt.

19 negyedéve tart a gazdasági növekedés, 2009 harmadik és negyedik negyedévében, 2010 összes, 2011 összes, 2012 összes, 2013 összes és 2014 első negyedéve volt pluszos. Tavaly 2%-os GDP növekedést sikerült felmutatnia az amerikai gazdaságnak, idénre 2.2% a várakozás.

Új vállalkozási ötletek! Neked is hasznos, nem kell kezdőnek lenned!

Olvasd el a Minner friss üzleti ötleteit Kattints ide! Működő cégek is inspirációt merítenek új termékekhez, szolgáltatásokhoz, üzleti modellhez, vagy éppen marketing ötletet találnak. Újaknak pedig egyenesen kötelező! Tovább a Minner ötletekre!! (A menüben is megtalálod)