Amerikai piaci áttekintő – 2014. július 22. Kedd

Visszaeséssel indult a hét az amerikai piacon, bár egyik indexben sem láttunk nagyobb esést. A Dow, S&P és a Nasdaq is 0.2-0.3%-os mínuszban fejezte be a napot, a kereskedés elején még az eladók domináltak, a végére viszont már megjöttek a vevők. Látható, hogy jelenleg az ukrán-orosz konfliktus és a második negyedéves gyorsjelentési szezon mozgatja az árfolyamokat, az USA-ban véleményem szerint inkább az utóbbira figyelnek a befektetők.

Hétfőn lényeges makro hírek nélkül folyt a kereskedés, a mai napon pedig a 14.30-as maginflációs adatra (energia és élelmiszerárak változását kiszűrő infláció) és a 16.00-kor napvilágra kerülő használt lakás értékesítések volumenére kell figyelni, amely az amerikai ingatlanpiac állapotáról fognak tájékoztatást adni.

Zárás után jelentett a Netflix: az árbevétel megegyezett a várakozással, az EPS viszont 1 centtel rosszabb lett, emiatt volt -3%-ban is a részvény. Az előfizetők száma viszont jobb lett, mint a várakozás, ez segítette pluszba a részvény kurzusát. A bejelentéskor igen nagy csapkodás volt az árfolyamban, ami rámutat két nagyon fontos tanulságra: egyrészt nem érdemes lekereskedni a bejelentéseket, hiszen ilyenkor az árfolyam extrém mozgásokat is tud produkálni, teljesen kiszámíthatatlanul. Másrészt, akik stop market megbízások helyett stop limiteket használnak (ez utóbbi hasznosabb, mert a pre-market és az after-hours ideje alatt is aktív a megbízás, így ha jön egy váratlan esemény, akkor elkerülhető, hogy nyitáskor az előzetesen beállított stop ár alatt teljesüljön az eladás), azoknak érdemes az ilyen, előre látható vállalati események idejére kivenni a megbízást és az esemény után újra betenni az ajánlati könyvbe, elkerülve a pozíció nem kívánt zárását. Sajnos tapasztalatból mondom mindezeket…

Ma már igazi nagyágyúk jelentenek, érdemes fokozott figyelemmel követni őket: nyitás előtt a Coca-Cola, Credit Suisse és a McDonalds, zárás után pedig az Apple és a Microsoft teszi közzé számait. Az Apple-nél a iPhone értékesítések volumenét, a Microsoftnál a Nokia-akivizíció folyamatai lesznek érdekesek. A második negyedévre 5.2%-os eredménybővülést és 3.2%-os árbevétel-növekedést várnak.

Jelenleg 64 hónapja tart a bikapiac, 1949-től számítva átlagoson 59 hónapig tartottak ezek a periódusok. 34 hónapja nem volt 10%-nál nagyobb esés az S&P-ben (vagyis korrekció), ugyanez nem mondható el a Russel 2000-ról és a Nasdaq-nál is bekövetkezett egy 8%-os esés az őszi csúcsponthoz képest. Az S&P 500 jelenleg 16.8-as P/E rátán forog, 118 dolláros eredménnyel. Ugyanez 2010-ben 85 dollár, 2011-ben 92 dollár, 2012-ben 102 dollár, 2013-ban pedig 111 dollár volt. 1954 óta átlagosan 16.4-es P/E rátán forgott az index, az utóbbi 10 év átlaga 14.4 volt.

19 negyedéve tart a gazdasági növekedés, 2009 harmadik és negyedik negyedévében, 2010 összes, 2011 összes, 2012 összes, 2013 összes és 2014 első negyedéve volt pluszos. Tavaly 2%-os GDP növekedést sikerült felmutatnia az amerikai gazdaságnak, az idei évre 2.2% a várakozás.

2021 -es vállalkozási ötletek! Neked is hasznos, nem csak kezdőknek!

Iratkozz fel, hogy előbb megkapd! Kattints ide! Működő cégek is inspirációt merítenek új termékekhez, szolgáltatásokhoz, üzleti modellhez, vagy éppen marketing ötletet találnak. Újaknak pedig egyenesen kötelező! Tovább a Minner 2021- es ötletekre!!

Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!