KezdőlapTőzsdeAmerikai piaci áttekintő - 2014. július 22. Kedd

Amerikai piaci áttekintő – 2014. július 22. Kedd

-

Visszaeséssel indult a hét az amerikai piacon, bár egyik indexben sem láttunk nagyobb esést. A Dow, S&P és a Nasdaq is 0.2-0.3%-os mínuszban fejezte be a napot, a kereskedés elején még az eladók domináltak, a végére viszont már megjöttek a vevők. Látható, hogy jelenleg az ukrán-orosz konfliktus és a második negyedéves gyorsjelentési szezon mozgatja az árfolyamokat, az USA-ban véleményem szerint inkább az utóbbira figyelnek a befektetők.

Hétfőn lényeges makro hírek nélkül folyt a kereskedés, a mai napon pedig a 14.30-as maginflációs adatra (energia és élelmiszerárak változását kiszűrő infláció) és a 16.00-kor napvilágra kerülő használt lakás értékesítések volumenére kell figyelni, amely az amerikai ingatlanpiac állapotáról fognak tájékoztatást adni.

Zárás után jelentett a Netflix: az árbevétel megegyezett a várakozással, az EPS viszont 1 centtel rosszabb lett, emiatt volt -3%-ban is a részvény. Az előfizetők száma viszont jobb lett, mint a várakozás, ez segítette pluszba a részvény kurzusát. A bejelentéskor igen nagy csapkodás volt az árfolyamban, ami rámutat két nagyon fontos tanulságra: egyrészt nem érdemes lekereskedni a bejelentéseket, hiszen ilyenkor az árfolyam extrém mozgásokat is tud produkálni, teljesen kiszámíthatatlanul. Másrészt, akik stop market megbízások helyett stop limiteket használnak (ez utóbbi hasznosabb, mert a pre-market és az after-hours ideje alatt is aktív a megbízás, így ha jön egy váratlan esemény, akkor elkerülhető, hogy nyitáskor az előzetesen beállított stop ár alatt teljesüljön az eladás), azoknak érdemes az ilyen, előre látható vállalati események idejére kivenni a megbízást és az esemény után újra betenni az ajánlati könyvbe, elkerülve a pozíció nem kívánt zárását. Sajnos tapasztalatból mondom mindezeket…

Ma már igazi nagyágyúk jelentenek, érdemes fokozott figyelemmel követni őket: nyitás előtt a Coca-Cola, Credit Suisse és a McDonalds, zárás után pedig az Apple és a Microsoft teszi közzé számait. Az Apple-nél a iPhone értékesítések volumenét, a Microsoftnál a Nokia-akivizíció folyamatai lesznek érdekesek. A második negyedévre 5.2%-os eredménybővülést és 3.2%-os árbevétel-növekedést várnak.

Jelenleg 64 hónapja tart a bikapiac, 1949-től számítva átlagoson 59 hónapig tartottak ezek a periódusok. 34 hónapja nem volt 10%-nál nagyobb esés az S&P-ben (vagyis korrekció), ugyanez nem mondható el a Russel 2000-ról és a Nasdaq-nál is bekövetkezett egy 8%-os esés az őszi csúcsponthoz képest. Az S&P 500 jelenleg 16.8-as P/E rátán forog, 118 dolláros eredménnyel. Ugyanez 2010-ben 85 dollár, 2011-ben 92 dollár, 2012-ben 102 dollár, 2013-ban pedig 111 dollár volt. 1954 óta átlagosan 16.4-es P/E rátán forgott az index, az utóbbi 10 év átlaga 14.4 volt.

19 negyedéve tart a gazdasági növekedés, 2009 harmadik és negyedik negyedévében, 2010 összes, 2011 összes, 2012 összes, 2013 összes és 2014 első negyedéve volt pluszos. Tavaly 2%-os GDP növekedést sikerült felmutatnia az amerikai gazdaságnak, az idei évre 2.2% a várakozás.

Üzleti képzések - Tudásrészvény

Fektess a tudásba a MinnerAkadémia üzleti képzésein keresztül! Azonnal használható tudást adunk a kezedbe videókon és letölthető útmutatókon keresztül. Megnézed és használod. És így lesz a tudásból profit.

Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 7 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!

Hol tart a vállalkozásod?

További friss cikkek