Amerikai piaci áttekintő – 2014. július 25. Péntek

Nem tudtak kimenni új csúcsra az amerikai indexek, szinte nem volt elmozdulás a szerdai záróárakhoz képest. A Nasdaq annak ellenére sem tudott emelkedni, hogy a social media szektor erősen felülteljesítő volt, köszönhetően a Facebook remek gyorsjelentésének. Rajta kívül erős volt még a Twitter és a Linkedin is, előbbinek jövő hét kedden ismerhetjük meg a negyedéves eredményszámait. Tovább emelkedett a Yahoo, két nap alatt már +10%-nál jár, egy esetleges Alibaba felvásárlásról beszélnek, de ez csak pletyka, nincs hivatalos bejelentés.

A heti új munkanélküliek száma jobb lett a vártnál (284 ezer fő) és a tartós munkanélküliek száma is alacsonyabb lett (2.5 millió fő). Előbbi 8 éves minimumán van, tovább javul az amerikai munkaerőpiac, ez a gazdaság relatív erejét mutatja. Az új lakás értékesítések volumene viszont gyengébb lett a vártnál, ez kevésbé lényeges adat, az ingatlanpiaci tranzakciók 84%-át az USA-ban a használt lakások adás-vétele teszi ki. A mai napon 14.30-as tartós cikkek rendelésállományának változása lehet hatással a kereskedésre.

Gázában tovább folytatódtak a harcok, Algéria felett újra eltűnt egy utasszállító repülőgép, a roncsokat már megtalálták. Az utóbbi napok repülőgép-szerencsétlenségei valószínűleg nyomás alatt tarthatják ezen cégek árfolyamait annak ellenére, hogy a negyedéves jelentéseik igen jól sikerültek (Delta Air Lines). Továbbra is napirenden az orosz szankciók kérdése: elhatározás már van, végleges döntés még nincsen. Pedig az energia-tőke-fegyver kereskedelmének korlátozásával igen gyorsan térdre lehetne kényszeríteni Oroszországot, ám az EU országok egyéni érdekei ezt még felülírják (Németország – energia, Nagy-Britannia – tőke, Franciaország – fegyver kereskedelmének korlátozásában nem érdekelt). A gyorsjelentési szezon kifutásával előtérbe kerülnek ezek a kérdések, ami nem fog támogatólag hatni a részvényárfolyamokra.

Zárás után jelent az Amazon: 27 centes részvényenkénti veszteség mellé a vártnál magasabb az árbevétel, a befektetők nem fogadták túl jól a híreket, -10% after hoursben. A vállalat láthatóan előremenekült a fokozott versenyben, az agresszív növekedést nem követte a nyereség megugrása. Az Amazon célja a költségek lefaragása lesz a jövőben, a kérdés az, hogyan fogják tudni megvalósítani. Jelentett a Pandora is: az online rádió-streamekkel foglalkozó weboldal magasabb EPS-t ért el, a bevételek megegyeztek a várakozásokkal. Ennek ellenére zárás után -10%-ban a papír, a harmadik negyedéves előrejelzését egy kicsit rontotta, a 2014-es éves prognózisát viszont javította a cég. Mindkét részvénynél masszív beleadás, 10%-os esés, ám két, teljesen különböző helyzet – a befektetők láthatóan rövidtávon gondolkodnak, egy negyedévnyi gyenge üzleti teljesítmény (3 hónap) nem meghatározó egy vállalat életében (és értékében sem).

A mai napon nem lesz jelentős vállalati gyorsjelentés.

Jelenleg 64 hónapja tart a bikapiac, 1949-től számítva átlagoson 59 hónapig tartottak ezek a periódusok. 34 hónapja nem volt 10%-nál nagyobb esés az S&P-ben (vagyis korrekció), ugyanez nem mondható el a Russel 2000-ról és a Nasdaq-nál is bekövetkezett egy 8%-os esés az őszi csúcsponthoz képest. Az S&P 500 jelenleg 16.8-as P/E rátán forog, 118 dolláros eredménnyel. Ugyanez 2010-ben 85 dollár, 2011-ben 92 dollár, 2012-ben 102 dollár, 2013-ban pedig 111 dollár volt. 1954 óta átlagosan 16.4-es P/E rátán forgott az index, az utóbbi 10 év átlaga 14.4 volt.

19 negyedéve tart a gazdasági növekedés, 2009 harmadik és negyedik negyedévében, 2010 összes, 2011 összes, 2012 összes, 2013 összes és 2014 első negyedéve volt pluszos. Tavaly 2%-os GDP növekedést sikerült felmutatnia az amerikai gazdaságnak, idei évre 2.2% a várakozás.

 

Új vállalkozási ötletek! Neked is hasznos, nem kell kezdőnek lenned!

Olvasd el a Minner friss üzleti ötleteit Kattints ide! Működő cégek is inspirációt merítenek új termékekhez, szolgáltatásokhoz, üzleti modellhez, vagy éppen marketing ötletet találnak. Újaknak pedig egyenesen kötelező! Tovább a Minner ötletekre!! (A menüben is megtalálod)