Amikor már a vasárnap is nyitva tartó boltban is a dollárról beszélnek, akkor mi történik?

Közel került a paritáshoz a dollár az euróval szemben, vagyis 1 euró 1 dollárt érhet. Tavaly ilyenkor még 1,37 dollárt kellett adni egy euróért, most már csak 1,0583-at. A nagy elemző cégek, bankok is mind azt prognosztizálják, hogy már ebben az évben paritásba kerül a két deviza, erről itt olvashatsz részletesen. 

A dollár erősödésének a fő oka, hogy az amerikai gazdaság erős, illetve az ottani monetáris politika megváltozott. Az amerikai jegybank (FED) tavaly leállította a QE programját, vagyis a kötvényvásárlási programját, és a befektetők már szinte azt árazzák be a dollárban, hogy kamatemelés várható. Európában viszont most kezdődött még csak el az ösztönző program, tehát ez további hatást gyakorolt a két deviza árfolyamára. Mondhatni a dollár mindenképpen erősödött, az euró pedig gyengült, a képlet egyszerű.

Lassan már 10 éve is van annak, hogy a FED nem emelte az alapkamatot, így további dollár erősödésre számítanak az elemzők. Ilyen nagy rally után viszont már érdemes odafigyelni. 1 év alatt 23%-ot erősödött a dollár, és előtte olyan volt, mint egy EKG görbe.

Nem mondom azt, hogy nem erősödhet tovább, de ilyenkor mindig felteszem magamnak a kérdést, vajon ki az, aki továbbra is a dollár erősödésére fogad? Amikor már a tömeg is arra akar menni, ilyenkor történik az, hogy szépen lassan oldalazik, majd picit megváltozik a trend, hogy kilökje a spekulánsokat, vagyis a dollár erősödésre játszókat. Majd lehet, újra elindul lefelé (árfolyamot nézve). Ezt rá is rajzoltam az alábbi grafikonra. Sokan figyelnek most a dollárra, és ezt kihasználhatják a nagyobb cégek, kirázzák a kis spekulánsokat, és újra folytatják a trendet, de az is lehet, hogy további nagyobb oldalazásra számíthatunk. Vajon miért mondja a Goldman Sachs azt, hogy további erősödés várható? Ne legyünk naivak, nem adnak ingyen tippeket 🙂 Mire megjátssza valaki, arra alig lesz rajta profit, vagy nem tudja tartani az adott befektető, és kiszáll inkább. Ebből pedig profitál a Goldman és a többi nagy bank.

EURUSD - 2015. erős dollár, várható irány - finviz.com
EURUSD – 2015. erős dollár, várható irány – finviz.com

Új vállalkozási ötletek! Neked is hasznos, nem kell kezdőnek lenned!

Olvasd el a Minner friss üzleti ötleteit Kattints ide! Működő cégek is inspirációt merítenek új termékekhez, szolgáltatásokhoz, üzleti modellhez, vagy éppen marketing ötletet találnak. Újaknak pedig egyenesen kötelező! Tovább a Minner ötletekre!! (A menüben is megtalálod)

Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!