Az Amazon egy elhagyatott plázából csinált logisztikai központot

Az USA-ban rengeteg elhagyatott, kihasználatlan bevásárlóközpont található. Számuk 500-ra tehető. Rossz helyre épült, becsődölt, egyéb okok miatt hátrahagyott ingatlanok hasznosítására kevés próbálkozás volt eddig az USA-ban. Most az Amazon tett egy lépést, ami előrevetíti, hogy akár több ilyen elhagyatott plázába valamilyen módon új életet lehelnek. Természetesen nemcsak az Amazon projektje ez, helyi és állami támogatás révén jött létre a kezdeményezés.

1500 új munkahelyet létrehoz azzal az Amazon, hogy beindítja a logisztikai központját az ohio-i Akron városában található, egykori Rolling Acres Mall helyén. Szeptemberben kezdőik a felújítás és májusig tart. Az Amazon saját maga is invesztál a projektben, de többségében helyi támogatásból fedezik. A bevásárló központ 1975-ben épült, és 2013-ben zárt be, volt természetesen csúcséve is, de az újabb plázák elvitték a forgalmat. Azóta többször szerepelt annak személtetéseként, hogy milyen egy elhagyatott pláza, mivel a mennyezete beomlott, benőtte a gaz.

Nagy probléma, hogy csődbe mennek plázák?

Természetesen azért tűnhet nagy problémának, mert óriásiak és látványosak. Ezért a pusztulásuk, elhagyatottságuk még jobban érződik. Egy online vállalkozás bezárása értelemszerűen nem hagy akkora nyomot. A 90-es évek végén 1500 bevásárlóközpont volt az USA-ban, mára csak 1000 maradt. Ez egy kockázatos vállalkozás, és amint elindult a lejtő, nincs megállás és nehéz megállítani a csődöt. Ha elkezd kevesebb vásárló betérni, akkor egy-egy bolt bezárja üzletét, kevesebb vásárlói lehetőség tovább csökkenti a vásárlói hajlandóságot és tovább csökken a vásárlók száma és a végén az lesz, hogy teljesen bezárnak. Általában akkor következik be a csőd, ha elfelejtik az üzemeltetők, hogy foglalkozniuk kell az emberek bevonzásával. A bérleti díjak beszedése nem elég.

Az USA-ban az a trend figyelhető meg, hogy a plázák megpróbálnak ráépíteni egyéb szolgáltatásokat, amik bevonzzák az embereket.
Van ahol

  • egészségügyi központ van,
  • vagy a fele plázát egy egyetem bérli.
  • Van ahol rendezvényközpont lett, vagy autószalonokat csábítottak be.
  • A kedvencem az, ahol apartmanokat alakítottak ki benne (Providence Arcade bevásárlóközpont, bár már nem hívhatjuk így).

Egyébként látod mennyivel jobb a helyzete a repülőterek boltjainak? A repülőtereken nagyobb hajlandósággal vásárolnak az emberek. Na mit kell csinálnia egy cégnek?

Itthon is vannak elhagyatott plázák, vagy éppen olyanok, amikben láthatóan lézengenek az emberek, vagy éppen kisebb üzletközpontok, amik még a nagyobb bevásárlóközpontok előtt épültek. A hazai piacon láthatóan a közmű cégek, bankok, telekom cégek bevonzásával tudják fenntartani az érdeklődést, a vásárlók betérését.

Egy korábbi cikkben is benne volt egy kép az Amazon újjáépítés előtt álló plázájáról: Elhagyatott “szellem” plázák az USA-ban – #képek #videók

Fotó: Rolling Acres Mall YouTube / Dan Bell
Forrás: Business Insider

Miskolc / Pécs / Debrecen / Szeged / Győr / Budapest - üzleti tanácsadás

Találkozzunk a te városodban! A Minner a következő 2 hónapban a fenti városokban tart üzleti tanácsadói órákat! Használd ki! Részleteket!