Az igazi valóságshow sztár – Bekamerázta az életét és lett egy startupja, amit eladott 1 milliárd dollárért – Justin.tv sztori

Bár lehet, hogy hallottál már a justin.tv sztoriról, érdemes még egyszer átolvasni, és inspirálódni belőle. Anno én is figyeltem 2007-ben a justin.tv elindulását, amikor is felkapta azt több hazai média is. Már akkor érdekeltek az ilyen jó sztorik. Justin Kan bekamerázta a szobáját, lakását, és közvetítette az életét. Sőt még a városban is mászkált, és azt is követni lehetett, vagy azt, hogy éppen tárgyalásra megy. Ez meg is hozta a sikerét, és annyian nézték, hogy követni akarták a példáját. El is indult a stream szolgáltató weboldala.

Az alábbi videó még a Justin.tv elindulásának évében készült:

Igen, már fel is merülhet benned a kérdés, hogy akkor ez olyan, mint a magyarokhoz köthető Ustream? Igen! Tehát a justin.tv-n keresztül egyre több közvetítés indult, mert Justint többen megkeresték, ők is akarnak közvetítést csinálni. Aztán a valóságshow szerű hülyéskedésekből egyszer csak átalakult az oldal, és főleg gamerek használták játékaik közvetítésére. A weboldal később erre is specializálódott, és nem egyszer millió dolláros összdíjazású gamer versenyeket kövzetítettek.

2011. a váltás
A cég áttelepítette a Twitch.hu brand alá a videojáték közvetítés részlegét. Annyira beindult a cég, hogy ma már a legnagyobb a kategóriájában. A Justin.tv 2014-ben szűnt meg, nem volt már érdemes fenntartani a Ustream és a többi online stream szolgáltató mellett. Maradt tehát a Twitch ág.

Amazon és a közel 1 milliárd dollár
Az Amazon meglátta a lehetőséget a Twitchben, és 2014-ben megvette 970 millió dollárért. Erről itt írtam, azóta az Amazon árfolyama megduplázódott.  Látod, megéri a Minner tőzsde rovatát is követni.
Na, de visszatérve, így kell egy otthoni saját valóságshowból 1 milliárdot csinálni.

Részben másolt, de célpiacra
A Youtube partnerpogramjához hasonlóan a Twich felhasználók is kaphatnak részesedést a reklámbevételekből. Mivel több platformon is elérhető (PC, Xbox, PlayStation), így a felhasználók, a gamerek is jól ki tudják használni, és a népszerűsége töretlen.

Érdemes kutakodni a neten a justin.tv videók után, a sztori után. Ezt most inspirációs jelleggel írtam, és összefoglaltam egy nagyon is inspiráló startup történetét.

Kapcsolódó cikk: Van egy jó ötleted, de se kezdő tőke, se kapcsolatok? Mihez kezdj? Kevés pénzből vállalkozás

Fotó: Brian Solis/Flickr
Forrás: Justin.tv, wikipédia

Új vállalkozási ötletek! Neked is hasznos, nem kell kezdőnek lenned!

Olvasd el a Minner friss üzleti ötleteit Kattints ide! Működő cégek is inspirációt merítenek új termékekhez, szolgáltatásokhoz, üzleti modellhez, vagy éppen marketing ötletet találnak. Újaknak pedig egyenesen kötelező! Tovább a Minner ötletekre!! (A menüben is megtalálod)

Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!