Bőröndnyi pénz az utazásból

Lassan itt a nyár! Aki nyaralni szeretne menni, elkezdi tervezgetni, sőt lefoglalni a szállását, utazását. Ez azért fontos, mert ebből akár profitálhatunk is a tőzsdén. Szezonalitást lehet felfedezni több szektornál is, de ha elvonatkoztatunk könnyebb észrevenni a szezonalitást a kukorica árfolyamánál például. De hiába gondolnánk, hogy ez egy nyerő ötlet lehet, a helyzet nem ilyen egyszerű. Nincs olyan, hogy most megveszem az utazással, nyaralással foglalkozó részvényeket, majd hátradőlők és dől a pénz. A spekulánsok elronthatják az örömünket, az árfolyamokban felfedezhető szezonalitást is. Érdemes jobban megvizsgálni az árfolyamokat, és felkészülni egy okosabb stratégiával. Ezt most le is írjuk.

[sam id=”11″ codes=”true”]
Hirdetés

Először is nézzünk meg 4 utazással foglalkozó cég árfolyamát 5 évre visszamenőleg egy grafikonon.  Ezt könnyen el tudjuk készíteni a google.com/finance oldalon.  Ezeket a részvényeket tettük bele: Marriott International (MAR), Hawaiian Holding (HA), Hyatt Hotels (H), Allegiant Travel (ALGT).
Az ábrán látszik, hogy egyedül a szeptember-október időszak az, ahol lényegesen tudtak emelkedni a részvények. Az is jó stratégia lenne, ha májusba vennénk részvényeket, de látszik, lehet érdemes kivárni. Miért is van ez így? Mert a jelentés szezon az amikor ténylegessé válik a nyáron befolyt nyereség, és ez megmutatkozik az árfolyamban. Tehát az előbb említett hónapokban hozzák nyilvánosságra az eredményeiket. A várakozások tehát június után nyomhatják fel az árfolyamokat.

utazas_szezon

 

A következő ábra több légitársaságot tartalmaz (google finance): United Conntintal (UAL), American Airlines Group (AAL), Delta Air Lines (DAL), Spirit Airlines (SAVE), JetBlue Airways (JBLU), Southwest Airlines (LUV).
A grafikonon 5 éves viszonylatban is magas hozamokat láthatunk, szárnyalnak a légitársaságok részvényei.
Ahogy az előbbinél is említettük, itt is inkább a kivárás a jó taktika, és a jelentés szezon előtt figyelni az eseményeket.

Ha bármi kérdésed van, írj bátran a facebook lapunkra (üzenet menüpont), vagy erre az emailünkre: kereskedes@minner.hu
Nézz körül a tőzsde rovatban, hasonló részvényelemzéseket olvashatsz.

utazas_szezon_repulo

Új vállalkozási ötletek! Neked is hasznos, nem kell kezdőnek lenned!

Olvasd el a Minner friss üzleti ötleteit Kattints ide! Működő cégek is inspirációt merítenek új termékekhez, szolgáltatásokhoz, üzleti modellhez, vagy éppen marketing ötletet találnak. Újaknak pedig egyenesen kötelező! Tovább a Minner ötletekre!! (A menüben is megtalálod)