Megmondanád a fenti modellről, hogy robot? Erről a képéről lehetséges, hogy nem, de a többi képén azért látszik, hogy nem hús vér ember (lent). Egyre több hasonló számítógépes modell tűnik fel a közösségi oldalakon. Miért írom, hogy modell? Azért mert egyre több divatcég próbálja ki azt, hogy a ruhájukat, kiegészítőiket ilyen “modelleken” keresztül promótálják. Honnan indult ez az egész? Az alábbi képpel:

 

Stealing Molly’s #TBT but honestly shoulda stole those glasses 😍😍😍

*~ MIQUELA ~* (@lilmiquela) által megosztott bejegyzés,

 

Egy művészeti projektként indult még 2016-ban, amikor is létrehozták az Instagram profilját a számítógéppel készített modellnek, Lil Miquela-nek. Egyre több képet töltöttek fel. A követők többségének természetesen feltűnt, hogy nem igazi a hölgy, míg nem egyszer csak felvállalták, hogy bizony ő egy robot. Modellként, sőt influencerként viselkedik, mintha élne, vagyis az alkotóik úgy tesznek, mintha tényleg élne. Sőt még zenei karrierjét is elindították a Not Mine számmal (bár utóbbi nem annyira újdonság, vannak virtuális művészek lásd Gorillaz). Még egy divatbemutató promóciójában, reklámjában is szerepelt.

Hozzá hasonló profilok még a  BermudaBlawko és Shudu. 

Erre a piacra le is csapott egy brit ügynökség, az Irmaz, akik ilyen digitális modellekkel foglalkoznak. A megbízóval közösen kitalálják, hogyan nézzen ki a modell, milyen neme legyen, milyen legyen a bőrének a színe…

Hülyeség? A cégeknek miért tetszik?

Igen, gondolhatod, hogy megérett a világ a pusztulásra.

Azért a cégek szerencsére a hús-vér modelleket keresik még mindig, hisz így is rengeteg gyönyörű modell van a piacon. A technológia másra kell. Nem véletlen, hogy kísérleteznek vele a cégek, amikor egyre több virtuális (VR) és kiterjesztett valóságos megoldás jelenik meg a piacon. Hamarosan ezek a modellek nemcsak képeken, hanem videóban és különböző VR/AR megoldásban is láthatóak lesznek.

Most pedig térjünk vissza a valóságba. Kapcsolódó cikk: Instagram marketing tippek, ötletek, cikkek a Minneren

Fotó: lilmiquela /Instagram
Forrás: CNN

Ne csak olvasd, hallgasd is Minnert!
11 érdekes, üzleti, vállalkozásokkal kapcsolatos podcast, hanganyag vár rád! És még bővülni fog! Kattints ide!