Egy fiatalnak lehet jó ötlete, de csak egy érett ember viheti sikerre

Élénken él a köztudatunkban a “fiatal zseni” fogalma, olyanokról van szó, akik már egyetemi éveik alatt, sőt, sokszor az egyetem helyett, onnan kibukva vagy kilépve, extrém esetben pedig már tizenévesen létrehoztak valamit, ami világraszóló sikernek bizonyult. Microsoft, Apple, Facebook, a sor még hosszan folytatható, egy friss tanulmány szerint azonban nem olyan biztos, hogy az idősebbek tapasztalata nélkül is sikeresek lehetünk.

Steve Jobs 21 éves volt, amikor részt vett az Apple megalapításában, azonban 43 éves, tapasztalt cégvezérré kellett válnia ahhoz, hogy piacra dobják az iMac-et. Az MIT Management kutatása szerint jó ötletek bármely életkorban jöhetnek, azonban komoly tapasztalatra van szükség ahhoz, hogy sikerre is vigyük őket.

Egy szintén MIT kutatásból kiderül, hogy azoknak a vállalkozóknak, akik eljutottak odáig, hogy legalább egy alkalmazottat felvegyenek, az átlagéletkora 42 év.

A kutatást végző professzor, Pierre Azoulay szerint, ha semmi mást nem tudsz két projektről, csak azt, hogy az egyik egy kifejezetten fiatal, a másik egy középkorú embertől származik, akkor lényegesen jobb esélyeid vannak a sikerre, ha azt választod -mint befektetés, munkahely, bármi egyéb-, amelyiket az idősebb ember alapította.

Külön érdekesség, hogy a 2014-2017 közötti időszakban a kifejezetten jól teljesítő startupok alapítói között csupán egy százalékban voltak huszonévesek. Érdemes áttekintenünk az alábbi ábrát is, ami az amerikai statisztikai hivatal, illetve az adóhivatal információi alapján készült:

Jól látszik, hogy mind az induló vállalkozásoknak, mind a kimagaslóan jól teljesítő startupoknak az alapítói átlagéletkora a 40-es érték körül mozog, itt van a görbe csúcsa mindkét esetben. A vízszintes tengelyen az életkor, a függőlegesen pedig a startupok láthatóak, tekintsünk most el attól, hogy nem nullától százig terjed az érték.

Azt is megfigyelhetjük, hogy a kimagasló sikereket elérő projektek alapítóinak átlagéletkora szintén a 40 körül mozog ugyan, ám egy kissé el van tolva a magasabb életkor felé, ebben az esetben a csúcs inkább 45-46 körül van. Úgy tűnik, hogy a tapasztalat – közöttük akár a korábbi kudarcok -, mind jótékony hatással van a sikerességünkre.

Jöjjenek az évek – Ki, mennyi idősen alapította a vállalkozását

Bill Gates – Microsoft – 19 évesen
Mark Zuckerberg – Facebook: 19
Steve Jobs – Apple: 21
Jeff Bezos – Amazon: 30
Oprah Winfrey  – Harpo: 32
Reed Hastings – Netflix: 36
Bernie Marcus – Home Depot: 50
Charles Flint – IBM: 61
Harland Sanders – KFC: 65 évesen

Vállalkozz, amikor te jónak látod!

A kutatás nem azt jelenti, hogy fiatalon ne vállalkozz. A konklúzió az, hogy igenis jó az, ha van iparági tapasztalat. Például Steve Jobs 52 volt, mikor bemutatta a legsikeresebb termékét, vagy Jeff Bezos 45 volt, amikor igazán beindult az Amazon.

Mélyebbre is ástak a kutatók, kiderült, hogy a kockázati tőke befektetést kapó, szabadalmat bejegyző, vagy high-tech szektorban mozgó, sikeres projektek alapítóinak életkora ismét elmozdul a 40-es átlagtól, 42-43, illetve 45 az érték. A területi eloszlásból pedig az derül ki, hogy New York kockázati tőketársaságai választják a legfiatalabb vállakozókat, náluk 39 volt az átlagéletkor a vizsgált 2014-2017-es időszakban.

Az is kiderült, hogy 129%-al sikeresebbek azok az alapítók, akik korábban alkalmazottként dolgoztak ugyanabban az iparágban, amiben startupot indítottak.

Mindez persze nem jelenti azt, hogy ne lehetne kimagaslóan sikeres akár egy 19 éves vállalkozó is. Viszont van a mai világban egy tévhit, miszerint mindenkinek meg kell próbálnia minél fiatalabban minél sikeresebbé válni, ez nem biztos, hogy egészséges. Az embernek időt kell adnia magának, tapasztalatot, szociális és anyagi tőkét kell szereznie ahhoz, hogy jelentősen növelje a sikerre való esélyét.

Kapcsolódó:

Fotó: Pixabay
Forrás: Harvard Business Review

Ez izgalmas volt! Még ilyet! Megújult a Minner főoldala!

Kattints ide és nézz rá a friss cikkekre, podcastokra, rövid üzleti tartalmakra (instant)! Csak görgess és olvass, inspirálódj! Üzletre fel! A Minner üzleti flowban tart! Tovább a Minner főoldalára!
Újságíró, vállalkozó, a Kriptopénz ABC című, a HVG Könyvek gondozásában megjelent kriptopénz, blokklánc témájú ismeretterjesztő kötet szakmai szerkesztője, társszerzője, olyan nagy sikerű webes vállalkozások alapítója, mint a Ducitárs.hu, vagy a SkypeSuli.hu.