Alkalmazottként dolgozik, vagyis munka mellett vágna bele, aki pár napja tanácsot kért tőlem egy vállalkozása elindítására. Természeten az üzleti titkok nélkül írom le a sztorit úgy, hogy az nektek olvasóknak sokat segítsen, de védjem a leendő vállalkozót is.

Az alapötlet – gyerektáborok

Katalin munka mellett szeretné elkezdni a gyerektáboroztatást. Célja, hogy vidéken egy saját tábort üzemeltessen úgy, hogy az ingatlanok is az ő tulajdonában lennének. A táborokat nem részletezem, mert az már titok, és nem is lényeges most. A táborok finanszírozását ő abba látta még, hogy a szülőkön kívül a cégek szponzorálnák a táborokat. Utóbbi nagyon jó ötlet. Amiért tanácsot kért, hogy miként tud befektetőt szerezni, hogy megvásárolja az ingatlanokat és elkezdje a táboroztatást.

Tanácsaim, ötleteim ehhez a vállalkozáshoz

Az ingatlan befektetés jó ötlet lehet, de így az egész vállalkozás elején nem fontos, hogy saját épülettel rendelkezzen. A tanácsom az volt, hogy ezt felejtse el addig, amíg a vállalkozásán nem látszik a stabilitás.
Szponzorok és az első 45 fős tábor. Katalin szponzoros ötlete jól hangzik, mert valójában a szponzorok munkatársainak gyerekei is részt vehetnek a táboroztatásban. Sőt megnöveli a bevételeket is. Ám van egy nagy gond, csak így a semmire senki nem ad pénzt, támogatást. Ezért ide stratégia kell!

Az ötlet:

  1. Kezdje kicsiben, ami azért is jó, mert munka mellett tud vállalkozni. Az alap ötlet az, hogy kezdjen el foglalkozásokat szervezni. Például kézműves dolgok gyerekeknek, együtt főzés, unoka-nagyi programok és így tovább… Még helyszínt is javasoltam neki.
  2. Szervezzen 5-6, sőt akár több ilyen 10-20 fős rendezvényt (városban), melynek részvételi díját a szülők, vagy éppen a nagyszülők fizetik. (Programötletek nála már megvoltak a táboroknál, azt bontjuk le több részletben így az eseményeken.)
  3. Közben már szerezhet támogatókat az eseményekre, de azt csak úgy tud, ha tényleg van valami célja ezeknek az eseményeknek, és mondjuk beleillik a cégek CSR, vagyis társadalmi-felelősségvállalás programjaikba, vagy egyéb módon kapcsolódik a cég hitvallásába.
  4. Ezzel eléri, hogy lett egy kis közössége is, illetve a cégek is megismerték őt. Nem is beszélve a piackutatásról.
  5. Máris sokkal könnyebb megszerveznie egy nagyobb tábort, amit már nem 45 fős lesz, ahogy ő először eltervezte, hanem akár 200 fős is, amin már nagyobb a bevétele. Ja, és már közben szerzett bevételt.

Anyagiak, bevételek
Munka melletti kereset-kiegészítésként jó ötlet így a kisebb események, programok szervezése. Ami nagyon fontos volt az ő esetében, hogy átszámoljuk mennyi gyerektől/résztvevőtől éri meg már megszervezni a kisebb programokat és a táborokat. És mennyi bevétel kell egy év alatt, hogy az még munka mellett kifizetődő legyen és mennyi kell, hogy kilépjen az alkalmazotti létből. Mondanom sem kell, nem egy 200 fős tábor lesz az, még szponzorokkal együtt sem.

Hasonló cikk/tanácsadás: A gyerekkönyv biznisz így nem is akkora üzlet. De akkor hogyan…

Nézd át a Minner vállalkozás ötleteit és inspirálódj, hátha egy komplexebb ötleted támad.

Fotó: luvmybry

Gyere és nézd meg a Befektetőkereső show döntőjét! Nézőként is tudsz jönni! Ezt látnod kell élőben! Június 21. 14:30-19:30 között. 15 csapat, 10+ befektető, több 100 millió forint Kattints ide!