Egy tanácsadói órámból született most egy cikk, mert annyira jó mintának tartom, hogy le kellett írnom. Természetesen egyeztettem az illetővel (engedélyt kértem a közlésre), akinek segítettem az üzleti tervét összeállítani egy pályázathoz, és természetesen a vállalkozás elindításához. Átrágtuk az üzleti modellt nem is egyszer. Minden apróságot nem fogok leírni, hanem nagy vonalakban azt, hogyan alakítottuk át az ő ötletét, mert bizony hamar rájöttünk az alap ötletből nem lesz sikeres vállalkozás. Lássuk!

Az alap ötlet, amit végül elvetettünk

Fanni egy bájos fiatal egyetemista, aki hobbiként gyerekkönyveket illusztrál, illetve kitanulta a mesekönyvírást is. Az az ötlete támadt, hogy kétnyelvű mesekönyveket készít 5-8 éves közötti gyereknek, tehát angol és magyar nyelven is le lesz írva a történet. A cél, hogy mesekönyvek alapján fejlesszük a gyerekek angol tudását, vagy éppen szeressék meg az angolt. Az ötlet teljesen jó gondolat.

Nem jön ki a matek

Fanni az árazással is gondban volt, illetve összeraktunk egy alap piackutatást. Ebből kiderült, hogy körülbelül Budapesten a célcsoportjában 10-15 000 szülő van benne (nem gyerekenként számoltuk, hanem szülőket). Egy saját kiadású, kemény táblás 40 oldalas mesekönyv nyomdai költsége kb. 1000-1300 Ft. kb 4500-6000 forint közötti áron tudja adni úgy, hogy a könyvhöz van hangfájl is. Magánkiadásban lesz is rajta profit, de valójában, ha könyvesboltokon keresztül értékesíti, akkor kijön az, hogy bizony nem éri meg. Éves szinten alig 2,5 milliós árbevétel nagyon kevés, fel kell tornászni 13-20-ra legalább.

Első körben számoltunk úgy, hogy a célcsoport kb 3-5%-át ráveszi, hogy megvásárolják az első könyvet, aztán rájöttünk egy fontos dologra, amit most kutatni is fog. Arra, hogy a szülők alig 25%-a beszél úgy angolul, így a célcsoportja pár ezerre csökken Budapesten. Ebből bizony nem lehet eltartani egy vállalkozást, illetve saját magát.

Az a legrosszabb a kezdő vállalkozás tanácsadásban, hogy álmokat teszek tönkre. A jó hír, hogy újakat adok.

Átgondolt üzleti modell kell

Ahogy fent leírtam, tényleg rossz érzésem van néha, hogy bizony azt kell mondjam, hogy ez így nem jó, jobb kell. Na de a motivációtokat egyből visszahozom, mikor átdolgozzuk.
Nincs olyan piac, amit már ne vizsgáltam volna. Szerencsére itt is mutattam Fanninak olyan üzleti modelleket, ami bejön. Például van aki gyerekmondókákat értékesít… De jobbat találtunk ki.

 • Nem csak 5-9 év közöttieket fogja megfogni (persze azzal kezdi), hanem a nagyobb korosztályokat is. Utóbbiaknak kiélve az illusztráció iránti imádatát képregényeket fog kreálni.
 • Ha már lúd, legyen kövér:
  • Szóval az angol mellett a német nyelvre is kell gondolni.
  • Továbbá ez bizony nem mesekönyv illusztrációs piac, hanem gyermek angol nyelv fejlesztő vállalkozás
 • Ötletek, amiket még beleépítettünk:
  • Legyen havidíjas konstrukció. Mi lenne, ha a tudásfájához hasonló gyűjtögetős mesekönyvet tenne össze? Benne mondjuk matrica gyűjtővel, speciális szókártyákkal… A 169. vállalkozás ötletet használjuk fel hozzá.
   Máris többszörös bevétellel számolhat a havi párezres előfizetéses díjjal számolva.
   169. ötlet – Gyermek, baba-mama előfizetéses webshop (subscription box)
  • A szülőkre is gondoljunk, és szerezzünk egy nyelvoktató partnert, aki segít anyagot összeállítani. Gyerek és szülő együtt tanul.
  • … – és még megannyi változatot összeírtunk, amiből most választjuk ki azt, amivel el tud indulni. Mert bizony meghoztam a kedvét.
  • A cél, hogy egyszer fogjuk meg a szülőt és ahogy nő a gyerek tőle vegyék a fejlesztő könyveket, vagyis így már valamit mást.

És igen, kiszámoltuk így bizony az alap előfizetéses csomaggal így már 8-szor több bevétele lesz egy vásárlóból legalább.

Nézd át a Minner vállalkozás ötleteit és inspirálódj, hátha egy komplexebb ötleted támad.


Ha még csak tervezed a vállalkozásodat - Vállalkozás indítás minikurzus 5900 Ft-ért
Ez a rövid kis kurzus nemcsak hasznos információkkal, tippekkel lát el, hanem még motiválni is fog, hogy belevágj a vállalkozásodba. Már több mint 190-en a tanítványok között!!! Ár-érték arányban is nagyon jó döntés. Kattints ide!
Minél előbb elindítanád a vállalkozásod? Vállalkozás építés képzés +mentorprogram
Több órányi videós tananyag. Benne üzleti modellekről, marketingről, stratégiáról, adózásról. És közben a Minner segít, hogy megvalósítsd a vállalkozásodat. Kattints ide!

Fotó: Comfreak

Gyere és nézd meg a Befektetőkereső show döntőjét! Nézőként is tudsz jönni! Ezt látnod kell élőben! Június 21. 14:30-19:30 között. 15 csapat, 10+ befektető, több 100 millió forint Kattints ide!