Egy nap felkelt az asztaltól 6 alkalmazottja, már másnap új céget alapítottak, ő meg ott maradt egyedül

Tegnap az egyik ügyfelem mesélte, hogy 2012-ben pont átköltözött a cége 7 fős személyzete egy új helyre, majd pár nap múlva a 6 munkatársa felkelt egyszerre és otthagyta, ők 6-an egy másik céget alapítottak, ugyanazt csinálták, konkurenciái lettek. Ment a tűzoltás, először a lejtmenetet kellett megfognia. 24 órából 20-at dolgozott féléven át. Annyira híre ment a városban a dolognak, hogy sok ügyfele azt hitte, csődbe ment, és már nem is létezik, sok csodálkozó ügyfelével beszélt, akik meglepődtek, hogy még mindig megvan a cége. Felvette a kesztyűt, meg tudta menteni a cégét, és ma is megy, de azt a 6 főt egy kanál vízben akkor megfojtotta volna. Most már picit megbékélt. Voltak benne még húzós részek, a szerveréről sokáig nyúltak az adatokat, nem értett hozzá, nem tudta, hogy onnan le tudnak menteni valamit…

Felnézek rá, órákig tudtam volna hallgatni!

Mennyit dolgozhatott, mekkora stresszel járhatott?!

Egy fogászokat kiszolgáló cége van (B2B). Egyébként azt beszéltük, hogy az ilyen szorult helyzetből születnek az igazán jó megoldások, amikor korlátozottak lesznek a lehetőségeink. 

Huhh, de mennyi ilyen üzleti horror sztori van! Megkérdeztem a Minner Extra Facebook csoport tagjait, hogy velük történt-e már hasonló.

H. Csilla sztorija – Partnerből konkurencia:
Nekem eddig javarészt csak másolóim voltak. Meg kétszer jártam meg együttműködő partnerrel.
A második különösen fájt, mert azt hittem, a barátom is. De gyakorlatilag ő is vitt, amit tudott. Az együttműködés onnan indult, hogy ő pénzügyi tanácsadó volt, én pénzügyi coach, és kitaláltuk, hogy komplettírozzuk egymás szolgáltatásait, így majd küldjük egymáshoz az ügyfeleket. Én küldtem neki. Ő két hónap után hirtelen rájött, hogy anno a melóhelyén még hallott valamit harangozni a coaching-ról egy egynapos képzésen, úgyhogy aznap ki is írta a honlapjára, hogy ő is coach. De vitt tartalmat, képzési anyagot, stratégiai anyagot… A honlapja szerint mindenhez IS ért. A többiekkel közösen alapított egyesületünkből konkrétan sikkasztott, de vitte onnan is a képzési anyagokat.
Hát jó! Most megnézzük, hogy nélkülünk hogyan boldogul.

F. Nóra sztorija – A másoló, aki időt szán arra is, hogy fikázzon:
Volt egy vásárlóm, aki rendelt tőlem egy ékszert. Mindegyikbe a szívem-lelkem beleteszem, ennél sem volt másképp.
Elküldtem neki, majd miután átvette, kérte vissza az árát, mert ahogy őt idézem “100ftosgagyi” ok. Nagyon a szívemre vettem, de túlléptem rajta.
Nemrég épp úton voltam, és írt egy vásárlóm, hogy rendelni szeretne, de nem találja a webshopban az ékszert. Gondoltam, most gyorsan beírom a Google-ba, és átlinkelem neki. Csakhogy nem az én termékemet dobta ki… Hanem egy másik webshop linket, amire rákattintottam és teljesen ugyanazok a termékek, ugyanazokon az árakon, a Facebook posztjaink ugyanazok, pár perc különbséggel tette ki őket utánam … Az oldal tulajdonosa pedig az volt, aki előtte legagyizta a termékemet. Egy próbavásárlás során az is kiderült, hogy a visszaigazoló e-mailt is szóról szóra lemásolta rólam.

G. Tamás – sztorija egy munkavállalóról:
Egy ismerős kereskedelmi igazgatót keresett. Megkért, nézzek meg 3 jelöltet.
Megnéztem. Elmondtam, hogy ő X jelöltet fogja választani, mert ő tűnt a leginkább insight pirosnak. Pedig neki egy kék kellett volna piros beütéssel.
Elmondtam, hogy megosztó lesz, a kezdeti sikerek után mást fog okolni a visszaesésért, kitúr embereket, vad ötletei lesznek, majd mikor borul a kártyavár, lelép és viszi az ügyfeleket. Másfél-két évet tippeltem.
Másfél év alatt kitúrt 4 embert, beültette a sajátjait, majd rábeszélte a tulajdonost felesleges és túlárazott beruházásra, amit a haverjai csináltak volna.
Amikor kiderült a turpisság, beteget jelentett, pár nap alatt csinált egy új céget. Az általa hozott embereket átvitte abba, a céges éves nagy partnertalálkozó előtti este állt fel mindenki, és lenyúlta az ügyfelek felét.

S. András – konkurencia foglal:
A horrorsztorim aktuális. Mára is jutott.
A „konkurenciánk” nagy létszámú asztalfoglalást akar leadni időnként. Amint kérek telefonszámot, hogy visszahívhassam, leteszi a telefont, vagy kamuzik egyet. És más jelentkezik be, amikor felhívom.
Ma 18.30-ra beszéltünk találkozót
21h-ig jót beszélgettem mindenkivel, és eljöttem.
Fél óra múlva hívott a kolléga, hogy megérkezett a megbeszélésre a leendő vendég.
„Sajnos, nem tudunk helyet biztosítani.”

Ennyire kockázatos vállalkozni?

Ezek a sztorik nem azért kerültek ide, hogy motiváljalak, hanem azért, hogy figyelmeztesselek, hogy mindig résen kell lenni, nem kell spórolni a szerződéssel, az ügyvédi díjon, persze mindenhogy meg tudnak lopni, átverni hiába véded be magad. De jobb résen lenni.

Apropó! Te már igazi Minner vállalkozó, cégvezető vagy?

A fenti sztorikat Minner olvasók, MinnerAkadémia hallgatók mesélték el. A hazai üzleti piac egyik legnagyobb közösségének részese lehetsz te is. Szinte minden napra jut valami, ami segíthet a vállalkozásodban, üzleti sikeredben.

  • Minner Extra zárt Facebook csoport – Több mint 3400 sikerre éhes tag, napi átlagosan 2-3 poszt, sok komment. Persze pont annyi, hogy még az idődbe beleférjen.
  • MinnerAkadémia – Otthonról tudod magad képezni videókon keresztül. Igazából nem is olyan mintha tanulnál, mert csak videókat kell nézned és úgy jutsz új ismeretekhez, kapsz útmutatásokat sok-sok üzlettel kapcsolatos témában.
  • MinnerX – A MinnerAkadémia hallgatók feedje a Minneren belül. Az a plusz extra, ami jár még a videók mellé, hogy a hallgatók heti egyszer itt megjelenhetnek.
  • Természetesen a Minner is, hiszen heti 8-10 új cikk kerül ki az oldalra.
  • És itt van neked a Minner Instant is, ahol napi 2-3 (mindennap) rövid üzleti témájú hírt, információt olvashatsz. Könnyű fogyasztású tartalmak!
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!