Többször írtam már, hogy soha ilyen könnyű nem volt még vállalkozást indítani, hála a KATA adózási formának. Tényleg kedvezőek a feltételei és sokkal jobban koncentrálhatunk a cég beindítására, kevesebb az adókra fordított kiadásunk. Az utóbbi években annyira népszerű lett, hogy már kétszázezer embert érint, és ez a szám becslések szerint rövid időn belül elérheti a 350-500 000 főt. Az alacsony adótehernek azért vannak hátrányai is. Ilyen például a nyugdíj. Erről lesz szó a kép alatti részben, mennyi az annyi, mire számíthat egy KATA-s.

Mennyi KATA-s vállalkozó van?

Forrás: Mennyi KATA-s vállalkozó van idehaza? – katasleszek.hu
Forrás: Mennyi KATA-s vállalkozó van idehaza? – katasleszek.hu

Mekkora összegre számíthatnak a KATA-sok?

Nem célunk részletezni a KATA adózási formára vonatkozó részletes szabályokat, csak a KATA szerint adózó vállalkozó nyugdíjára ható információkat, adatokat vizsgáljuk meg.

Jöjjenek pontokba szedve a tudnivalók:

 • A főállású KATA-s vállalkozó (kisadózó) havonta 50 ezer forint adót fizet, de választhat 75 ezer forint adóösszeget is.
 • Ha a kisadózó nem főállású (pl. munkaviszonnyal rendelkezik) akkor havonta 25 ezer forint adót fizet.
 • Kizárólag a főállású kisadózó 50 ezer, illetve a 75 ezer forint összegű adója jogosít nyugdíjra, de meg kell vizsgálni, hogy milyen módon.
 • A nyugdíj a havi kereset és nyugdíjjogosultságra jogosító napok (szolgálati idő) alapján kerül számításra, lássuk, hogyan történik ez kisadózók esetén.
 • 50 000 forint tételes adó fizetésekor
  • keresetként 94 400 forint,
  • szolgálati időként 365 nap helyett jelenleg 250 nap kerül figyelembe vételre, mert a kereset nem éri el a minimálbért, így arányosítással csökkentik a nyugdíjra jogosító időt (2018-ban (94 400/138 000) * 365 = 250 nap, 2017-ben (90 000/127 500) * 365= 257 nap)
 • 75 000 forint tételes adó megfizetésekor
  • keresetként 158 400 forint
  • szolgálati időként 365 nap kerül figyelembe vételre, mert a kereset magasabb, mint a minimálbér, így arányosításra nem kerül sor.

Konklúzió

A  KATA-s vállalkozónak a minimálbérnél jóval alacsonyabb kereset alapján számítják majd a nyugdíját, és többet is kell dolgoznia a szolgálati idő megszerzéséért (ha nem választ magasabb adótételt). Mindenkire vonatkozik, hogy érdemes időben gondoskodni a nyugdíj-előtakarékosságról, de a szabályokból láthatod, hogy KATA-sokra még inkább érvényes ez!

Találkoztam egy innovatív biztosítási csapattal, a Roarral.  Ők elmélyültek ebben a témában is, hogy még jobban kiszolgálják a speciális igényű ügyfeleiket. És bizony a KATA-soknak ebben az esetben kell egy szakértő, hogy a legjobb megoldást találják meg a nyugdíj-előtakarékosságra. KATA-s vagy? Vedd fel velük a kapcsolatot és beszéljétek át a lehetőségeket! Fontos tudnod, hogy a KATA-s vállalkozók nem tudják érvényesíteni a nyugdíjbiztosítások adókedvezményét, ezt is vedd majd figyelembe a döntésednél. Következzenek a még nem említett előnyei:

Miért előnyösek még a nyugdíj célú megtakarítások?

 • Egy jól megválasztott nyugdíj célú megtakarítás segíthet megalapozni a gondtalan nyugdíjas éveidet
 • A rendszeres díjfizetésű nyugdíjbiztosításokkal nemcsak megtakaríthatunk, hanem biztosítási védelemben is részesülhetünk, még abban az esetben is érdemes e megtakarítási formát megfontolni, ha nem áll módunkban adókedvezményt érvényesíteni.

A cikk megjelenését a Roar támogatta, akik szeretnék, hogy mindenkinek nyugodt nyugdíjas évei legyenek.

Fotó: Pixabay

(x)Születésnapi akció! 5 éves a Minner! Egy mozijegy áráért megkapod most a minikurzusokat! 5900 Ft helyett 1500 Ft. Csak pár napig él az akció! Kattints ide!