Egyre több a KATA-s vállalkozó. Kevesebb nyugdíjra számíthatnak

Többször írtam már, hogy soha ilyen könnyű nem volt még vállalkozást indítani, hála a KATA adózási formának. Tényleg kedvezőek a feltételei és sokkal jobban koncentrálhatunk a cég beindítására, kevesebb az adókra fordított kiadásunk. Az utóbbi években annyira népszerű lett, hogy már kétszázezer embert érint, és ez a szám becslések szerint rövid időn belül elérheti a 350-500 000 főt. Az alacsony adótehernek azért vannak hátrányai is. Ilyen például a nyugdíj. Erről lesz szó a kép alatti részben, mennyi az annyi, mire számíthat egy KATA-s.

Mennyi KATA-s vállalkozó van?

Forrás: Mennyi KATA-s vállalkozó van idehaza? – katasleszek.hu
Forrás: Mennyi KATA-s vállalkozó van idehaza? – katasleszek.hu

Mekkora összegre számíthatnak a KATA-sok?

Nem célunk részletezni a KATA adózási formára vonatkozó részletes szabályokat, csak a KATA szerint adózó vállalkozó nyugdíjára ható információkat, adatokat vizsgáljuk meg.

Jöjjenek pontokba szedve a tudnivalók:

 • A főállású KATA-s vállalkozó (kisadózó) havonta 50 ezer forint adót fizet, de választhat 75 ezer forint adóösszeget is.
 • Ha a kisadózó nem főállású (pl. munkaviszonnyal rendelkezik) akkor havonta 25 ezer forint adót fizet.
 • Kizárólag a főállású kisadózó 50 ezer, illetve a 75 ezer forint összegű adója jogosít nyugdíjra, de meg kell vizsgálni, hogy milyen módon.
 • A nyugdíj a havi kereset és nyugdíjjogosultságra jogosító napok (szolgálati idő) alapján kerül számításra, lássuk, hogyan történik ez kisadózók esetén.
 • 50 000 forint tételes adó fizetésekor
  • keresetként 94 400 forint,
  • szolgálati időként 365 nap helyett jelenleg 250 nap kerül figyelembe vételre, mert a kereset nem éri el a minimálbért, így arányosítással csökkentik a nyugdíjra jogosító időt (2018-ban (94 400/138 000) * 365 = 250 nap, 2017-ben (90 000/127 500) * 365= 257 nap)
 • 75 000 forint tételes adó megfizetésekor
  • keresetként 158 400 forint
  • szolgálati időként 365 nap kerül figyelembe vételre, mert a kereset magasabb, mint a minimálbér, így arányosításra nem kerül sor.

Konklúzió

A  KATA-s vállalkozónak a minimálbérnél jóval alacsonyabb kereset alapján számítják majd a nyugdíját, és többet is kell dolgoznia a szolgálati idő megszerzéséért (ha nem választ magasabb adótételt). Mindenkire vonatkozik, hogy érdemes időben gondoskodni a nyugdíj-előtakarékosságról, de a szabályokból láthatod, hogy KATA-sokra még inkább érvényes ez!

Találkoztam egy innovatív biztosítási csapattal, a Roarral.  Ők elmélyültek ebben a témában is, hogy még jobban kiszolgálják a speciális igényű ügyfeleiket. És bizony a KATA-soknak ebben az esetben kell egy szakértő, hogy a legjobb megoldást találják meg a nyugdíj-előtakarékosságra. KATA-s vagy? Vedd fel velük a kapcsolatot és beszéljétek át a lehetőségeket! Fontos tudnod, hogy a KATA-s vállalkozók nem tudják érvényesíteni a nyugdíjbiztosítások adókedvezményét, ezt is vedd majd figyelembe a döntésednél. Következzenek a még nem említett előnyei:

Miért előnyösek még a nyugdíj célú megtakarítások?

 • Egy jól megválasztott nyugdíj célú megtakarítás segíthet megalapozni a gondtalan nyugdíjas éveidet
 • A rendszeres díjfizetésű nyugdíjbiztosításokkal nemcsak megtakaríthatunk, hanem biztosítási védelemben is részesülhetünk, még abban az esetben is érdemes e megtakarítási formát megfontolni, ha nem áll módunkban adókedvezményt érvényesíteni.

A cikk megjelenését a Roar támogatta, akik szeretnék, hogy mindenkinek nyugodt nyugdíjas évei legyenek.

Fotó: Pixabay

2021 -es vállalkozási ötletek! Neked is hasznos, nem csak kezdőknek!

Iratkozz fel, hogy előbb megkapd! Kattints ide! Működő cégek is inspirációt merítenek új termékekhez, szolgáltatásokhoz, üzleti modellhez, vagy éppen marketing ötletet találnak. Újaknak pedig egyenesen kötelező! Tovább a Minner 2021- es ötletekre!!

Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!