Elszállhat az olajár? Venezuelában se rózsás a helyzet

Február óta kormányellenes tüntetések vannak Venezuelában is. Az országban nagyon magas infláció és árucikk hiánnyal küzdenek. Nicolás Maduro elnök nem tudja kézben tartani a fejleményeket, és az ország a csőd szélén áll.
A nemzeti deviza, a bolivár is folyamatosan gyengül.
Nagy félelmekre ad okot a nagy olaj készlet, mivel egy államcsőd esetén elszállhat az olajár. A világ olajtartalékának több mint 25%-a található az országban. Az USA fő beszállítója, így Obamáéknak is fontos, hogy megoldják a problémát. Maduro fel is vette a kapcsolatot az Egyesült Államokkal, de lehet már késő.

A Crude olaj (WTI) árfolyama az utóbbi időben a 100 dolláros ár körül mozog. Amennyiben a helyzetet nem tudják kézben tartani az az árfolyam 10-20%-ot is emelkedhet, ami így kihat a mi benzin és gázolaj árainkra is.
Még egy fontos szempont, hogy a karibi térségbe is Venezuela szállítja az olajat, így a feltörekvő országok devizáit ez is hazavághatja.

oil_venezuela

Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozok azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!