EPR regisztráció, útmutató a bevalláshoz – Letölthető ebook

2023. július 1-jével egy új kötelezettség került bevezetésre Magyarországon az Európai Uniós jogharmonizáció okán, ez az úgynevezett EPR, azaz a kiterjesztett gyártói felelősség. Oldalakon keresztül mutathatnánk be azt, hogyan jutottunk odáig, hogy egy újabb díjkötelezettség keletkezzen a vállalkozók életében, de ettől megkímélnénk mindenkit. E-kereskedők joggal kaphattak a szívükhöz, hogy egy adminisztrációs rémálmot kaptak a nyakukba.

Röviden annyit érdemes tudni, hogy az unióban számos irányelv szól hulladékgazdálkodási célok eléréséről. Az egyik cél a körforgásos gazdaságra átállás, amelynek lényege, hogy minél kevesebb termék váljék hulladékká, a képződő hulladékot pedig hasznosítsuk újra nyersanyagként minél nagyobb mértékben. Ennek szakpolitikai eszköze az EPR.

A Minner Előny előfizetésben letölthető útmutató célja, hogy gyártóként (a joszabály tágan értelmezi – kereskedő is lehet itt „gyártó”), tehát akár e-kereskedőként is lépésről-lépésre végigvigyünk az EPR regisztráción, nyilvántartás vezetésén egészen bevallásig és a befizetésig.

Az EPR útmutatónk tartalomjegyzéke:

Fontos! Ez az útmutató nem helyettesíti azt, hogy szakértőhöz fordulj. A célunk az, hogy legyen egy átlátható folyamatod, csekklistád továbbá információd, hogy mihez is kell nyúlnod.

Kinek ajánljuk? Cégvezetőknek, irodavezetőknek, könyvelőknek, akik nemcsak tájékozottak szeretnének lenni, hanem tudni szeretnék, hogy milyen teendőik vannak. Az ebookban sok helyen olvashatsz tippeket is, amik segítik túlélni ezt a bürokratikus dzsungelt.

Neked való, ha

  • éppen webáruház indításán gondolkodsz és tudni szeretnéd, mit jelent számodra a kiterjesztett gyártói felelősség.
  • már élesítés előtt áll a webshopod és szeretnéd hozzá felépíteni a folyamatot a kiterjesztett gyártói felelősség miatt keletkező plusz feladataid teljesítéséhez.
  • adtál be EPR bevallást, de úgy érzed, hogy még nem teljesen a tiszta kép és a következő bevallást jobban szeretnéd előkészíteni.

… célul tűzte ki, hogy

betekintést adjon a kiterjesztett gyártói felelősség kapcsán felmerülő kötelezettségekről, amelyeket webshopod üzemeltetése során figyelembe kell venned és be kell tartanod.

…kiindulópont ahhoz, hogy

közelebb kerülj a jogszabályok övezte szakzsargon értelmezéséhez, tudj kommunikálni a rendszer működtetése mögött álló szervezetekkel, ha komplexebb kérdésed merül fel, mint amit a következő oldalakon olvashatsz.

…nem helyettesíti

egy adószakértő, egy vámszakértő vagy egy specializáltan EPR-rel foglalkozó tanácsadó tudását. Maga a rendszer is még gyerekcipőben jár, így akad változás, felmerül megválaszolatlan kérdés is.

Oldd fel a cikket és szerezz előnyt a piacodon!

A Minner Előny előfizetéssel még szakmaibb, gyakorlatiasabb, részletesebb üzleti tartalmak várnak rád. Csatlakozz a prémium tagsághoz, a Minner Előnyhöz azonnali, korlátlan hozzáférésért.

Már tag vagy? Jelentkezz be az olvasáshoz! (Itt a FB, Google login is)

Kapcsolódó tartalmak

Mándó Milán
Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 9 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!

Kapcsolódó cikkek