Extrém szálláshelyek, inspiráció a hazai vendéglátóknak

Dátum

Megosztás

Nincs mese, ha egy vállalkozó nem tartja a lépést a korral, akkor egy idő után versenyhátrányt szenved, kézenfekvő példa a turizmusban a WiFi, ma már elképzelhetetlen, hogy ne legyen stabil, gyors internet hozzáférése minden vendégnek. Vannak azonban olyanok, akik nem csupán együtt akarnak haladni a csordával, hanem egy kicsit előre, vagy jobbra-balra akarnak szaladni, nem rettennek meg a drasztikus újítástól sem. Persze ez kétélű fegyver, hiszen nem csupán nagyot nyerni, de bukni is lehet egy-egy szokatlan vendéglátóhellyel, mi mindenesetre összeszedtünk néhány szokatlan példát a nagyvilágból.

Hotel Costa Verde – Costa Rica

Vajon mi kerül többe, egy repülésre képtelen, kiszuperált repülőgép, vagy egy klasszikus hotel, panzió épület? Nem tudjuk a pontos választ, de sejtjük, hogy egy „halott” repülőgép kevesebbe kerül, mint egy komplett épület. Az viszont egészen biztos, hogy összehasonlíthatatlanul több figyelmet, ezáltal vendéget kap az innováció, mint egy jól megszokott, tömeges szállodaépület. Az engedélyeztetés persze más tészta, de bizonyára ez sem lehetetlen!

Hotel de Glace – Quebec, Kanada

Bár a klímaváltozás fényében nem túl valószínű, hogy itthon lehetséges lenne jégből és hóból építkezni, azonban lehet, hogy ebből születik egy újabb ötlet… …autentikus jurtaszállás?

Sala Silver Gruva, Sala, Svédország

Ezt a hotelt egy kiürült bányából alakították ki, mintegy 150 métert kell megtennünk a föld alatt, pontosabban ennyit kell ereszkednünk a föld gyomrába, hogy elfoglalhassuk a szobánkat. Jelen cikk szerzője biztosan nem próbálná ki, de ettől még lehet remek vállalkozás itthon is! Hiszen miért ne lenne egy elhagyatott bánya Magyarország számos szép pontjának egyikén?

Kokopelli Barlangja, Farmington, Új-Mexikó

Egy emberalkotta barlangról van szó, egy bányához képest jóval naposabb, világosabb, emberközpontúbb, ám nem kevésbé szokatlan szálláslehetőség. Ismét olyasmi, amit kellő elszántsággal minden bizonnyal itthon is meg lehet valósítani!

A fenti videóból többet is láthatunk a barlang belsejéről. Kifejezetten otthonosnak, barátságosnak tűnik, a hőmérséklet pedig minden bizonnyal télen is, nyáron is kellemes.

Dog Bark Park, Cottonwood, Idaho, Egyesült Államok

Ki ne gondolt volna még arra, hogy beköltözzön egy kutyába? Feltéve persze, hogy ehhez nem kell bántani az állatot. Ebben a hotelben nem kell, az azonban fontos hogy ne legyünk túl sokan, hiszen legfeljebb egy családnak van hely ebben az építményben.

Skylodge Adventure Suits – Cusco, Peru

Ehhez a szálloda „típushoz” nincs szükség semmi másra, csak egy hegyre, meg pár üveg, vagyis valószínűleg plexi kapszulára, már jöhetnek is a vendégek. Persze a kapszulákat elhelyezni a hegyoldalra nem lehet egyszerű, ahogy az odajutást sem látjuk még át egészen, mindenesetre lenyűgöző:

Ha csak hegymászással lehet elfoglalni a szobát, akkor a sörözés kizárva, illetve ki is esik a közönség kilencven százaléka.

Hotel Kakslauttanen – Saariselka, Finnország

A cikk legnehezebb része a hotel, és az annak otthont adó város nevének leírása volt, ráadásul a település nevének végén lévő „a” betűről még hiányzik két pont. A lényeg mindenesetre az, hogy ezeket a hajlékokat nem kell hóból és jégből építenünk, azonban kisebb építészeti bravúrra, legalábbis egy igazán ügyes tervezőre mindenképp szükségünk van. A képek önmagukért beszélnek, óriási élmény lehet!

Lapföldön található, pontosan ott, ahol a Mikulás lakik, ki tudja, akár még vele is találkozhatunk, ha itt szállunk meg. Egy nemzeti park van a szálloda közvetlen közelében, így egészen biztosak lehetünk abban, hogy az érintetlen természet csodáit is megtekinthetjük.

Éjszakai fényviszonyok között különösen jól néznek ki a kis „igluk”. Persze nagy kérdés, hogy mennyire lehet ezeket felfűteni a zord északi télben, de minden bizonnyal erre is gondoltak az üzemeltetők.

SAS Attrap’Reves – Allauch, Franciaország

Jól látszik, hogy az éghajlat változásával a vállalkozói, pontosabban a mérnöki gondolkodásmód is jelentősen változik, ezt a kis buborékot Franciaországban találjuk, bizonyára kényelmes, azonban egy ifjú szerelmes párnak nem ajánlott, legfeljebb akkor, ha már csillapodott a szenvedély.

Null Stern Hotel – Svájc

Végül, de még véletlenül sem utolsó sorban szerepeljen, ha úgy tetszik: álljon itt egy igazán különleges „hotel”. Közel-távol semmi, mosdó nincs, áram értelemszerűen nincs, a „közelben” található gazdálkodók a civilizáció egyetlen nyomai, akik -remélhetőleg- némi ellátást tudnak adni a vendégeknek. 335 dollár egy éjszaka, bő hetvenezer forint.

Hogy érdemes-e itthon merész, újító hotelekbe fektetni? Miért ne lenne? A hazai közönség kifejezetten keresi az újdonságokat, egy kicsit mindenki unja már a „klasszikus” lehetőségeket, még akkor is, ha Magyarország bővelkedik a szebbnél szebb „kincsekben”, mindig kell valami más, valami új. A nyugati látogatók pedig úgyszint kíváncsiak, nyitottak, ezért egészen biztos, hogy érdemes szokatlan ötletekkel próbálkozni! Már csak azért is, mert ezeknek híre megy, felkapja a média, foglalkoznak vele az emberek, ez ingyen marketing! Ha kellően extrém az ötletünk, és jól is sikerült a megvalósítás, akkor az sem kizárt, hogy a média figyelme megoldja helyettünk a marketing teljes feladatát!

Kapcsolódó Minner cikkek:

Képek forrása: THE HANDBOOK, Medium, Fox News

Györfi András
Györfi András
Újságíró, vállalkozó, a Kriptopénz ABC című, a HVG Könyvek gondozásában megjelent kriptopénz, blokklánc témájú ismeretterjesztő kötet szakmai szerkesztője, társszerzője, olyan nagy sikerű webes vállalkozások alapítója, mint a Ducitárs.hu, vagy a SkypeSuli.hu.