Ideje leváltani őket? Szállás.hu, Netpincér, ingatlanpiaci szereplők

Dátum

Megosztás

Itt van nekünk 3 terület, ahol a szereplők vagy nagyra nőttek és ezért az árakat már ők diktálják, a partnereik elégedetlenkednek, vagy éppen a piacot nem szolgálják ki úgy, ahogy kell. Nézzük is a lehetőségeket!

A Netpincér a Szállás.hu modellben rejlő hazai lehetőségek

Veled is történt már ilyen? Hogy egy étterem vagy egy szállás mondta a fenti képen látható szövegeket? Egyre többször hallom.

Tudod miért érdekes ez? Két dolgot látok:

1. A Netpincér, a Szállás.hu és a többi közvetítő oldal azért jött létre, hogy a felhasználók kényelmesen tudják használni (egy helyen több mindent elérnek) és az éttermeknek marketing büdzsé spórolást jelent, hogy csak azért fizetnek, ha visznek hozzájuk vevőt. Nos, a cégek folyamatosan emelték a jutalékot és már ott tartanak, hogy a vállalkozások nem a partnert és lehetőséget látják bennük, hanem ellenséget. Olyan szereplőt, aki megsarcolja őket. Persze szükségük van rá, mert ha nem lennének fenn az említett oldalakon, alig jönne foglalás (Szállás.hu), vagy visszaesne a rendelések száma (Netpincér). Ennek persze edukációs oka is lehet, mert nem számolnak azzal, hogy mennyi marketing költséget megspórolnak vele. A másik pedig egy lehetőség lenne, de nem aknázzák ki, hiszen azon kívül, hogy a képen látható szövegeket mondják nem terelnek rá a weboldalra, nem érik el, hogy tényleg ismét tőlük rendelj / foglalj közvetlenül.

És itt jön a lehetőség!

2. Szóval itt lenne egy jó lehetőség egy új innovatív szereplőnek a szállásoknál vagy az éttermeknél. Lehet teljesen más innovatív megoldással, mint amit eddig ismerünk. És valójában lecsaphat az elégedetlen ügyfelekre, akinek az adatbázisa nyitva áll előtte, hiszen tudjuk, ki veszi igénybe ezeknek a cégeknek a szolgáltatásait. Ki van fenn Netpincéren vagy Szállás.hu -n. A problémát azonosítani lehet és szó szerint hamar ráharaphatnak az ügyfelek. Főleg meglovagolva, hogy tudjuk az ügyfelek problémáját, ami valójában a fent leírtak alapján nem is mindig jogos (nem számolnak utána), de pont ezt lehet kihasználni.

Ez egy igazán érdekes dolog az ingatlanpiacon

2017-ben több száz ingatlanos képzésében vettem részt és nagyon sokszor napi rendszerességgel én is benne voltam a napi munkafolyamataikban. Az első fontos megállapításom ez volt, ami a képen is olvasható. A másik az, hogy soha nem értettem miért is annyira az eladókat kergetik, vagyis kergetjük, hiszen pár hónapig én is ingatlanos voltam (beleéltem magam a szerepbe). Főleg ezt úgy, hogy akkor és most is a legtöbb eladó egyben vevő is, így néha eléggé kellemetlen helyzetbe kerülhettek, ha a zaklató telefonhívást választották. Tudod, amikor felteszed az ingatlanodat az ingatlan.com-ra és akkor percenként csörög egy ingatlanos. Most komolyan, az kinek jó?

Egy piacot nehéz megváltoztatni! Főleg úgy, hogy több cégnél is olyan működő rutinok, beidegződések működtetik a folyamatokat, amit nem lehet megváltoztatni. De ezekből is látszik, hogy igenis van lehetőség egy újonnan induló koncepcióval rendelkező vállalkozásnak az ingatlanértékesítésben.

Egyébként csak egy kérdés, amit tegyél fel magadban! Ki fizeti valójában az ingatlanos jutalékát? Lejjebb lesz a válasz.

20-40 milliós, sőt néha 60-100 milliós értékek adás-vételéről van szó, ezt mégis mintha nem látnánk a hazai ingatlanszakmában. Mit gondolsz?

Láttunk már a Minneren közösségben olyat, hogy ingatlanát magánszemélyként meghirdette a Facebookon és eladta. Linkek mindjárt! És persze olyat is, amit anno írtam az ingatlan piacról. És tudod, mindig a vevő fizeti valójában a jutalékot!

A lehetőség ezen a piacon mindenképpen ott van, hogyha valaki elkezd a vevőkkel foglalkozni és nem az eladókra koncentrál. A legtöbb ingatlanos cég csak úgy mondja, hogy foglalkoznak a vevőkkel, aztán amikor bekerül az adatbázisba az ingatlanod, hirtelen egy sincs. Persze, mert szinte 0 a vevőállományuk. Pedig könnyebb eladó ingatlant találni, mint vevőt, de az üzleti modelljük miatt az eladókat hajtják, hiszen abban a hitben vannak, hogy ők adják a pénzt.

3 cikket olvass el mindenképpen az ingatlan piaccal kapcsolatban:

  1. Cikk : Ingatlan eladás fizetett Facebook hirdetéssel? Egyre többen csinálják. Új vállalkozás is lehetne belőle? – link: Ingatlan eladás fizetett Facebook hirdetéssel? Egyre többen csinálják. Új vállalkozás is lehetne belőle?
  2. Cikk: 3 dolog, amit rosszul csinálnak az ingatlanosok, pedig könnyebben kereshetnének milliókat. Sőt, még nem… – link: 3 dolog, amit rosszul csinálnak az ingatlanosok, pedig könnyebben kereshetnének milliókat. Sőt, még nem…
  3. Cikk: 157. ötlet – Ingatlaniroda, franchise – ötletek. Már 2-en is nyitottak a cikk alapján franchise irodát. Link: 157. üzleti ötlet – Ingatlaniroda, franchise – ötletek

A Minnernek ne lenne erre ötlete? Na, de mindent nem árulhatok el. Gondolkodj ezen te is! Inspirációnak ott a sok üzleti ötlet a Minneren! Vagy kérd ki a véleményemet chaten!

Legújabb üzleti ötletek: Vállalkozási ötletek 2020 – Milyen vállalkozást indítsak?

Fotó: Kai Pilger / Unsplash

Mándó Milán
Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 9 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!