Ez nem a Facebook és az Apple éve volt, de a Microsoft-é igen

Idén az amerikai tőzsde nem tudott emelkedni, hosszas oldalazás után még lejjebb is kerültek a tőzsdeindexek az év eleji értékekhez képest. Igazából már ideje volt, mert több éves rally tört most meg. Nehéz dolga lesz a két technológiai cégnek jövőre.

Idén esett a tőzsde, kivéve itthon

Amerika: 6%-ot csökkent a Dow Jones tőzsde indexértéke 2018-ban, amiben a legjobban teljesítő 30 részvény kap helyet. Igazából az elmúlt években rengeteget emelkedett, sőt folyamatosan felívelőben volt a tőzsde, így ez már várható volt. A listában az Apple is szerepel, aminek az árfolyama idén 8%-ot csökkent, igaz, volt 35% pluszban is még októberben. Visszatérve az amerikai tőzsdére, egy nagy, több éve tartó emelkedő trendet tört most meg az oldalazás, majd kisebb csökkenés. Szakmai körökben azt is szoktuk mondani, hogy ez egy egészséges korrekció volt.
24 000 pont alá csökkent az index, az most egy nagy ellenállás lesz neki, alatta inkább oldalazó és csökkenő árfolyamokra számíthatunk.
+információ: A legnagyobb cégek is pumpálták az árfolyamot felfelé, mert a nyereséget úgy vitték haza az USA-ban, hogy eszméletlen nagy mennyiségben vásároltak vissza saját részvényt. Erről később majd írok cikket, nézz vissza, na, de most folytassuk!

Magyar tőzsde:
A hazai tőzsde index szinte ugyanott áll 2018 év végén, mint az év elején. Hogyha megvizsgáljuk jobban, akkor természetesen az Opus-Konzum részvények is húztak a tőzsdeindexen.

Facebook, Apple, Microsoft

A közösségi oldal botrányairól már biztosan hallottál. Idén sorozatosan lehetett erről olvasni, sőt még az is tetézte a bajt, hogy többször is több millió felhasználó adatait szerezték meg hackerek. Az már csak hab volt a tortán, hogy például a Facebook a Spotify-nak és a Netflixnek is adott át adatokat a felhasználókról.
28%-ot esett a Facebook árfolyama idén. Ez még annak is betudható, hogy

  • csökkenőben az aktív felhasználók számának növekedése a közösségi oldalon.
    Ez látható az alábbi ábrán (2018 októberi adatok).
  • Európában a GDPR (EU-s adatvédelmi rendelet) májusi bevezetése – alkalmazása – is megtépázta a Facebook felhasználók táborát, itt voltak főleg hangosak az adatvédelmi incidensek is. Nincs mit kertelni, a cég eléri lassan a tetőpontot felhasználói számban, illetve fenn kell tartani az érdeklődést.
  • A botrányok miatt is csavarnia kellett az algoritmusain, vagyis változtatnia rajtuk. Így a cégektől vett el rengeteg ingyenes (organikus) elérést. Sajnos cégként egyre drágább hirdetni ezen a platformon.
  • A részvény csak akkor tud újra emelkedni, ha a következő jelentésekből kiderül valami változás. Tehát egyrészt jobban beindul a hardver gyártása (Oculus VR szemüveg), másrészt új bevételi forrásokat talál a cég.
  • Addig óvatosan a részvénnyel! Még erről itt: Hogyan hat ki a Facebook botrány a részvényekre? Bíznak még benne a befektetők?

A Facebook árfolyamának alakulása az elmúlt években

Apple

Idén ősszel az új iPhone széria bemutatása után a magas árral borzolta az emberek kedélyét a cég. Ez meg is látszott már a korai eladásokon. Már nem volt nagy sor például az új iPhone hazai debütálásán, csak néhány ember lézengett. Persze ezt annak is betudhatjuk, hogy minőségi telefonokat gyárt a cég, de azért eddig mindig tömegével cserélték le az emberek. Az érdeklődés annyira elmaradt, hogy az Apple a gyártást is több helyen visszafogta decemberben.
Friss: Január 2-án a Tim Cook az Apple vezérigazgatója a 2019-es bevételi várakozásokat csökkentette 93 milliárdról 84 milliárd dollárra.

A nevető Microsoft

Míg a Google, a Facebook, vagy éppen az Apple is botrányokkal küzd, addig a Microsoft él és virul, sőt idén már ismét a legértékesebb vállalat volt.  Ahogyan a többi részvényen, úgy a Microsoft árfolyamán is korrekció volt, de ez a maximumhoz képest is alacsonyabb, így még idén is pluszban zár az árfolyam.  Erről részletesebben itt írtam: És akkor újra a Microsoft lett a világ legértékesebb cége

2020-as vállalkozási ötletek szeptember 30-tól a Minner hírlevélben!

Iratkozz fel most! A hétfőnként kiküldött Minner hírlevélben az üzleti hírszemle mellett a 2020-as üzleti ötleteket, trendeket is első kézből olvashatod! Feliratkozás