Az elemzői, befektetői körökben csak FAANG részvényeknek hívott részvények sorra hozták a jobbnál-jobb 2018-as jelentéseket február első napjaiban. Az utolsó negyedévet több cég is jól meghúzta, a Facebook külön meglepetés volt az elemzők számára. Bár az Apple is szép bevételről jelentett az utolsó negyedévből, dehát karácsonykor azért könnyebb eladni. Én jelenleg az Apple-t ki is tenném ebből mozaikszóból és helyére a Microsoftot tenném. Mondjuk így hülyén nézne ki FMANG lenne. Na nézzük is mi vár 2019-ben ránk, érdemes-e gondolkodnunk ezekben a részvényekben?

2018 az esés éve, 2019 az oldalazásé – az elemezők szerint

2018-ban szinte minden technológiai részvény árfolyam esett. Közrejátszott a Donald Trump féle vámháború, az adatvédelmi botrányok, vagy éppen olyan rossz döntések meghozatala, mint az extrém drága iPhone.

Itt az újabb negyedév. A technológiai óriások küzdenek, hogy negyedévről-negyedévre jobbat, nagyobbat jelentsenek. Most ez meg is történt és a piacon lett is egy kis hurráoptimizmus. A Facebook árbevétele, nyeresége, felhasználóinak száma nőtt, az Apple is szép kis bevételt könyvelt el, Amazonról nem is beszélve.

Az elemzők, azért ennyire nem pozitívak. Többen érzik már, hogy csúcson vannak a technológiai részvények. Idén egyébként is oldalazást, csapkodást várnak a részvénypiacon.

Nézd csak meg! Most a legnagyobb technológiai részvénytársaságok 10-szeres áron forognak, mint 2018-as top 10-es listán lévők:

billion = milliárd 2008 2018
1 Hewlett-Packard ($104.3 billion) Apple ($1.10 Trillion)
2 IBM ($99.8 billion) Amazon.com ($962 Billion)
3 Dell ($61.1 billion) Microsoft ($883 Billion)
4 Microsoft ($51.1 billion) Alphabet (Google) ($839 Billion)
5 Intel ($38.6 billion) Facebook ($460 Billion)
6 Motorola ($36.6 billion) Alibaba ($412 Billion)
7 Cisco Systems ($31.9 billion) Tencent Holdings ($383 Billion)
8 Apple ($24.0 billion) Samsung Electronics ($297 Billion)
9 Electronic Data Systems ($22.1 billion) Cisco Systems ($224 Billion)
10 Oracle ($17.9 billion) Intel ($222 Billion)

Forrás: Marto Capital Research

A FAANG árfolyama most

Egyben látod a Facebook. Apple, Amazon, Netflix, Google árfolyamát. Látszik, hogy 2019-ben jól indult mindegyiknél az év. A Google már évek óta oldalazgat. Facebook az egyik legsebezhetőbb.

Amit érdemes figyelembe venned 2019-ben, ha ezekbe a részvényekbe fektetnél

  • Ahogy fent is írtam a Facebook a legsebezhetőbb. A negyedéves jelentéseknél szinte árgus szemekkel figyelik a befektetők, hogy mennyivel változik az aktív felhasználók száma. Jó lehet spekulációra, de most addig félre kell tenni, amíg valami újat nem húz ki a kalapból Zuckerberg. Pl. több hardver eladás (Oculus)
  • Apple – Neki kell a legnagyobbat húzni, valami újdonságot. Még ott ül több száz milliárd dollár készpénzzel, így egy nagy felvásárlással pozitívan befolyásolna a befektetőket. Erre érdemes majd figyelni. Volt olyan elemző, aki latolgatta, hogy a Netflixet felvásárolná az Apple, azzal járna a legjobban.
  • Amazon – Ő az egyik legerősebb mind közül, nagyobb bővülési lehetőségek előtt áll is olyan területekre tör be éppen, mint a kiskereskedelem. Lásd Amazon Go üzletek (pénztáros nélküli boltok, bemész összevásárolod az árut és már fizetsz is).
  • Google – Bár a cloud bevételei nőnek, mégis még mindig nem tudja magát függetleníteni a hirdetési bevételektől. Még mindig ez teszi ki a bevételei nagy részét.
  • Netflix – A kis újonc, akiben még van potenciál, de náluk is várok valami újdonságot.
  • Microsoft – Ő nincs a listában, de beleveszem, mert ő lehet a nevető hatodik. Itt írtam róla részletesebben: És akkor újra a Microsoft lett a világ legértékesebb cége
  • Ami érdekes, hogy egyre nehezebben innoválnak ezek a cégek. Mivel nagyra nőttek, néha a saját bürokratikus működésük gátolja a fejlődést. Másik érdekesség, ami vegyes dolgokat hozhat, hogy egyre több területen egymás konkurenciái ezek a cégek. Gondolj csak a felhő szolgáltatásokra, vagy a virtuális asszisztens piacra (Alexa…)

Hogyan használd még fel ezeket az információkat? Profitálnál a tőzsdén? 

Két dolgot érdemes csinálnod, vagyis hármat:

  1. Érdemes regisztrálni a brókercégek hírleveleire, mert hasznos elemzéseket, információkat küldenek.
  2. Olvasgasd a Minner tőzsde rovatát! Éves két számjegyű hozamot lehet elérni az ott leírt elemzések alapján.
  3. Tanulj attól a magyartól, aki résztulajdonosa a McDonald’snak, Applenek, Starbucksnak! Kattints ide!

Forrás: BusinessInsider
fotó:Piotr Cichosz /Unsplash

Több száz millió a tét! Befektető kereső show döntő. Június 21. Ez nem egy unalmas üzleti rendezvény! Kattints ide!