Ha hazai osztalékrészvényeket szeretnél venni, akkor ideje lépned még az év első hónapjaiban

Már többször is olvashattál arról a Minneren, hogy nagyon jó osztalékfizető részvényeket találni a hazai tőzsdén. Sőt, amelyik cégeket ki szoktam emelni, általában magas osztalékot is fizetnek, és a cég részvényében is nagy a potenciál (árfolyamemelkedésre gondolok). Miért most lépj? A válasz egyszerűbb, mint gondolnád. Illetve kérdésed lehet még az is, hogy mért is foglalkozz osztalékrészvényekkel.

Osztalékfizetési időszak – Mikor vegyél?

A hazai cégek általában tavasszal határozzák meg, hogy mennyi osztalékot fizetnek egy részvény után, illetve ezt mikor teszik meg. Természetesen a bejelentés után már megnő a részvények iránti kereslet, de az osztalékfizetéskor csökkenhet az árfolyama a részvényeknek, így ha mi szeretnénk nagyobbat profitálni, érdemes még tavasz előtt elgondolkodni a részvényvásárlásban. Osztalékot május végén és a nyár elején fizetnek általában, mivel csak azok kaphatnak részvényt, akik az osztalékfizetés előtt legalább 7 nappal már rendelkeznek a részvénnyel.  Az osztalékfizetés napja előtt ezeket a napokat tartják számon:
E-7 nap: Utolsó nap, amikor még a megvásárolt részvény után biztosan kapsz osztalékot. (Last day)
E-6 nap: Már csak osztalék nélküli részvényeket lehet vásárolni, ezért a részvény iránti kereslet csökken, és ez okozhatja a részvény árának esését. (Ex-date)
E-5 nap: A tulajdonosi megfeleltetés napja, a T+2 napos elszámolás
(Record date).
E nap: Az osztalékfizetés kezdőnapja (Pay date).

Miért lehet érdekes számodra egy hazai osztalékpapír?

Egyrészt azért, mert sokkal könnyebb az adózása a külföldi osztalék papírokkal szemben. Az ilyen cégek iránt még a befektetők bizalma is nagyobb, sőt, az intézményi befektetők is jobban preferálják az osztalékot fizető részvényeket. Így az árfolyam mellett fix, kiszámítható hozamunk is lehet.

Melyek ezek? 

  • A nagyok: Természetesen a hazai befektetők körében a blue chipek a legnépszerűbbek. Telekom, Mol, OTP – Ezek a részvények inkább a hosszabb távú befektetők kedvencei lehetnek.
  • A kicsik, akikben még nagyobb az árfolyamnövekedési potenciál is.
    ZWACK – Bár nehéz eldönteni, hogy a Zwack hová tartozik, én mégis ide hozom példaként. 5-10% osztalékot fizet. Jó eredményei vannak a cégnek, növekvő bevételekről és eredményről számolt be tavaly is. A várakozások tehát jók, illetve végre kitörhet az árfolyam az oldalazásból, és újra emelkedő trendet kezdhet. Általában júliusban fizet osztalékot.
    Kulcs-Soft: 2016 óta folyamatosan, minden évben felhozom példaként, hogy az egyik kedvenc részvényem. Nemcsak osztalékpapírként jó, hanem az egyik legnagyobb potenciálú részvény a hazai tőzsdén. Főleg a nemzetközi piaci lehetőségek miatt, de itthon is nagy piaci szereplő a szektorukon belül. Ők május végén szoktak osztalékot fizetni. 2016 óta 40%-ot nőtt az árfolyamuk is.

Az árfolyamadatokat a BÉT holnapján szoktam követni, illetve ott figyeld a részvények közzétételeit, ami sokat elárul a terveikről, éppen aktuális eredményeikről. Erről egy ábra:

Szorosan ehhez kapcsolódó cikkek: 

Fotó: Bin im Garten/Wikipédia

2021 -es vállalkozási ötletek! Neked is hasznos, nem csak kezdőknek!

Iratkozz fel, hogy előbb megkapd! Kattints ide! Működő cégek is inspirációt merítenek új termékekhez, szolgáltatásokhoz, üzleti modellhez, vagy éppen marketing ötletet találnak. Újaknak pedig egyenesen kötelező! Tovább a Minner 2021- es ötletekre!!

Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!