Ha hazai osztalékrészvényeket szeretnél venni, akkor ideje lépned még az év első hónapjaiban

Ha hazai osztalékrészvényeket szeretnél venni, akkor ideje lépned még az év első hónapjaiban

Már többször is olvashattál arról a Minneren, hogy nagyon jó osztalékfizető részvényeket találni a hazai tőzsdén. Sőt, amelyik cégeket ki szoktam emelni, általában magas osztalékot is fizetnek, és a cég részvényében is nagy a potenciál (árfolyamemelkedésre gondolok). Miért most lépj? A válasz egyszerűbb, mint gondolnád. Illetve kérdésed lehet még az is, hogy mért is foglalkozz osztalékrészvényekkel.

Osztalékfizetési időszak – Mikor vegyél?

A hazai cégek általában tavasszal határozzák meg, hogy mennyi osztalékot fizetnek egy részvény után, illetve ezt mikor teszik meg. Természetesen a bejelentés után már megnő a részvények iránti kereslet, de az osztalékfizetéskor csökkenhet az árfolyama a részvényeknek, így ha mi szeretnénk nagyobbat profitálni, érdemes még tavasz előtt elgondolkodni a részvényvásárlásban. Osztalékot május végén és a nyár elején fizetnek általában, mivel csak azok kaphatnak részvényt, akik az osztalékfizetés előtt legalább 7 nappal már rendelkeznek a részvénnyel.  Az osztalékfizetés napja előtt ezeket a napokat tartják számon:
E-7 nap: Utolsó nap, amikor még a megvásárolt részvény után biztosan kapsz osztalékot. (Last day)
E-6 nap: Már csak osztalék nélküli részvényeket lehet vásárolni, ezért a részvény iránti kereslet csökken, és ez okozhatja a részvény árának esését. (Ex-date)
E-5 nap: A tulajdonosi megfeleltetés napja, a T+2 napos elszámolás
(Record date).
E nap: Az osztalékfizetés kezdőnapja (Pay date).

Miért lehet érdekes számodra egy hazai osztalékpapír?

Egyrészt azért, mert sokkal könnyebb az adózása a külföldi osztalék papírokkal szemben. Az ilyen cégek iránt még a befektetők bizalma is nagyobb, sőt, az intézményi befektetők is jobban preferálják az osztalékot fizető részvényeket. Így az árfolyam mellett fix, kiszámítható hozamunk is lehet.

Melyek ezek? 

  • A nagyok: Természetesen a hazai befektetők körében a blue chipek a legnépszerűbbek. Telekom, Mol, OTP – Ezek a részvények inkább a hosszabb távú befektetők kedvencei lehetnek.
  • A kicsik, akikben még nagyobb az árfolyamnövekedési potenciál is.
    ZWACK – Bár nehéz eldönteni, hogy a Zwack hová tartozik, én mégis ide hozom példaként. 5-10% osztalékot fizet. Jó eredményei vannak a cégnek, növekvő bevételekről és eredményről számolt be tavaly is. A várakozások tehát jók, illetve végre kitörhet az árfolyam az oldalazásból, és újra emelkedő trendet kezdhet. Általában júliusban fizet osztalékot.
    Kulcs-Soft: 2016 óta folyamatosan, minden évben felhozom példaként, hogy az egyik kedvenc részvényem. Nemcsak osztalékpapírként jó, hanem az egyik legnagyobb potenciálú részvény a hazai tőzsdén. Főleg a nemzetközi piaci lehetőségek miatt, de itthon is nagy piaci szereplő a szektorukon belül. Ők május végén szoktak osztalékot fizetni. 2016 óta 40%-ot nőtt az árfolyamuk is.

Az árfolyamadatokat a BÉT holnapján szoktam követni, illetve ott figyeld a részvények közzétételeit, ami sokat elárul a terveikről, éppen aktuális eredményeikről. Erről egy ábra:

Szorosan ehhez kapcsolódó cikkek: 

Fotó: Bin im Garten/Wikipédia