A bitcoin árfolyamát már nem is érdemes pontosan leírni, mert szinte a cikk megírásának végéig bármelyik irányba 1-3 ezer dollárt is változhat. Egy biztos, hogy már 10 000 dollár felett van, ami eszméletlen magabiztossá tette a kriptovalutával kereskedőket, nyerészkedőket. Látszik rajtuk az eufória. Láttam már rövid és hosszú távra is célárakat, természetesen az 1 millió dollárt olvasva felnevettem. Az tény, hogy most még emelkedik, ezt aláírom. Na, de mi kerül a címben a pontok helyére? Először is megjegyzem, nekem is van bitcoin befektetésem, de nagyon kis százaléka a portfóliómnak.

Ha valaki azt hiszi, hogy 1 millió dollár lesz egy bitcoin, akkor ő már többet kockáztat, mint…

… amennyit megengedhet magának, vagy amit elbír a családi kassza. Tudod ez olyan, mint rulettezés közben, ha 10  fekete jön egymás után, akkor az ember mer nagyobbat kockáztatni a pirosra, mert hiszi, hogy már az jön. Én most nem azt mondom, hogy nem lesz 1 millió dollár a bitcoin, ki tudja azt…., hanem arra akarok rámutatni, hogy aki annyira hisz benne, az többet kockáztat a kelleténél. És bizony most sokan vannak kisbefektetők. Már határidős tőzsdén is lehet bitcoinnal kereskedni a nagyok, vagyis a nagybefektetők ki fogják véreztetni a kicsiket.  Ahogyan az egyik hazai befektetőcég elemzője mondta: “Olyan ismerőseim kérdezősködnek a bitcoinról, akiket addig semmilyen más ehhez hasonló befektetés nem mozgatott, vagy nem is volt”. A közösségi oldalakon lévő kommentekből nagyon sokszor látszik, hogy nagyon sok kezdő befektető van ezen a piacon. Ami azért baj, mert nem mindig ésszerű döntéseket hoznak, vagyis nem tiszta fejjel gondolkodnak. Az a baj, hogy már most megjelentek a csalók, főleg MLM-nek álcázott megoldásokkal, de van példa további kreatív csalásokra is. A befektetőket senki nem védi. De sokszor valójában magukat hibáztathatják csak (bár azt kevesen fogják).

1 millió dollár a bitcoin?

Gondolj bele!  A tőzsdeindexek se repülnek 1 millió pontig, pedig sokkal nagyobb a hatásuk a világ gazdaságára. Vagy ott az arany. Persze ez fura egy érv, nem is biztos, hogy helytálló, de ha csak egy kicsit is helyre teszi a gondolat azokat az embereket, akiket most elönt a mohóság, már jót tettem. A befektetésbe vetett hit a részvényeknél, indexeknél is ugyanúgy működik, szóval valamennyire jó a megközelítés 🙂

Minél nagyobb a hozam, annál nagyobb a kockázat

Ezt nem tudom elégszer hangsúlyozni. Sajnos ezt sokan elfelejtik. Kérlek vigyázz a pénzedre! Ne kockáztass annyit, amennyi már a családi kasszára is kihatással van. Akár családokat is tönkretehet egy nagyobb krach. Mindenre fel kell készülni. Nem véletlen, hogy a nagyobb befektetők figyelmeztetnek. Ők már láttak néhány ilyen eufóriát, és a végén szétvált családokat….

Ehhez kapcsolódó cikkek: