A cégérték meghatározásánál a legtöbbször az iparági szorzószámos DCF modellt használjuk. Természetesen cégtől függ, hogy melyik modellt kell alkalmazni, erről volt szó az előző cikkben (link a cikk végén). Na, de mik ezek a szorzók? Hazai piacon mit használhatunk?

Iparági szorzószámok a cégértékelésben

Ahogy az ingatlanpiacon a különböző kerületeknek, térségeknek, vagy városoknak is különböző négyzetméterárat határozunk meg (amit beszorzunk az ingatlan méretével), úgy különbözik a cégek szorzószámai is az egyes szektorokban. Ez főleg az éppen aktuális trendektől függ. Például mielőtt bejelentették a lakásáfa emelését az építőipari cégek szorzószáma sokkal nagyobb volt, most már alacsonyabb lenne, mivel azon a piacon nagy változás történt (persze nem drasztikusan csökkent le, hanem 6-ról lecsökken 5-re.

Mit szorzunk mivel? Mi a szorzó?

EV/EBIDTA = iparági szorzó

Mit látsz a képletből? Azt, hogy az iparági szorzó a Cégérték (EV)/EBIDTA hányados eredménye. Az elmúlt időszak adott iparágban végbemenő cégeladásait a szakértők megnézik, kiszámolják ezt a hányadost és kialakul az a szorzószám, amit mi a saját cégünknél használni tudunk. (EBIDTA: a kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredményt jelent). Tehát mi az EBIDTA értékünket szorozzuk meg azzal a szorzószámmal és kapjuk meg a cégértéket, amit az EV. (legtöbbször egy sávot adnak meg min-max értékkel)

Magyarországi szorzószámok:
A nagy vállalatok eladását azért is érdemes figyelni, mert ott értelemszerűen részletesebben átszámolják a cégértéket, mint egy kis cégnél.  Mivel itthon vagyunk így érdemes a hazai eladásokat megnézni. Az alábbi táblázatban 2015-ös adatokat látsz, ez volt a legfrissebb ilyen nagy tranzakciószámokat felölelő statisztika. Ezek tényleges eladásokon alapuló számok. Ebből látható, hogy a hazai piacon az iparági szorzó 5-7 között van. (TMT szektor= technológia, IT, média vagy távközlés). A szolgáltató szektor átlagon felüli, míg a kereskedelem átlagon aluli szorzószámmal rendelkezik.

A fenti ábrán nagy tranzakciókról beszélünk, ezt láthatod is abból, hogy az átlagos cégérték 8,7 millió euró, ami átszámolva 2,4 milliárd forint. Ezt a cégértéket elosztva a szorzószámmal megkapjuk azt is, hogy mekkora EBIDTA értékű cégeket adtak el átlagosan a táblázatban, ebből látszik az, hogy átlagosan 487 millió forint (5-ös szorzóval elosztottam). Ez csak természetesen csak adat, értelemszerűen a nagyobb vállalatok tranzakcióját figyelik jobban a kutatók, szakértők, a kisebb tranzakciókat nem tartják számon.

Meghirdetnéd a vállalkozásodat? Vagy vásárolnál egy működő céget? Akkor az assisto.hu oldalt már most írd fel! Nézz körül az oldalon, kezdd el használni most! A cikk megjelenését az Assito támogatta.

Kapcsolódó cikk: Mennyiért tudom eladni a cégemet, vállalkozásomat?

Fotó:rawpixel / Unsplash

Iratkozz fel a Minner hírlevélre! Feliratkozás! Minden hétfőn 5 üzleti, gazdasági hír összefoglalóját kapod meg emailben (nem csak a Minner a forrás, hanem Index, HVG, G7/24...). Kattints ide a feliratkozáshoz!