Hogyan szerezzek tőkét, befektetőt a vállalkozásomhoz, franchise-omhoz

Szeretném már az elején elindítani benned a motivációt. Az, hogy 5, 10 vagy akár 20 millió forintnyi összeget szerezz Magyarországon a vállalkozásodhoz nem lehetetlen, sőt, neked is sikerülhet. Kezdjük az elején, és tisztázzuk a legfontosabb dolgot.

Miért akarnak befektetni az emberek más ember vállalkozásába, ötletébe?

Ez az információ már abban is meggyőz, hogy nem akarják ellopni majd az ötletedet, nem akarnak kigolyózni, kitúrni majd, amikor már üzlettársak lesztek. A legtöbb befektető nem akar aktívan részt venni majd a folyamatokban, nem akar dolgozni az ötleten, azért fektet be, hogy a te általad elvégzett munkából és a közös üzlet eredményeiből profitáljon. A legtöbb esetben még a kapcsolati tőkéjét is rendelkezésedre bocsájtja, így ún. okostőkét is ad, nem csak pénzt.

Mennyi potenciális befektetőjelölt van itthon?

A felső 5% -ot kell megcéloznod, ő közülük kerülhet ki a befektetőd (vagy akár több is). Nem is szaporítom a szót, nézzük a számokat:
175 000 magyar háztartásnak van 75 – 150 millió forint közötti vagyona.
12 500 magyar háztartásnak van 150 -300 millió forint közötti vagyona.
12 500 magyar háztartásnak van 300 millió forint feletti vagyona. (Forrás: Vagyoneloszlás Magyarországon/Tarki)

Ebből láthatod, hogy igenis vannak olyan tőkével rendelkezők, akik képesek lennének megmozdítani gyorsan akár 10-20 millió forintot egy befektetés esetén. Természetesen ebből nem mind lesz befektető, de láthatod azt, hogy lehet gondolkodni befektetők keresésében is itthon. Egy franchise elindításához még több tízmillió sem kell, 5-7 millió forintból már egy jó ingatlanirodát is tudsz nyitni – tudtam meg a Duna House-tól. (Én azt hittem több kell hozzá.)

3,5 emberen keresztül ismerünk mindenkit

Már a Facebook is bebizonyította (algoritmusával), hogy átlagosan 3,5 emberen keresztül ismerünk bárkit a földön. Tehát átlagban 3,5 embernyi távolságra vagy bárkitől a világban. A fenti bekezdésben felsorolt milliomosoktól is csak ennyire vagy. Ezt az információt, bekezdést motivációs céllal tettem be.

Készülj fel!

Egy befektető azonnal észre veszi azt, ha fogalmad sincs, mibe is vágtad bele a fejszédet, vagyis azt, hogy nem ismered megfelelően az adott szektort, piaci viszonyokat…
A befektető előtt prezentálnod kell majd az ötleted, üzleti terved. Ehhez egy kis segítséget is adok, ezeket mindenképpen szerepeltesd a bemutatón:

 1.  Az ötlet röviden / a vállalkozás röviden
  1-4 mondatban fogalmazd meg az ötleted, mivel is fog foglalkozni a vállalkozásod. 
 2. A probléma / Lehetőség felvázolása (Problem / Opportunity)
  Ide kerül az, hogy mire ad megoldást, vagy milyen lehetőséget ad a vállalkozásod.
 3. Megoldás (Solution)
  Mi az, amivel ezt eléred, mi a szolgáltatás, termék…?
 4. Piac mérete / Nyújtott előnyök, hasznok (Market Size / Benefit).
  Konkurenciaelemzés, piacelemzés, akár különböző weboldalak statisztikáját, felmérését használva. 
 5. Üzleti Modell (Business Model)
  Ide kerül, hogy milyen üzleti modellt alkalmazol, vagyis
  – Honnan lesz bevételed?
  – Mi a termék, szolgáltatás, mennyi termék…?
  – Milyen marketingcsatornákat használsz?
  – Hogyan, mivel győzöd meg a vásárlókat, hogy megvegyék. 
 6. Versenyelőny (Competitive Advantage)
  Fogalmazd meg, mi az, amivel többet tudsz nyújtani a konkurenciánál, vagy azt másképpen csinálni.
 7. Csapat / Új munkatársak (Team / Hires)
  Gondold át, hogy ki kell a csapatba, aki akár mint cégalapító is részt vesz a startupban.
  Egyedül nehéz felhúzni egy nagy startupot, vállalkozást, kellenek társak.
 8. Piacra lépési stratégia (Traction)
  Itt a már üzleti modellben említett marketingstratégiát bontsd ki. Mi az, amivel először elindultok….

Ezek alapján már a befektető kap egy olyan képet, hogy könnyebb lesz vele tárgyalnod, és komolyabban is fog venni téged. Hogyan tudsz még több információt szerezni? Lent láthatod a tippet, vagyis járj el eseményekre!
Amennyiben franchise-odhoz keresel befektetőtársat, akkor szerencséd is lesz, mert a franchise-átadó cég (“anyacég”) segít neked a megfelelő üzleti tervben, tervszámok elkészítésében (a prezentációdhoz megfelelő adatokat ad, hogy alá tudd támasztani a befektetési lehetőséget) – Ezt az információt a Duna House Franchise központja is megerősítette. Minden segítséget megadnak a leendő franchise-tulajdonosoknak.

Hol tudsz kapcsolatba lépni befektetőkkel?

 • Expók, események, előadások:
  Először is a legfontosabb, hogy elmenj olyan eseményekre, ami a már meglévő, vagy leendő vállalkozásodhoz, franchise-odhoz kapcsolódik. Így megismered még jobban a piaci szereplőket, sőt, még nagyobb rálátásod lesz a piacra. Itt természetesen beszélgess, akivel csak tudsz. Nagyon fontos, kérdezz sokat, tudj meg minél többet az adott szektorról (közben már kapcsolatot is építesz).
 • Ismerősök, kapcsolatépítés
  Fent említettem, hogy átlagosan 3,5 emberre vagyunk a világon bárkitől. Kutass olyan emberek után, akik befektetők lehetnek a cégedben. Majd használd a LinkedIn-t arra, hogy kiderítsd, mennyi emberrel kell beszélned, és természetesen kikkel, hogy eljuss hozzá (vagyis a kiszemelt befektetőhöz).
 • Természetesen nem kell csak a LinkedIn-t használni, hanem bátran a már meglévő ismerőseidtől is kérdezd meg, ismernek-e olyan embert, aki befektetne egy vállalkozásba vagy beszállna egy franchise üzletbe. Az emberek szeretnek segíteni, főleg akkor, ha csak ennyit kérsz tőlük (hidd el, folyamatosan ezt tapasztalom).

A franchise vonzza a befektetőket

Egy már működő üzleti modellre mindig könnyebb befektetőt találni. Főleg akkor, ha ebben van segítséged is. Ezért jó a franchise. Ha befektetőtársat keresel egy új induló franchise üzlethez, akkor:

 • Előnyöd lesz, mert a befektető előtt már működő vállalkozást, franchise hálózatot tudsz prezentálni.
 • Az üzleti terv elkészítésében segít a franchise-átadó (“anyacég”), sőt, sok esetben a tárgyalásokban is.
 • A befektető szemében további stabilitást nyújt a franchise-átadó már kialakult brandje.
 • Ehhez kapcsolódó cikk: 7 dolog, amiért megéri ingatlanfranchise-t nyitni

A cikk megjelenését a Duna House támogatja. Vedd fel velük a kapcsolatot, és érdeklődj a franshise nyitási lehetőségekről! Kattints ide!

Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!

Instant posztok

MinnerInstant

A digitális világban folyamatosan újabb trendek ütik fel a fejüket, amiket nehéz lekövetni és persze nem is mindig szükséges, de nem árt néha kísérletezgetni. Ezzel a küldetéssel nem azt mondjuk, hogy cseréld le teljesen a weboldalad dizájnját, apróbb módosításokkal is konverziónövekedést tudsz elérni. Például a Minner is 2018 óta apróbb módosításokat alkalmaz. Adunk pár támpontot, hogy milyen változtatásokat érdemes eszközölni:

 • Konverzióra optimalizált oldalak, a főoldal kivételével minden aloldalon csak egy CTA (call-to-action) lehetőség van, pl. vásárlás gomb, kosár, email-cím űrlap, kapcsolatfelvétel, stb.
 • Nagy, lapozható borítóképek (sliderek) a főoldalon.
 • Piktogramok, jelölések, tanúsítványok: segítik az információ feldolgozását, a látogató több ideig böngészik az oldalon.
 • A folyószöveg legalább 15-ös, de inkább 16-os betűméretű. A cím vagy kiemelt szöveg ennél nagyobb.
 • Színátmenetes háttér két színnel, lehetőleg a márkád színeinek kombinációjával.
 • Ha pedig a promóciós oldalad kinézetét frissítenéd, a Themeforest oldalon rengeteg sablon közül választhatsz.

Még több ehhez hasonló tippet, ötletet olvashatsz az alábbi cikkekben:

Milliárdos forgalmuk van. Mit csinálnak online?

Ideje redizájnolni a weboldalad. Akár WordPress oldalad van, akár más

MinnerInstant

Áprilisban, a Digitális Ninja hetek alatt számtalan nagyszerű szoftvert mutattunk be, amelyek segítenek új szintre emelni a digitalizációt a cégeden belül. Egyik leghasznosabb közülük a LastPass, egy online jelszószéf szoftver, amit nem csak a vállalkozásodban használhatsz, hanem magánszemélyként is. Az elfelejtett jelszó dühítő, és még hátráltat is, éves szinten akár órákat vehet el tőled az új jelszó igénylésének folyamata. Ne engedd, hogy ilyen apróságok visszafogják a hatékonyságod! Ha bizalmatlan lennél, ne adj meg érzékeny információt (pl. bankkártyaadat), de általános belépésekhez nyugodtan használhatod.

Ebben a cikkben segítünk, hogyan tudod beállítani: Az összes jelszavad egy helyen, biztonságos jelszószéfben – LastPass használata

MinnerInstant

Azt a célt tűztük ki, hogy minden egyes nap adunk egy olyan rövid üzleti tippet, melynek alkalmazásával hozzájárulhatsz céged fejlődéséhez, miközben kiadásaidat csökkentheted, a bevételeidet pedig növelheted. És hogy miért érdemes naponta 1 százalékot fejlődnöd? Sok kicsi sokra megy – tartja a mondás, de az alábbi ábra is remekül szemlélteti, mekkora különbséget jelenthet, ha minden nap csak 1 százalékkal jobban, és nem pedig gyengébben teljesítesz:

Napi 1% – Forrás: jamesclear.com

0. küldetés: Teljesíts annyi küldetést, amennyit csak tudsz!

Folyamatosan készülünk új anyagokkal, garantáltan minden munkanapra jutni fog egy challange, ami csak arra vár, hogy a saját bizniszedben élesítsd! Nem probléma, ha egy adott küldetést valamilyen oknál fogva nem tudsz teljesíteni, vagy éppen kimarad. A lényeg: találj vissza erre az oldalra, vagy görgess lejjebb, keress olyan célt, amelyet teljesíteni tudsz. Ez nem csak a vállalkozásodnak lesz jövedelmező, de téged is motiválni fog. A megvalósított ötleteket, valamint ezek eredményeit dokumentáld, és küldd el nekünk az info@minner.hu email-címre. A legjobb, legötletesebb megvalósításokról ugyanis beszámolunk majd az olvasóknak, így lehet, hogy a következő esettanulmány már a Te cégedről fog szólni!

Hol fogod megtalálni?

A küldetések a Minner Instant-ban jelennek meg, az összes feladatot a minner.hu/kuldetes oldalon éred el. Hajrá!

MinnerInstant

Tavaly csődöt jelentett, több milliárdos tartozás, dühös partnerek, vevők, sőt emiatt még egy Minneres üzleti ötlet is született (lásd itt).

Hogy áll most?

 • Túl élte a csődöt
 • Csak a fele tartozást kell kifizetnie a hitelezők, partnerek felé.
 • A látogatottsága a tizedére csökkent, korábban havi 750-900 000 -szer nyitották meg a felhasználók a Bónuszbrigád oldalát, ma már csak alig havi 75 000-szer. Egy kisebb kuponos oldallá zsugorodott.
 • Szerződés kötött olyan platformokkal, mint a jegy.hu, hogy feltöltsék ajánlatokkal az oldalt.
 • A Facebookon már tiltják a kommentelési lehetőséget. Láthatóan sokan dühösek még (joggal).

A BónuszBrigád üzleti modellje alapjaiban hibás, ami egy következő hasonló esetet hozhat. Lényegében nem kezelik külön partnerek pénzét. Pedig egyébként még adózás szempontból is jobban tennék, ha letétként kezelnék.

Ugye! Érdemes elolvasni a cikket, ötletet! Piaci rés lett a hazai kuponos oldalak piacán. Te indítod a következőt? Üzleti ötlet…

MinnerInstant

Már 7 éves a Minner, és most is még egy újabb szintre került az oldal. Ebben a szegmensben a leglátogatottabb hazai oldal, így kell is villantani, diktálni a trendet. Ezt egyébként nem nagyon mondja el itthon senki a vállalkozóknak, de valóban nincs olyan, hogy a vállalkozásod kész van (Minneren írunk erről természetesen).

Folyamatosan újítani kell, akár az üzleti modellt, akár új terméket létrehozni, akár más területen. Én egy olyan média oldalt üzemeltetek, amihez hasonló még nem volt itthon, sőt ennyire nem foglalkoztak azzal, hogy például mi is legyen a menüben, hogyan is olvasnak a felhasználók, mi a rutinjuk. Nincs előttem minta, de talán ez jó is, mert nincs mi bekorlátozzon.

Sokan szokták kérdezni, hogy: “Milán, mi a lelkesedésed titka, hogy tudod már több éve ugyanazzal a lendülettel csinálni a vállalkozásodat?” – A válasz több is lehet, és nem lennék én, ha nem csak annyival intézem el a választ, hogy szeretem, amit csinálok. Főleg, mert azért vannak pillanatok, amikor… …. …
A válasz: pont az ilyen kis újítások, akkora lendületet adnak nekem, az oldalnak, és most már a munkatársaknak is, ami azonnal átvált lelkesedéssé.

Most éppen egy új menüpontot helyeztünk el az oldalra, aminek röviden ezt a nevet adtuk: Hol tartok Igen, ezzel az olvasó a vállalkozása életciklusa alapján tud a cikkeink közül szemezgetni. Új aloldalakat hoztunk létre. Majdhogynem egy újragondolt tartalomjegyzék. És, hogy a legjobb élmény legyen a Minneren lenni, mindezt megfelelő dizájnnal tálaljuk.

Az új aloldalakat elneveztük:


Megnézem a többi Instant üzleti posztot! 

Hol tart a vállalkozásod?

További friss cikkek