Így élem meg ezt a válságot kínai importosként, kereskedőként

Na most legyél igazi vállalkozó! A 180 fokos fordulatot vett világban rengeteg eddig jól működő business értelmét vesztette, és bizony olyanok is vannak, akiknek eddig sem ment rosszul a szekér, most pedig a karácsonyi forgalom duplájával találkoznak 1 hét leforgása alatt.

Ha az utóbbiakba tartozol, akkor ez a cikk nem Neked szól. Habár lehet, hogy akkor időd sincs elolvasni, annyira pörög a munka 🙂

Kínai importtal foglalkozom, így engem már januárban részben elért az, ami titeket most. Mivel a hazai piac az egyik fő célpiacom, így természetesen most éreztem meg igazán.

A cikk szerzője Csépe Gábor kínai import szakértő, aki aktívan importál termékeket (sőt gyárttat is), továbbá ő a MinnerAkadémiakínai import képzés oktatója. További kínai import cikkek a tartalom végén linkelve!

Amennyiben az első tábort erősíted, úgy, hasonlóan a cikk írójához, nagyon új helyzetben találtad magad néhány nap leforgása alatt, és egyelőre lehet, hogy még sokként éled meg az egészet. A gazdaságban akkora pause van, hogy a vállalkozások 90%-a áll, alig termel, szolgáltat valamit. Én is olyan helyzet előtt állok (Gábor), hogy most kell új utakat is keresnem. Dolgozunk hazai viszonteladókkal, de adunk el termékeket mi is egyből a fogyasztóknak. Vagy csak adtunk? Több mindenre leesett a kereslet. Ahogy Milánnal is beszélgettük itt aztán hiába áll több lábon az ember, nagyrészt minden lábat megsebzett ez a válság.

Arra kell menni, amerre a kereslet van, az igény.

Nincs veszve minden, három fő gondolatom /három lehetőség/ van a témában, minden csak hozzáállás kérdése:

Az első lehetőség – tisztulás

Az utóbbi időben közepesen jó vagy akár a nem jó munkát végzők is megéltek – bármilyen üzletágról legyen is szó. Nagyon telített volt a piac. A közepesen jók most kiesnek, és maradnak a hard workerek, akik tényleg komolyan gondolják! Ha ilyen vagy, és felveszed a kesztyűt – sokkal nagyobb esélyed van az új idők nyertesei közé tartozni. Aki nem szívós, most bizony el fog hullani. Egy szignifikáns tisztulása lesz minden piacnak. A jók maradnak!

Meg fog nőni a munkanélküliség. Ez rossz, ezen nincs mit agonizálni. Azt is megvallva eddig pont munkaerőpiaci válság volt csak ellentétes irányban, most hirtelen megfordult. Mi lehet ebben nekünk vállalkozóknak a jó? Erre fókuszáljunk! A válasz egyszerű – eddig ugye nem volt ember…ezzel a jelenséggel mindenki találkozott az utóbbi két évben. Most lehetőséged lesz összerakni egy jó csapatot, ha elég gyors vagy! Lesz megfizethető, minőségi ember!

A második lehetőség – higgadtság, alkalmazkodóképesség

Nos, különböző méretű károkat szenved mindenki.

Hogyha neked nem kell sok embert elküldened – már sokkal nagyobb előnyben vagy, mint mások. Ha nincs óriási beragadt árukészlet, szintén. Ilyen időnkben még ezeket is meg kell becsülni, ha nem buksz olyan nagyot, mint sokan mások!

Különböző méretű a problémánk, de mindenkinek a sajátja a nagy. Mire kell figyelj? A problémádra? Arra nagyon könnyű, az könnyen látszik.

Az elkövetkezendő hónapok és a poszt koronavírus világ – 1-2 évig legalábbis – merőben más lesz, mint az utóbbi 6-8 évben amit megszokhattunk. Aki a problémájára figyel, és pánikol, az BIZTOSAN nem lesz elég higgadt ahhoz, hogy a hirtelen feltűnő lehetőségeket GYORSAN észrevegye, és lereagálja. Milyen lehetőségekről beszélek – fogalmunk sincs. Nagyjából egy jó hete tart az őrület, amióta rájött a világ, hogy nem áll meg a vírus Észak-Olaszországban. A minner.hu is még keresi, hogy hetek-hónapok múlva milyen új lehetőségek lesznek a megváltozott piacon. Az, hogy lesznek, az 100%. A kereslet át fog alakulni. Ha alapvetően a koronavírus gazdasági vesztesei közé tartozunk, akkor csak egy lehetőségünk maradt. Veszteségek minimalizálása, és KAPKODÁS NÉLKÜLI újratervezés. Miután pedig az új utat megtaláltuk – és ezt nem biztos, hogy görcsösen kell keresni, ha higgadtak vagyunk, és nyitott szemmel-füllel figyelünk, akkor fel fogjuk ismerni azt a lehetőséget, aminek a megvalósításához van kapacitásunk, és ami könnyen lehet, hogy teljesen más, mint az eddigi vállalkozásunk, amit hosszú évek alatt felépítettünk – nos, akkor a legfontosabb dolgunk már csak a sebesség lesz.

A harmadik lehetőség – legyél képben!

A helyzetet sokan háborús helyzethez hasonlítják, erre reagálva Boneparte Napóleon a világtörténelem legkiemelkedőbb hadvezérének gondolataival folytatnám a cikket:

“A háború 90 százalékban információ.”

Figyeld, hogy mi hogyan változik, milyen új kecsegtető igények keletkeznek, és ezek közül melyik az, amit Te a legkönnyebben, a leggyorsabban ki tudsz szolgálni?

Na de hogyan?

Valószínűleg nem úgy, hogy nézed a híradót, vagy a youtubereket. Már az jó, ha olvasod a Minnert! A leghatékonyabb megoldás az információ gyűjtésre azonban nem feltétlen az interneten van. A gazdaság mi magunk vagyunk, vállalkozók. Beszélgetned kell üzletemberekkel, ha értesülni akarsz az aktuális helyzetről, minél több aspektusból. Vannak online üzleti reggelik, itt a Minner Extra – 5500-an vagyunk, vannak beszélgetések, de én keveslem. Beszélgessünk egymással! Még többet!

Mire is jók a beszélgetések – telefonon egyenlőre, később pedig személyesen – egy mostani példa:

Az  üzlettársam beszélt a Mándó Milánnal telefonon, aki ajánlott nekünk egy teljesen új termékre (természetesen sajátmárkás sztori), egy gyártót. Egyáltalán nem emiatt hívta fel… csupán szóba jött.

Engem időközben felhívott egy barátunk / partnerünk, akinek hozzávetőleg 80.000 követője van Facebookon, akik eddig szépen vásároltak tőle. Kiszervezett logisztikával kapcsolatban kérdezett, erről kezdtünk beszélgetni, de szóba jött más is. Kiderült, hogy a terméke forgalma visszaesett, nem létfontosságú az embereknek, viszont a célközönsége gyakorlatilag pont az, akinek mi adhatnánk a Milán által ajánlott gyártó termékét. Amit mi adnánk, azt vinnék most a recesszióban is, mert nélkülözhetetlen a mindennapokhoz. Két VÉLETLEN beszélgetésből egy üzleti lehetőség, és már megvan az infrastruktúránk az elindításához.

Egyáltalán nem biztos, hogy ez az üzlet létrejön. Nem is ez a példa lényege. Hanem az, hogy két beszélgetésből, ami teljesen más célból indult, létrejött 2 nap alatt egy eddig elég jónak tűnő üzleti lehetőség. Ez nem csak ránk, Rád is igaz. Beszélgess vállalkozókkal, akár minden cél nélkül, csak cseréljetek tapasztalatot. Előtted eddig rejtett de értékes ajtókat nyithat meg.

A kínai importtal nem állok meg, sőt tanítványaim, partnereim sem. Hamarosan írok majd helyzetjelentést arról is, hogy ott mi a helyzet most. A kínai import képzésemet itt találod. Lejjebb pedig linkelek be néhány korábbi cikkemet.

Jó alkalmazkodást!
Gábor

Kínai import cikkek:

Fotó: Guy Kawasaki / Unsplash

Új vállalkozási ötletek! Neked is hasznos, nem kell kezdőnek lenned!

Olvasd el a Minner friss üzleti ötleteit Kattints ide! Működő cégek is inspirációt merítenek új termékekhez, szolgáltatásokhoz, üzleti modellhez, vagy éppen marketing ötletet találnak. Újaknak pedig egyenesen kötelező! Tovább a Minner ötletekre!! (A menüben is megtalálod)