Légitársaság részvényt venni? A legnagyobb befektető, Warren Buffett is kiszáll

“Most kell venni légitársaság részvényt!”- jöhetett benned is a felismerés, látva a jelenlegi helyzetet. Várj még ezzel! Korántsem látni még a tőzsdei esés alját. Gondolj bele, hogy Európa elveszíti valószínűleg az idei GDP 40%-át. Na, de van itt még egy érdekes jelzés is! A legnagyobb, legsikeresebb befektető, Warren Buffett el kezdte leépíteni a légitársaságokban lévő befektetéseit. Ez azért furcsa, mert a Yahoo Finance-nak még 1 hónappal ezelőtt azt mondta, hogy nem fog eladni részvényeket. A tőzsde most gyorsan változik.

Röviden: A világ legsikeresebb befektetője is még leépíti a légitársaság részvényeit és nem most vásárol. Ez egy jel, hogy te se tedd!

Friss információ! 2020. 05. 02-án Warren Buffett bejelentette, hogy eladta az összes amerikai légitársaságban a részesedését, vagyis a befektetői cége kiszállt belőlük (a teljes iparágból). Tehát most már egészen biztos nem azért szállt ki, hogy elhintse mások előtt és újra beszálljon. Most már egészen nagy készpénzállományon ül a cég. (Forrás: Bloomberg)

*Korábbi információk: A Delta Air Lines-ban lévő részesedésének 20%-át eladta, a Southwest Airlines részesedéséből viszont csak 4%-át adta el. Mindkét cégben több milliárd dollár részesedése van, sőt a top befektetései között voltak (vannak), mindkét cég egyik fő részvényese (nem Warren, hanem a befektetési cég, amit vezet, a Berkshire Hathaway )

Ez három dolgot jelenthet:

  • Várja még a részvények árfolyamesését és később visszaszáll alacsonyabb áron. Még mindkét társaságban van részesedése.
  • Porlasztja a kockázatát. Ez azért érdekes, mert márpedig ő igazi hosszútávú kereskedő. Tehát ez azt is jelenti, 10-20 éves távlatban is úgy érzi, kicsit visszább kell venni ebből a szektorból.
  • Felszabadít pénzt, hogy másba fektesse. Utóbbi indok viszont nem teljesen állja meg a helyét, mert egyébként van 128 milliárd dollár készpénze a cégnek, amiből eléggé sok befektetést tud eszközölni. Ennyi tőkéje van szabadon például a Microsoftnak is.

Honnan tudjuk mit ad el egy ilyen nagy befektető? Vagy mit vesz?
A legnagyobb befektetők ún. “hedge fund”-ban kezelik a rájuk bízott tőkét, vagy éppenséggel a saját vagyonukat. Negyedévente le kell jelenteniük, hogy milyen pozíciókban vannak benne. Ebből látszik, mit adtak el és mit vettek. Ez azért jó, mert a legtöbb ilyen befektető a tőke nagy részében hosszú távú pozíciókat helyez el, így érdemes figyelni és lekövetni a változásokat. 13F néven fut a bejelentés. Így keresünk rá: vagy úgy, hogy Warren Buffett 13F, vagy Berkshire Hathaway 13F (utóbbi a vállalkozásának a neve, ahol kezeli a befektetéseket).
Másik pedig, ha valaki fő részvényes, akkor az adott cégnél jelzik, hogy eladott nagyobb mennyiségű részvényt. Ez volt most Warren Buffettéknél is. Alábbi ábrán a Delta Air Lines főrészvényeseinek a tranzakcióit látjuk (ezt mindig adott cégnél keressük).

Delta Air Lines főrészvényesek tranzakciói: https://finviz.com/quote.ashx?t=dal

Még nem jött el az ideje a részvényvásárlásnak

A Minneren már olvashattad a 2020-as tőzsdekrach befektetési lehetőségeket, és olvashattál róla hogyan működik ez. Többször is említettem, hogy óvatosan még, eshetnek a részvények és a jelenleg érintett szektorokba nem biztos, hogy a legjobb döntés beszállni. Hallgassunk a legsikeresebb befektetőre a világon! További okos döntés lehet, hogyha mégis befektetnél valamibe, azt ne a teljes befektetésre szánt összeggel tedd. Ezt mindig kiemeli a Minner! Például vegyél negyedévente egy-egy kisebb csomagot, vagy 4-6 havonta. Így porlasztod a kockázatot és nem maradsz le az alacsonyabb árakról sem (vagy nem éled meg negatívként az árfolyamesést). Nehéz az időpontot most még jól megválasztani. De az idő így nekünk dolgozik! A cikkek, amit olvass el:

Forrás: Business Insider
Yahoo Finane
Bloomberg
Fotó: Johan Van Wambeke /Unsplash

2021 -es vállalkozási ötletek! Neked is hasznos, nem csak kezdőknek!

Iratkozz fel, hogy előbb megkapd! Kattints ide! Működő cégek is inspirációt merítenek új termékekhez, szolgáltatásokhoz, üzleti modellhez, vagy éppen marketing ötletet találnak. Újaknak pedig egyenesen kötelező! Tovább a Minner 2021- es ötletekre!!

Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!