Légitársaság részvényt venni? A legnagyobb befektető, Warren Buffett is kiszáll

Dátum

Megosztás

„Most kell venni légitársaság részvényt!”- jöhetett benned is a felismerés, látva a jelenlegi helyzetet. Várj még ezzel! Korántsem látni még a tőzsdei esés alját. Gondolj bele, hogy Európa elveszíti valószínűleg az idei GDP 40%-át. Na, de van itt még egy érdekes jelzés is! A legnagyobb, legsikeresebb befektető, Warren Buffett el kezdte leépíteni a légitársaságokban lévő befektetéseit. Ez azért furcsa, mert a Yahoo Finance-nak még 1 hónappal ezelőtt azt mondta, hogy nem fog eladni részvényeket. A tőzsde most gyorsan változik.

Röviden: A világ legsikeresebb befektetője is még leépíti a légitársaság részvényeit és nem most vásárol. Ez egy jel, hogy te se tedd!

Friss információ! 2020. 05. 02-án Warren Buffett bejelentette, hogy eladta az összes amerikai légitársaságban a részesedését, vagyis a befektetői cége kiszállt belőlük (a teljes iparágból). Tehát most már egészen biztos nem azért szállt ki, hogy elhintse mások előtt és újra beszálljon. Most már egészen nagy készpénzállományon ül a cég. (Forrás: Bloomberg)

*Korábbi információk: A Delta Air Lines-ban lévő részesedésének 20%-át eladta, a Southwest Airlines részesedéséből viszont csak 4%-át adta el. Mindkét cégben több milliárd dollár részesedése van, sőt a top befektetései között voltak (vannak), mindkét cég egyik fő részvényese (nem Warren, hanem a befektetési cég, amit vezet, a Berkshire Hathaway )

Ez három dolgot jelenthet:

  • Várja még a részvények árfolyamesését és később visszaszáll alacsonyabb áron. Még mindkét társaságban van részesedése.
  • Porlasztja a kockázatát. Ez azért érdekes, mert márpedig ő igazi hosszútávú kereskedő. Tehát ez azt is jelenti, 10-20 éves távlatban is úgy érzi, kicsit visszább kell venni ebből a szektorból.
  • Felszabadít pénzt, hogy másba fektesse. Utóbbi indok viszont nem teljesen állja meg a helyét, mert egyébként van 128 milliárd dollár készpénze a cégnek, amiből eléggé sok befektetést tud eszközölni. Ennyi tőkéje van szabadon például a Microsoftnak is.

Honnan tudjuk mit ad el egy ilyen nagy befektető? Vagy mit vesz?
A legnagyobb befektetők ún. “hedge fund”-ban kezelik a rájuk bízott tőkét, vagy éppenséggel a saját vagyonukat. Negyedévente le kell jelenteniük, hogy milyen pozíciókban vannak benne. Ebből látszik, mit adtak el és mit vettek. Ez azért jó, mert a legtöbb ilyen befektető a tőke nagy részében hosszú távú pozíciókat helyez el, így érdemes figyelni és lekövetni a változásokat. 13F néven fut a bejelentés. Így keresünk rá: vagy úgy, hogy Warren Buffett 13F, vagy Berkshire Hathaway 13F (utóbbi a vállalkozásának a neve, ahol kezeli a befektetéseket).
Másik pedig, ha valaki fő részvényes, akkor az adott cégnél jelzik, hogy eladott nagyobb mennyiségű részvényt. Ez volt most Warren Buffettéknél is. Alábbi ábrán a Delta Air Lines főrészvényeseinek a tranzakcióit látjuk (ezt mindig adott cégnél keressük).

Delta Air Lines főrészvényesek tranzakciói: https://finviz.com/quote.ashx?t=dal

Még nem jött el az ideje a részvényvásárlásnak

A Minneren már olvashattad a 2020-as tőzsdekrach befektetési lehetőségeket, és olvashattál róla hogyan működik ez. Többször is említettem, hogy óvatosan még, eshetnek a részvények és a jelenleg érintett szektorokba nem biztos, hogy a legjobb döntés beszállni. Hallgassunk a legsikeresebb befektetőre a világon! További okos döntés lehet, hogyha mégis befektetnél valamibe, azt ne a teljes befektetésre szánt összeggel tedd. Ezt mindig kiemeli a Minner! Például vegyél negyedévente egy-egy kisebb csomagot, vagy 4-6 havonta. Így porlasztod a kockázatot és nem maradsz le az alacsonyabb árakról sem (vagy nem éled meg negatívként az árfolyamesést). Nehéz az időpontot most még jól megválasztani. De az idő így nekünk dolgozik! A cikkek, amit olvass el:

Forrás: Business Insider
Yahoo Finane
Bloomberg
Fotó: Johan Van Wambeke /Unsplash

Mándó Milán
Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 9 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!