Merre tovább Amerika?

A FED az elmúlt időszakban folyamatosan 0,25%-on tartotta az alapkamatot és közben vad kötvényvásárlásba kezdett. Ezzel akart pénzt juttatni a piacokba, és felpörgetni azokat. Ez sikerült is, a részvények nem rég látott magasságokba emelkedtek. Most lesz érdemes figyelni a piacokat, mert jöhet egy nagyobb volatilitású időszak.
2015-ben fogják emelni előreláthatólag a kamatokat. A piac eddig jól vette az akadályokat, és az amerikai részvénypiac szárnyalt a monetáris lazítások időszaka alatt. (Szemben a magyar piaccal, ahol még csökkent is, nem hogy nőtt volna.)

A befektetőknek érdemes lesz odafigyelni a fontos szintekre, mert a kamat emelés után jelentkezhet majd egy nagyobb korrekció. Mindenesetre véleményem szerint egyik legeredményesebb monetáris politikát láthatjuk a tengerentúlon. A befektetőkkel folyamatosan kommunikálnak, nyugtatják a piaci szereplőket. A gazdasági mutatókban javulás figyelhető meg. Így valószínűleg a kamat csökkentés hatására se nagy mértékben fog korrigálni az amerikai részvénypiac. Még nagyon nagy tér van az emelkedésre. A feltörekvő országokból továbbra is ide vándorolhat a tőke.
Egy nagy ellenállás képződhet a 13000-es szintnél a Dow Jones indexnél, tehát amennyiben korrigálna a piac, eddig lecsökkenhet, de lehet erre még várni kell, és folytathatja az emelkedést.  Érdemes tehát odafigyelni a nagyobb cégekre, és főleg olyanokra akiknek jó lett a negyedéves jelentésük.
Pl. Goodyear gumiabroncs gyártó

dowjones