Mi újság a WallstreetBets tőzsde titánokkal? GameStop részvénnyel

Dátum

Megosztás

Tavaly tavasszal igazi őrület alakult ki a Reddit tőzsde fórumain. Ez főleg a WallStreetBets alfórumon történt, ahol a nagy tőzsdei cégek ellen szövetkezett a sok kisbefektető. Amelynek eredménye 100-500%-os részvény emelkedés is volt néhány hónap alatt egyes részvények esetében. A GameStop részvény például 10 dollárról felugrott 450 dollárig néhány hónap alatt, ám a cég ettől nem lett jobb, profitábilisebb. Lássuk, hogy hol állnak most ezek a felfújt részvények! Az új fejlemények:

Hol jár most a GameStop részvény?

Na ezen meg fogsz lepődni! Nos az árfolyam éppen 101 dolláron áll. Ez volt az a részvény, amire Reddit fórumon keresztül kezdtek el spekulálni sokan, elkezdték felhajtani az árat. Látod a nagy hype idején felment 450 dollárig, aztán vissza 50 dollárig, majd vissza 300 dollárig, és most 100 dolláron áll.

Ezt szeretitek a Minnerben! Vagyis lényegében ez a munkánk, hogy felderítsük, kövessük az információkat, hogy ne lógjon a levegőbe semmi. Most például a GameStop részvényeknek néztem utána, hogy mégis hogyan áll a tavalyi Wallstreetbets – Reddit titánok felpumpálásakor és mennyit hatott a cég forgalmára a népszerűség.

A GameStop forgalmára semmit sem hatott a tőzsdei népszerűség

Na, de a hirtelen jött népszerűség, hogy a csapból is a GameStop folyt, hogyan hatott a forgalmukra? Hát sehogy! A cég folytatta hanyatló eredményeit. Talán a marketing költségből faraghattak le egy picit, és kevesebb lett a veszteség, de a forgalmuk így sem nagy. Végén mégis a tőzsdecápák nyernek majd a tőzsdetitánok ellen? És a nagybefektetők látják jól, hogy cég valóban nem ér annyit és nem is volt alulértékelt? (Wallstreetbets sztori itt).

Na, de ez hogyan? Kérdeztem magamban? Aztán az irodában Csépe Gábor importosunkkal beszélgettünk róla és felvetette, hogy lehet a vezetők úgy gondolták eladnak néhány részvényt, ott a zsebben a pénz minek dolgozni. És lám tényleg!

A finviz.com oldalon látszik az, hogy az adott cég vezetői, nagyobb tulajdonosai eladnak részvényt (ezt jelenteniük kell). Néhány milliárd forintnyi összegért több vezetőségi tag is eladott részvénycsomagokat.

Egy részvény, aminek nincs értéke, azt hiába pumpálod fel, egyszer vissza fog esni a 0 közeli állapotba, oda ahová való – ősi tőzsdei mondás. Nos ezt láthatjuk most a mém részvényeknél.

Hasonló részvények még. AMC, Virgin Galactic

Az AMC részvény ott van, ahol a hype előtt volt.

Ilyen részvény még a Virgin Galactic, szintén azon az áron van, mint a hype előtt (1 éve). Persze tény, hogy mindegyik óriási csúcsokon is volt. Néhány hét alatt 16 dollárról felszáguldott 55 dollárig és most 8,81 dolláron áll.

A WallstreetBets kulcsfigurájának cégét 4 millió dollárra büntették

Gondoltam kutatok még a témában, hogy mi újság azzal a Keith Gill-el, aki kulcsfigurája volt az egész őrületnek. Ő 50 000 dollárból 47 millió dollárt csinált. Sajnos friss hírt nem találtam, hogy mekkora most a portfóliója. Rá is jöttem, hogy miért tűnt el és miért 8 hónapja töltött fel utoljára részvény elemzést. Nos a céget, ahol még akkor is dolgozott Keith, amikor elkezdte feltölteni az “elemzéseit” megbüntették 4 millió dollárra (MML Investors Services).

Pum and dump

A vége mindig ugyanaz, szemét részvényekből ez most inkább casino volt, szerencsejáték. Hosszú távon nem tudják fenntartani az emelkedést, mert ezek a cégek nem működnek jól.

Mándó Milán
Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 9 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!