Lehetséges, hogy adott domaint, weboldalnevet már előtte is használta valaki, mielőtt a ma ismert nagy brandek azt sikerre vitték. Annak jártam utána, hogy vajon milyen profilú cégek használták azelőtt a domaint, mielőtt azt megvették a most népszerű techcégek. Tudod, nem a név a lényeg, hanem az, hogy mit építettek rá, vagyis milyen weboldalt, ötletet, milyen know-how-t adtak hozzá. Nézzük is!

Honnan tudod, milyen oldal volt előtte az adott webcímen?

Szerencsére már régóta foglalkozik egy nonprofit szervezet azzal, hogy időnként lementse a webet, mármint amennyire csak tudja. Ez a https://web.archive.org/ Igazából itt vége is lehetne a cikknek! Olyan címmel, hogy nézd meg magad! 🙂 Én azért összegyűjtöttem itt képekbe, hogy gyorsan át tudd nézni a legnépszerűbbeket.

Facebook

A Facebook.com domaint 2005 előtt az AboutFacebe nevű cég használta, akik különböző online adatbázis-megoldásokat értékesítettek. 2005 őszétől már a ma is ismert Facebook közösségi oldal jött be az oldalon, előtte főleg a thefacebook.com-ot használták.

Google, Amazon, Ebay

Ez kakukktojás lesz, mert a domaint 1998 előtt még senki sem használta, így a tulajdonosok voltak az elsők, akik bejegyezték. Ugyanígy az Amazonnál vagy például az Ebay-nél is előtte nem volt más tulajdonos.

Instagram

Az applikáció 2010-es megjelenése előtt egy a Yahoo-hoz hasonló (inkább messziről hasonló) adatbázis oldal jött be.

Aztán így indult el:

Booking.com

Sokáig domain kereskedőnél volt, majd egy ideig egy pornó oldalra volt irányítva a domain. Azt inkább nem szúrnám be ide képként, inkább a booking.com első fenmaradt képernyőmentését.

Dropbox

Egy email szerver megoldást értékesítettek rajta. Még 2000 előtt, majd sokáig csak “parkoltatták” a domaint.

Merülj el te is az archív weboldalak tengerében! >>> https://web.archive.org/

Ehhez kapcsolódó tartalmak:

 

Gyere és nézd meg a Befektetőkereső show döntőjét! Nézőként is tudsz jönni! Ezt látnod kell élőben! Június 21. 14:30-19:30 között. 15 csapat, 10+ befektető, több 100 millió forint Kattints ide!