Miből van egy franchise tulajdonosnak (franchise-átadó) bevétele? Miért éri meg neki? – pl. McDonald’s, Fornetti…

A klasszikus franchise példájaként mindig a McDonald’s-ot említik, így én is ezt teszem, sőt a képen is fent azt láthatod. Itthon a legjobb példa a Fornetti szokott lenni, de szerencsére azóta egyre több cég építi franchise hálózatát. A franchise tulajdonosok nemcsak azért választanak ilyen üzleti modellt, hogy gyorsabban terjeszkedjenek, vagy könyebben nőjön a vállalat, hanem egyéb okai is vannak. Jöjjön is egy egyszerű példa.

Maradjunk a McDonald’s-nál. Az egyik legnagyobb üzlet az anyagcégnek az, hogy az alapanyagokat rajtuk keresztül kell beszerezni. Ha így belegonodolsz, akkor mint egy nagyker, úgy viselkednek. Tehát a központi, nagy franchise tulajdonos nem abból él (bár vannak saját üzleteik is), hogy éttermeket üzemeltet, helyette az alapanyagok szállításából, előállításából profitál.
Természetesen a Mekinél a franchise díj nem olcsó (50-140 millió forint, melyben a beruházás költsége is benne van), de ezért komoly brandet is kap a tag. Ezzel el is érkeztünk ahhoz, hogy bizony a brandet is ilyen formában pénzzé teszik, ami az éves, vagy adott időszakra fizetendő franchise-díjban benne is van. A tagok a befizetéseikkel össze is dobják a marketing büdzsét is.

Igen, jól látod! Akkor a központi McDonald’s valójában: 

  • Majdhogynem beszállítóként működik, vagyis inkább nagykerként.
  • Marketing cég is egyben, mivel a marketing tevékenységet az időszakos díj ellenében szervezi, tervezi, lebonyolítja. Ez a hálózat tagjainak is megfelelő, előnyös, mivel profi marketing gépezetet kapnak a kezükbe.
  • Oktatócég, mivel képzési rendszerét is adja a tagoknak.
  • Adótanácsadó/pénzügyi tanácsadó: Segít a megfelelő cashflow megtervezésében.

A McDonald’s éttermek közel fele itthon is saját tulajdonban van, de láthatod, hogy mint franchise tulajdonos nem is a burger üzletben utazik, hanem inkább a fent felsorolt tevékenységekben. Érdekes, igaz?

Franchisehoz kapcsolódó vállalkozás ötletek

Hamarosan újabb franchise cikkek jelennek meg a témában! Nézz fel a Minnerre többször is a héten!

Fotó: Wikipedia

2021 -es vállalkozási ötletek! Neked is hasznos, nem csak kezdőknek!

Iratkozz fel, hogy előbb megkapd! Kattints ide! Működő cégek is inspirációt merítenek új termékekhez, szolgáltatásokhoz, üzleti modellhez, vagy éppen marketing ötletet találnak. Újaknak pedig egyenesen kötelező! Tovább a Minner 2021- es ötletekre!!