Kezdőlap Gazdaság és üzlet Miért emelkedett ennyit a tőzsde a márciusi zuhanást követően? Mi lesz most?

Miért emelkedett ennyit a tőzsde a márciusi zuhanást követően? Mi lesz most?

-

Régi motoros tőzsdézők csak néznek maguk elé és nem értik, mi történik a tőzsdén. Rengeteg negatív hír, több mint 20 milliós munkanélküliség az USA-ban, negatív GDP, a recesszió itt kopogtat, sőt már be is lépett az ajtón. És mégis emelkedik a tőzsde?! Érdekes! Sokat beszélgettünk róla olvasóimmal, össze is szedtem a fontosabb információkat. Tudtad, hogy ez korábbi válságoknál is így volt? Mármint az első nagy zuhanás után emelkedett a tőzsde, aztán jött a következő zuhanás. Jelenleg olyan árszinten van a a tőzsde, hogy alig 10-15%-ra vagyunk a korábbi év eleji rekord csúcstól. Na nézzük!

Röviden: Ezt hívjuk bull trap-nak, amikor csökkenő trendben van egy visszapattanás. A tőzsde az egy időszak alatti rekord emelkedést általában nagyobb zuhanások után szokta elérni. Ez így volt most is. Sokan rohanták meg a tőzsdét, nehogy lemaradjanak, ami vásárlási lázat okozott, továbbá az ún. short pozíciók záródtak (árfolyam esésre spekuláció).

Zuhanó dologba nem szállunk be, főleg nem ilyen gazdasági adatok mellett!

A tőzsde mozgására amikor azt mondjuk, emelkedik vagy csökken, akkor a tőzsde indexek mozgását értjük ez alatt. Ilyen az amerikai Dow Jones index, S&P 500 index, Nasdaq, vagy a magyar BUX index, vagy a német DAX.

A Minneren már a márciusi zuhanás utáni nagy emelkedés után szóltam, hogy óvatosan, mert újabb zuhanás jöhet és erre fel kell készülni. Sőt, a vásárlás túl kockázatos lehet.
Április 9-én készítettem róla egy podcast-ot, amiben elmondtam, hogy ilyenkor nagyon sebezhető az árfolyam, sok kezdő kereskedő ment most a tőzsdére, még csak most jönnek az adatok, és a munkanélküliségi adatok fogják igazán mélybe rántani később az árfolyamot. Akkor a podcast-os figyelmeztetésemnél az S&P 500 index 2810 ponton állt, most 2910-nél jár, de volt 2970-nél is. Berajzoltam nyíllal, hol szóltam. Az alig 5,6% differencia, sokat nem nyert, aki akkor szállt be, és közben sokat kockáztatott. A többség valahol ott szállt be.

S&P 500 index árfolyam változása 2020

FOMO – LEMARADUNK valamiről

A tőzsde tanítványaim közül többen is írták chaten, hogy több barátjuk is kérdezte, hogy akkor most kell venni részvényt? Erre a legtöbb tanítvány írta is nekem, hogy jól gondolja, hogyha már a barátjuk is mondja, akkor nem most kell beszállni. Jól, mindig ez volt a válasz. Az emberek félnek, hogy most lemaradnak. Először meg tudnák fogni a részvény emelkedést, és bizony amikor már a taxis is erről beszél, vagy a barátunk, aki eddig eléggé messze volt a befektetésektől, akkor picit hátrébb kell lépni.

Az alábbi ábrán látod a Google Trends adatait. Első képen látszik, hogy itthon a tőzsde szóra hirtelen megugrott a keresések száma. A második képen pedig látszik, hogy világszerte a Dow Jones index-re is többszörösére nőtt a keresések száma.

Erre még rájátszott az amerikai jegybank, a FED is, aki nyugtatta az embereket, pénzt öntött a piacra, plusz a pénzügyminiszter is jó kilátásokról beszélt.

Annyira optimisták a politikusok, mintha nem látnák a gazdasági összefüggéseket. Vagy csak nyugtatják a piacot, igaz pánik sem kell, és persze védik a saját pozíciójukat. Minden szép és jó lesz nemsokára, de több tízezer ember ment el ingyen ételért?
A képen:

A munkanélküliség az USA-ban 15-30% között is lehet a következő hónapokban. Óriási rekordokat dönt hétről hétre az új munkanélküliek száma. Csak egy kis összehasonlítás, a 2008-as válság óta a munkanélküliség:

Azért USA adatokat nézünk, mert legtöbbször amerikai részvénybe fektetnek az emberek. Természetesen a hazai részvényekkel is kell foglalkozni, lesz is róla szó. Ami mozgás az USA-ban megtörténik, az hamar eljut idehaza is, ilyenkor nagyon együtt mozognak a tőzsdék.

Régen is így volt

Ahogy említettem már előbb, a tőzsdei krach első felvonása utáni emelkedés nem ritka, vagy az árfolyam megtorpanása.

Az alábbi ábrán azt látod, hogy 1929-ben is volt emelkedés a nagy októberi krach után. Sőt, ez több mint 4 hónapig eltartott.

1929-es válság. Forrás: https://www3.nd.edu/~jstiver/FIN462/US%20Market%20Crashes.pdf

A 2008-as válság is hasonlóan zajlott.

2008-as válság alakulása. Forrás: Yahoo Finance, saját szerkesztés

A bull trap -ban vagyunk éppen

Többször bebizonyosodott, hogy az alábbi ábra megállja a helyét.

Már csak alig 10-15%-ra vagyunk most a 2020-as év eleji csúcstól. Ami azt is jelenti, hogy túlárazottak a részvények, sőt ilyen áron kockázatos is lenne vásárolni. A tőzsde időnként vagy előtte, vagy mögötte jár még a gazdaságnak. Ilyen tényezők, mint a lemaradunk és vegyünk részvényt, néha felborítják a logikus árfolyammozgást. De a túlárazást hamar utoléri a végzet.

Pont egy jellegzetes vonalnál kezdett megállni az árfolyam – Fibonacci

Az alábbi ábrán az S&P 500 tőzsde indexet látod, amire rátettem az ún. Fibonacci vonalakat. A Fibonacci -ra emlékezhetsz még a matematika tanulmányaidból, de talán még biológia órán is tanultuk. Általában a nyulak szaporodásával szokták szemléltetni. De a Fibonacci a tőzsdén is megjelenik és használjuk a tőzsde elemzésekben, méghozzá a technikai elemzésben. Ennek vannak jellegzetes szintjei, mint a 61,8-as. A tőzsdézők figyelemmel kísérik ezeket a vonalakat, főleg azért is mert pont ilyen nagy árfolyam változás (esés, emelkedés) esetében ad támpontot, hol is fordulhat az árfolyam (tőzsde képzésben megtanulod ezt).

Adj el májusban és hajózz ki!

“Sell in may and go away!” – szól a régi tőzsde mondás. És pont most lett május. A tőzsdestatisztikákat nézve látszik, hogy sokkal kisebb a hozam akkor, ha május-október között fektetünk be, mint ha november-április között. (Forrás: FactSet). Ennek oka, a gazdagok elmennek hajózni, nyaralni, pihentetik a tőzsdei befektetéseket, nem változtatnak a portfóliójukon. Persze ez most extrém szituáció.
Várhatóan most fogunk fordulni, de ez nem jelenti azt, hogy azonnal jön a zuhanás.

Most a türelem fontos, a legjobb tőzsdézőknek ebben kell jól lenniük. Ilyen áron, ilyen gazdasági adatok mellett óriási kockázat vásárolni. Történelmi rekordon a munkanélküliség (főleg az USA-ban, de az mozgatja a tőzsdéket), itthon is most gyűrűzik be igazán. Most derül ki, hogy mennyire esik a kereslet. Ugye hiába teremtenek állást, ha a kereslethez nem kell annyi munkaerő.

Merre tovább? Mikor vesz részvényt a Minner?

A podcast még mindig fontos információkat tartalmaz, több mint 3000-en meghallgattátok már!

Forrás: www3.nd.edu/, FactSet , Tradingview, CNBC
Fotó: Austin Distel / Unsplash

Üzleti képzések - Tudásrészvény

Fektess a tudásba a MinnerAkadémia üzleti képzésein keresztül! Azonnal használható tudást adunk a kezedbe videókon és letölthető útmutatókon keresztül. Megnézed és használod. És így lesz a tudásból profit.

Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!

Hol tart a vállalkozásod?

További friss cikkek