Milyen engedély kell a vállalkozásomhoz? Kell képesítés?

Dátum

Megosztás

Vajon kell engedély a vállalkozásod tevékenységi köréhez, vagyis a vállalkozásod működéséhez? Itt tudod megnézni! Új vállalkozás indításánál, vagy bővítésénél mindig ellenőrizd, hogy kell-e engedély hozzá, vagy bejelentési kötelezettség! Engedély esetében részletezi az alábbi weboldal, hogy kell-e hozzá végzettség, vagy mit is kell csinálni. Mázli, hogy van már ilyen weboldal, ahol ez kikereshető! Amikor ügyfél vagy Minner olvasó megkeres ezzel kapcsolatban, én mindig az engedelykoteles.mkik.hu oldalra irányítom, de aztán jött most egy új lehetőség is, az e-tus.hu. Továbbá, ha nem tisztázott még a tevékenységi kör, akkor a 1818@1818.hu-s email címen érdeklődik az ügyfél (persze én is segítek, de jobb a több forrás), jobb mint a könyvelőket zaklatni. Nézzük a gyakorlatban!

Összefogott a Minner és a Billingo, hogy a digitalizáció igazán kézzelfogható legyen egy magyar vállalkozás számára. Legyél Te is innovátor! Használd a digitális megoldásokat! Mutatjuk, hogyan kell. 

Új helyen a tevékenységi kör, TEÁOR lekérdezés. ETUS -nak vége – 2022

És persze az ÖVTJ szám is. Vannak itt változások:

 • Megszűnt az engedelykoteles.mkik.hu
 • Megszűnt az etus.hu
 • Most a kavir.mkik.hu oldalon érhető el.
 • Lekérhető szintén, hogy kell-e engedély (végzettséghez kötött-e), vagy bejelentés köteles-e a tevékenység.

Három megoldás van:

 1. Az engedelykoteles.mkik.hu oldalon nézzük meg. – MEGSZŰNT
 2. Az e-tus.hu oldalon – ez a legújabb! – Megszűnt!
 3. Van egy harmadik opció, hogy 1818@1818.hu e-mail címen kérünk segítséget, vagy a 1818 -as telefonszámon.

Példák képernyőfotóval:

 1. Szóval felmegyünk a  https://engedelykoteles.mkik.hu/-ra.
 2. Először is kell egy TEÁOR kód, vagy a tevékenység megnevezése és ez alapján már kikutatható, merre is kell keresgélnünk.
 3. Például szeretnénk elindítani egy webshopot. Ehhez a tevékenységi körünk a: 4791 – Csomagküldő, internetes kiskereskedelem (Webáruház indítás feltételeiről itt olvashatsz)
 4. Ezt látjuk az alábbi képeken. Ahol ha a pirossal kijelölt részhez X kerül, akkor érdemes a mellette lévő szem ikonra kattintani, de egyébként is, mert ott sok hasznos információt megtudunk még a tevékenységi körrel kapcsolatban. Szóval, ha piros X-et látsz ott, akkor vagy engedély kell hozzá, vagy bejelentéshez kötött, vagy mindkettő.
 5. Más tevékenységi körnél ugyanígy kell eljárni.

E-tus rendszerben a példa: Szintén rákeresünk a tevékenységi körre, és ugyanazt kapjuk, kicsit jobban leírva. Szintén megkapjuk az információt, hogy engedély nem kell hozzá, sem képesítést, mindössze annyi a dolgunk, hogy bejelentjük a tevékenységet a helyi önkormányzatnál.

Sikeres vállalkozás működtetést! Hajrá!

Kapcsolódó cikkek: 

A Billingo a Digitális Ninja rovat támogatásával is sokat segített, hogy kiaknázd a digitalizációban rejlő lehetőségeket. Ha már rákanyarodtál erre az útra, ne állj meg – nézz körül Billingo digitális megoldásai között, és kezdd el őket használni! Digitalizációra, innovációra fel! Kattints ide!

Fotó: Envato license

Mándó Milán
Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 9 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!