Milyen engedély kell a vállalkozásomhoz? Kell képesítés?

Engedélyköteles tevékenységek keresése

Vajon kell engedély a vállalkozásod tevékenységi köréhez, vagyis a vállalkozásod működéséhez? Itt tudod megnézni! Új vállalkozás indításánál, vagy bővítésénél mindig ellenőrizd, hogy kell-e engedély hozzá, vagy bejelentési kötelezettség! Engedély esetében részletezi az alábbi weboldal, hogy kell-e hozzá végzettség, vagy mit is kell csinálni. Mázli, hogy van már ilyen weboldal, ahol ez kikereshető! Amikor ügyfél vagy Minner olvasó megkeres ezzel kapcsolatban, én mindig az engedelykoteles.mkik.hu oldalra irányítom, de aztán jött most egy új lehetőség is, az e-tus.hu. Továbbá, ha nem tisztázott még a tevékenységi kör, akkor a 1818@1818.hu-s email címen érdeklődik az ügyfél (persze én is segítek, de jobb a több forrás), jobb mint a könyvelőket zaklatni. Nézzük a gyakorlatban!

Három megoldás van:

  1. Az engedelykoteles.mkik.hu oldalon nézzük meg.
  2. Az e-tus.hu oldalon – ez a legújabb!
  3. Van egy harmadik opció, hogy 1818@1818.hu e-mail címen kérünk segítséget, vagy a 1818 -as telefonszámon.

Példák képernyőfotóval:

  1. Szóval felmegyünk a  https://engedelykoteles.mkik.hu/-ra.
  2. Először is kell egy TEÁOR kód, vagy a tevékenység megnevezése és ez alapján már kikutatható, merre is kell keresgélnünk.
  3. Például szeretnénk elindítani egy webshopot. Ehhez a tevékenységi körünk a: 4791 – Csomagküldő, internetes kiskereskedelem (Webáruház indítás feltételeiről itt olvashatsz)
  4. Ezt látjuk az alábbi képeken. Ahol ha a pirossal kijelölt részhez X kerül, akkor érdemes a mellette lévő szem ikonra kattintani, de egyébként is, mert ott sok hasznos információt megtudunk még a tevékenységi körrel kapcsolatban. Szóval, ha piros X-et látsz ott, akkor vagy engedély kell hozzá, vagy bejelentéshez kötött, vagy mindkettő.
  5. Más tevékenységi körnél ugyanígy kell eljárni.

E-tus rendszerben a példa: Szintén rákeresünk a tevékenységi körre, és ugyanazt kapjuk, kicsit jobban leírva. Szintén megkapjuk az információt, hogy engedély nem kell hozzá, sem képesítést, mindössze annyi a dolgunk, hogy bejelentjük a tevékenységet a helyi önkormányzatnál.

Sikeres vállalkozás működtetést! Hajrá!

Kapcsolódó cikkek: 

Fotó: Envato license

2021 -es vállalkozási ötletek! Neked is hasznos, nem csak kezdőknek!

Iratkozz fel, hogy előbb megkapd! Kattints ide! Működő cégek is inspirációt merítenek új termékekhez, szolgáltatásokhoz, üzleti modellhez, vagy éppen marketing ötletet találnak. Újaknak pedig egyenesen kötelező! Tovább a Minner 2021- es ötletekre!!

Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!