QR kód kell a boromra – Hogy csináljam? Mire figyeljek?

Dátum

Megosztás

Decembertől megváltoznak a címkézési szabályok a boroknál. Talán már foglalkoztál vele, talán már régóta van QR kód az üvegeiden, de talán még csak most keresgéled a megoldást. A megfelelő partner és szolgáltató kiválasztása nem olyan egyszerű, mint gondolnád. Mi történik, ha a QR kódod elavul, mert az oldal ahol generáltad megszűnik? Vagy egyszerűen csak azt mondja lejárt a kódod? Te pedig ott maradsz több száz palackkal, amiken már rajta van egy nem működő kód. Mutatjuk a megoldást.

Mit mond az új jogszabály?

2023. december 8-ától új jelölési szabályok lépnek életbe és bizony azon a kis címkén

fel kell tűntetni a bor energiatartalmát, tápértékét, összetevőit és valamennyi allergén anyagot.

Mindezt az adott ország saját nyelvén. Ez így nagyjából lehetetlen a mostani palack designokkal, de szerencsére lehetőség van az elektronikus tájékoztatásra is. Azaz, tehetsz a címkédre QR kódot, amivel az adott bor oldalán landolnak a vásárlók. Fontos, hogy beolvashatónak kell lennie, tehát egy sima link nem elég, amit kézzel kell beírni a böngészőbe.

Előnyök, előnyök, előnyök!

Az érintett vállalkozók, borászok ilyenkor a kényszer hatására nem örülnek a változásnak, kötelező változtatásnak, de ez rengeteg lehetőséget hordoz magában. A kényszerű fejlődés is fejlődés. Ezzel a fajta digitalizációval a címkézési hibák javíthatók, hiszen online tudod szerkeszteni az adatlapot, amire visz a QR kód. Sokkal kevesebbet kell foglalkoznod a nyomtatási módosításokkal, az elrendezés változtatásával, nem kell mindent odagyömöszölnöd szövegesen. Mi abban is bízunk, hogy ez a QR kódos címkézés esetleg átüt egy gátat a borászatokban és más digitális megoldásokra is nyitottak lesznek, ha már elkezdenek egy ilyesmit használni. Viszont nagyon fontos, hogy nem mindegy mivel oldják meg a linképítést és a kód generálást. Szoftvert is okosan kell választani.

Nem akarsz pornós linket? Kell a megbízható szolgáltató!

Képzeld el, hogy a borospalackodon lecserélted a leírásokat QR kódra. Sokkal több helyed maradt az igényes designra, nem kell folyton a nyomdával módosításokról egyeztetni, nem kell fordítgatni, hogy az osztrákok is el tudják olvasni. Majd beüt a krach.

Egy vásárló leolvassa kódot és a Minner töltbe, vagy egy felnőtt oldal, vagy a konkurenciád!

Ez nem vicc. Épp ez történt a Heinznél, amikor még 2015-ben egy német vásárló arra lett figyelmes, az üvegen lévő QR kód egy felnőtt oldalra irányítja. A kampányok jönnek és mennek, hiába volt a ketchup új, egy aktuális valamikor élő URL-re vitt volna a kód, ahol saját üveget lehet tervezni. Viszont a kampány lejárt, a Heinz pedig hagyta lejárni a domaint és egy pornóoldal vette meg azt.

Oké oké, ez régen is történt, külföldön is történt. Még jó, hogy van 2023-as magyar példánk is. A Lidl szinte pontosan ugyanebbe a helyzetbe került a Mancs őrjáratos kekszeivel. A QR kód beolvasásával nem az állatos figurák oldalára kerültek a vevők, hanem egy felnőtt oldal tartalmára.

Mi a tanulság?

Megbízható szolgáltatót kell választani, aki szolgáltatja neked a QR kódot is és a mögötte lévő domaint is megbízható. Nem hagyják csak úgy, hogy más átvegye és nem hagyják, hogy a QR kód elavuljon. Ezt már a saját börünkön tapasztaltuk. Van itt az irodában kb. 100 darab Minner névjegy, amin már nem tölt be semmi.

Így jártunk… :’)

Pedig a domain nem változott, a főoldalra mutatott és mutatna most is. Ehelyett a mögöttes QR kódot generáló szoftver mondta azt egy ponton, hogy oké vége a kampányodnak.

Ez legalább olyan veszélyes, mint a pornós link, mivel a törvény megfogalmazása szerint a nem megfelelő címkével nem kerülhet a bor forgalomba, ha pedig beüt a krach és

elromlik a kód, ki kell vonni a terméked a forgalomból.

Na ezért nem mindegy, milyen megoldást választasz!

Talán találkoztál már a Minneren a QRiosum nevével. A digitális menü szolgáltatásuk ideális borászatoknak is, de emellett a palackokra kerülő címkék kódjaival is tudnak segíteni. Teljesítheted velük az új jogszabályi kötelezettséget, ami december 8-án lép életbe.

A QRiosum rendszer segítségével modern, személyre szabható QR kódok készíthetők, amelyek tetszőleges példányban nyomtathatók a palackokra. Így a címkéd letisztult és elegáns maradhat. Szeretnéd, hogy a boraidra az arculatodhoz illő, szép,
és az új törvényi előírásoknak megfelelő címke kerüljön? Ha igen, vedd fel velük a kapcsolatot.

A QRiosum kapcsolódó szolgáltatása a teljes digitális rendszerrel együtt vagy attól függetlenül, önmagában is elérhető. A regisztrált admin felületen az egyes bortételekhez – azok releváns adatainak, jellemzőinek megadása után – a rendszer egyedi QR kódot rendel. Ha érdekel az admin felület használata, erről is cikkeztünk már.

Nem kerül többe egy hónapban, mint egy pohár jó bor. Szerintünk viszont érdemes inkább a teljes csomagot igénybe venni.

Nyomtatod még a borlapod?

Muszáj megemlítenünk a palackok QR kódozása mellett, hogy mennyi mindenben tud még fejlődni egy borászat egy ilyen rendszerrel. És nem, ez nem sima reklám szöveg, ez a vállalkozói attitűdödről szól. Mind úgy gonodljuk a Minnernél, hogy ezen a téren tudsz igazán nagyot fejlődni, új szintre lépni a kiszolgálásban, kapacitás kihasználtságban, és így közvetve a megtérülésben.

A QRiosum rendszere ideális borászatoknak több szempontból is.

  • Borkóstolókon is használható a digitális menü, hiszen a papír alapú brossurához képest sokkal több információ elhelyezhető itt a borokról. A vendégek ugyanúgy megkapnak mindent, képekkel, akár sztorikkal a borászatról. A kóstoló menü változásával nem kell minden egyes eseményre új itallapot vagy tájékoztatót nyomtatni.
  • A borászat éttermében a rendszer lehetővé teszi a gyors és kényelmes fizetést és nem kapacitást szabadít fel a felszolgálóknál. Nem kell a vendégeknek szóban mesélni a borokról, ezzel esetleg megváratva más vendégeket vagy lassítva a felszolgálást. A digitális borlap, étlap, itallap szintén bármikor módosítható. Igazából csak a nyomtatási költség megspórolása visszahozza neked a QRiosum díját.
  • Komoly versenyelőny lehet egy digitális menü és tájékoztatás a fesztiválokon és egyéb rendezvényeken. Itt gyakran előfordul, hogy érdeklődnek a vendégek, ami tök jó, csak közben lassítják az amúgy is kígyózó sort. Lehet, hogy emiatt veszítesz vevőket vagy lehet hogy valaki tévesen rendel, mert nem akarja feltartani a sort a kérdéseivel. A pincészet munkatársairól terhet vesz le és több aktív munkát tesz lehetővé, ha a vendégek már sorbanállás közben tájékozódhatnak. Megnézik a boraid jellemzőit, a borászat történeteit, mindenki a maga tempójában és mire sorra kerül, mindent tud.

Végül pedig, a digitális menü ösztönözheti a fogyasztást és növelheti a bevételed. A gyors rendelés, kiszolgálás, fizetés egy rendszeren keresztül javíthatja a vevői élményt, megláthat, megkívánhat olyan tételeket, amiket amúgy nem akart megvásárolni, miközben a digitális fizetésnél közismerten „gátlástalanabbak” vagyunk. Online könnyebben és többet költünk minden statisztika szerint.

Mire vársz még? Akár csak a palackodra szeretnél QR kódot, akár a teljes vendéglátási digitalizáció érdekel, irány a QRiosum oldala: Borcímke QR szolgáltatás

Ha pedig tovább olvasnál még a témában

Források: borindex.hu, boraszportal.hu, qriosum.com

Fotók: Canva, Envato

Nyiri Donát
Nyiri Donát
Több, mint 6 éve foglalkozom tartalomgyártással. Máig imádok kutatni, információt átadni. A célom, hogy úgy tanulj valami újat, hogy közben minden egyes mondat szórakoztat is. A Minnernél hasznos üzleti tartalmakkal, a Tízes Lista nevű Youtube csatornán pedig a világ érdekességeiről szóló videókkal próbálom elérni ugyanezt.