Scrub Daddy: hogy lett egy szivacsból az amerikai Cápák között sikersztorija

Dátum

Megosztás

A legegyszerűbb ötletből is lehet millió dolláros biznisz. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az amerikai Cápák között (Shark Tank) legnagyobb sikersztorija, a Scrub Daddy. Pedig volt olyan időszak, amikor a mosolygós szivacs senkinek nem kellett… Nézzük meg, hogy hódította meg a világot a Scrub Daddy, és hogy lett milliárdos az ötletgazdából!

A kezdetek

Az amerikai Shark Tank legnagyobb pénzügyi sikere, a mosolygós mosogatószivacs három évig porosodott egy garázsban, mert senkinek sem kellett. De hogyan jött létre egyáltalán ez a termék? Az ötletgazda Aaron Krause fiatal korától kezdve vállalkozó és feltaláló. Hiába ellenkeztek orvos szülei, a karrierjét egy autómosó nyitásával kezdte. Mivel nem volt megelégedve a piacon elérhető polírozó szivacsokkal, saját polírozót fejlesztett, majd a megoldást szabadalmaztatta is. 

Érezte, hogy ebben van valami, ezért az autómosót eladta, és teljes egészében a polírozók fejlesztésével kezdett foglalkozni. Ő maga készítette az előállításhoz szükséges gépeket is, amitől pedig folyamatosan koszos, olajos volt a keze, és hiába próbálta, semmivel sem tudta hatékonyan letörölni. 

“Természetesen úgy döntöttem, feltalálok valamit a tisztításukra. Mintákat kértem be minden létező habszivacs beszállítótól, míg végül egy német cég személyre szabottan nekem készített egy szivacsot. Egy csoda volt!” – mesélte Krause a CEO Magazine-nak. 

Hogy könnyebb legyen megfogni, a szivacsot bordázott szélű, kör formára vágta, majd a közepébe két lyukat vágott hogy az ujjait is könnyen tudja tisztítani. Hamarosan a szivacs mosolygós arc formát öltött. 

A garázsban porosodó Scrub Daddy

2008-ban a többek között ragasztó- és csiszolóanyagokat is gyártó 3M felvásárolta Krause polírozó bizniszét. A kéztörlő szivacs azonban nem érdekelte őket, azt kivették az ügyletből (egy döntés, amit ma már biztosan nagyon bánnak). Krause egy ideig próbálta a szivacsokat értékesíteni, de nem volt rá kereslet, így a maradék készletet bedobozolta, félretette, és meg is feledkezett róla. 

Három évig elő sem kerültek a korai Scrub Daddy-k, amíg Aaron egyszer neki nem állt takarítani, és eszébe jutott, hogy ehhez van jó eszköze. Előkerültek a kézmosásra szánt szivacsok – a többi pedig, ahogy mondani szokás, már történelem. 

Forrás: Scrub Daddy

Krause a szivacsot szabadalmaztatta és 2011 és 2012-ben beindult a Scrub Daddy-k gyártása új csomagolásban, ezúttal otthoni, konyhai használatra pozicionálva. Ami megkülönböztette minden más mosogatószivacstól, az a kétféle textúrája: hideg vízben kemény, súrolásra alkalmas, meleg vízben pedig puhává válik. A mosolygós forma ráadásul funkcionalitással is bír: a „hajnak” extra súrolóereje van, a száj megtisztítja az ívelt evőeszközöket (pl egy kanalat), a szemek pedig segítenek megfogni a szivacsot mosogatás közben.

A Scrub Daddy már ekkor ért el sikereket, de az igazi áttörést az jelentette, amikor beválogatták a Shark Tank 4. évadába. 

Scrub Daddy a Cápák között

Krause az amerikai Shark Tank negyedik évadában szerepelt 2012-ben, 100 000 dollár befektetést kért 10% tulajdonrészért. A cápák érdeklődtek a termék iránt, több ajánlatot is kapott. Kevin O’Leary, akit a legkeményebb cápaként ismertek, a befektetés összegéért 50% tulajdonrészt kért. Az ötletgazda ezt nem fogadta el. Végül Lori Greiner szállt be a bizniszbe, 20% tulajdonrészért 200 000 dollár befektetést adott a vállalkozónak. 

A műsor adásba kerülését követően felrobbant a kereslet a Scrub Daddy iránt. A befektetés másnapján Krause és Greiner a QVC-n (egy amerikai teleshopping csatorna) 7 perc alatt 42 000 darab szivacsot adott el. Greiner segített a feltalálónak bevinni a terméket több kereskedelmi egységbe, többek között a Bed, Bath & Beyondba. 

A rekord sikerek pedig nem maradtak el: 2017 januárjában a Scrub Daddy összbevétele meghaladta a 100 millió dollárt – ez volt akkor a legmagasabb a Shark Tank termékek közül. 2019 októberében a vállalat összbevétele 209 millió dollár volt. 2023 januárban pedig, a Shark Tank 14. évad 13. részében egy visszatekintésben arról számoltak be, hogy a Scrub Daddy 10 év alatt 273 alkalmazottal, 160 termékkel, 257 000 kiskereskedelmi helyen értékesített, és a Shark Tank történetének top 5 legnagyobb bevételt termelő cége között van,

indulása óta több mint 670 millió dollárt ért el kiskereskedelmi forgalomból. 

Az eredeti sárga, mosolygós szivacs máig népszerű, de azóta bővítették a palettát. Már több mint 20 termék közül választhatnak a fogyasztók: súroló- és kétoldalú szivacsok, mosdó rendszerezők, szappanadagolók, háztartási radírok is szerepelnek a kínálatban. 

Ennyi? De hát ez csak egy szivacs!

Nos gondolhatod hogy a Scrub Daddy “csak egy szivacs”, biztos így volt ezzel a 3M is, aki ma napról napra veszít miatta a piaci részesedéséből. 

A Scrub Daddy tényleg csak egy szivacs. Egy egyszerű ötlet, de működik. A kétféle állaggal egy izgalmas újítást csinált a piacon, amit eddig nem láttak mástól a fogyasztók. Mosogatni ráadásul mindenkinek kell, így tömegpiacot céloz a márka, a vásárlóinak egy mindennapos szükségletét elégíti ki. 4 dollárért a termék elérhető, és fogyó termékről van szó, amit rendszeresen cserélni kell, azaz könnyen el tudják adni újra meg újra ugyanannak az elégedett vásárlónak. 

Széles vonzerő, mindennapos használat, újravásárolhatóság, olcsóság (még ha a többi szivacshoz képest prémium is az ár, nem olyan összegről van szó amire spórolni kéne) – ezeken sok egytermékes webshop elhasal. A Scrub Daddy azonban beférkőzött a köztudatba, sőt, takarítós videókat készítő influenszerek kedvence lett. Így most már a márkaismertség és a közösségi médián a pozitív szájreklám (ajánlások, user-generated content) is a brand malmára hajtja a vizet. 

Ez jó volt, van még ilyen tartalom?

Források: The CEO Magazine, ABC News
Kiemelt kép: ABC.com

Sólyom Eszter
Sólyom Eszter
A MinnerAkadémia színfalai mögött azon dolgozom, hogy a legfontosabb információk a lehető legjobb minőségben jussanak el hozzád. A Minneren előszeretettel írok cégkultúráról, társadalmi felelősségvállalásról, szervezetfejlesztésről.