Veszélyben a teherautó sofőrök munkája? Az Uber az önvezető teherfuvarozás munkaerőpiaci hatását vizsgálta

Az önvezető járművekről egyre többet olvasni. Az első terület, amin a leggyorsabban fognak elterjedni, az a teherfuvarozás. Az Uber -t nem kell bemutatnom, egy ideig közösségi taxiként működött itthon, Budapesten is. Az utóbbi években kihasználva a gyors ismertséget új piacokat is kezdett kutatni, illetve új területeken megjelenni. A taxis szolgáltatásukkal egyébként is sok helyen összeütközésbe kerültek az adott állam hatóságaival, szerveivel. 1,5 évvel ezelőtt felvásároltak egy önvezető teherautókkal foglalkozó céget, sőt pár hónappal utána már le is szállítottak 190 kilométeres távolságon 50 000 Budweiser sört. Videó alatt folytatom, és kiderül mit mond az Uber a fuvarozás munkaerőpiaci változásairól.

 Így szállították le a robotteherautóval a söröket

Az Uber által felvásárolt Otto cég egy már hagyományosan működő kamionba építette bele az önvezető funkciót.

Az UBER kutatása – teherfuvarozás munkaerőpiaci változásai

Ha egy új technológia megjelenik, mindig számítani lehet arra, hogy megszűnnek munkahelyek, és természetesen újak jönnek létre. Az alábbi ábrán láthatod, hogy előrejelzéseik szerint a hosszú távú fuvarozáshoz kapcsolódó állások száma csökken, míg a lokális (helyi) és az önvezető piachoz kapcsolódó munkák száma nőni fog. Kép alatt folytatom!

Önvezető autók hatása a munkaerőpiacra - Forrás Uber
Önvezető autók hatása a munkaerőpiacra – Forrás Uber

Az önvezető fuvarozás húzza ki a szarból ezt az iparágat?

Az USA-ban már egyre nagyobb a hiány a tehergépkocsi vezetőkből. A fiatalok számára nem egy trendi terület, és bizony kezd kiöregedni a jelenlegi munkaerő. Tehát az önvezető teherautó technológia nem rombolni fogja a munkaerőpiacot, hanem inkább felrázza.

Friss hír 2018. 08. 01. – Az UBER lekapcsolta az OTTO-t

Az UBER bejelentette, hogy bezárja az önvezető teherautó részlegét, és csak a normál autókra koncentrál ezen a területen. Forrás: BusinessInsider

Kapcsolódó cikk:

Forrás: Vezess.hu, TheAtlantic

2021 -es vállalkozási ötletek! Neked is hasznos, nem csak kezdőknek!

Iratkozz fel, hogy előbb megkapd! Kattints ide! Működő cégek is inspirációt merítenek új termékekhez, szolgáltatásokhoz, üzleti modellhez, vagy éppen marketing ötletet találnak. Újaknak pedig egyenesen kötelező! Tovább a Minner 2021- es ötletekre!!

Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!