2 év börtönt is kaphatnak a csaló, engedély nélkül működő MLM, pilótajáték és pénzügyi cégek hazai ügynökei

Ha visszanézzük akár átlagban, minden hónapra jut egy-egy csaló cég, akik a hazai piacon próbálják megszerezni a gyanútlan emberek pénzét. Sajnos ezt sokszor el is érik, mert bizony a nagy hozamok ígérete el tudja venni az ember eszét és józan ítélőképességét, így befektetnek kétes dolgokba is. Most egy új jogszabály-módosítás alapján 2018. januártól akár 2 év börtönbüntetést is kaphatnak az engedély nélkül működő pénzügyi közvetítők, de még a piramisjáték szervezőkre (tagokra) is kiterjesztik a jogszabályt. Tudod, hogy ez mit jelent?

Szóval akkor az illegális devizakareskedéssel (forex), portfóliókezeléssel, betétgyűjtéssel foglalkozó ügynökök, vagy piramisjátékot szervezők is büntetésre számíthatnak. Tehát a jóhiszemű MLM ügynök, aki éppen egy (ál)kriptovalutába való befektetésre, vagy ahhoz való csatlakozásra több embert is rávesz, akár 2 éves szabadságvesztésre is ítélhetik. Ez azért érdekes, mert eddig csak maximum a vezetőket érhette ilyen büntetés, most viszont már bármelyik tagot, közvetítőt is érinteni fog, sőt feljelenti őket a hatóság (MNB). (Azért a kripto-t emeltem ki, mert most ott van a legtöbb ilyen MLM csalás).

Jogos vagy nem jogos?

Felmerülhet benned a kérdés, hogy az ügynök miért büntethető. Természetesen a bíróság az okozott kár mértékéhez igazítja majd az ítéletet és a letöltendő szabadságvesztés idejét. Egy biztos, hogy a legtöbbször a csaló cégekkel maga az ügynök találkozik és mesél a nagy elérhető hozamokról. Szóval, ha bármi ilyen tőzsdés, MLM-es dologhoz akarsz csatlakozni, körültekintően kell eljárnod. Sok-sok embert meg fognak ezzel védeni, így én üdvözlöm az új jogszabály-módosítást.

Ezek alapján a OneCoin és Kairos piramisjáték hazai tagjait is felelősségre vonhatják, bár ezt már nehezen fogják. Viszont a jövőben, ha hozzájuk hasonló bukkan fel a piacon, akkor a tagok is félhetnek. Megéri kockáztatni?

Mondjuk hiába mondanád annak, aki éppen piramisjátékban van

Atya ég! Mennyien írtak már nekem MLM-ekkel kapcsolatban. Mindenféle dologra próbáltak rábeszélni, majd mikor visszakérdeztem, vagy feltettem a kérdést, hogy “Nem gondolod, hogy ez csalás…?”, persze, hogy támadásnak vették. Még volt, aki meg is fenyegetett, meg hogy csalódott bennem… aztán mikor jöttek az adott cégről a piramisjátékos cikkek a nagyobb médiaoldalakon is, akkor szerencsére csak az empátiám tartott vissza, hogy ne írjak nekik, hogy “hééé, hát erről beszéltem”. Sajnos megóvni saját magától nem tudod az embert. Szóval majd ezt a cikket is hiába küldöm az embereknek, vagy posztolom be átverés gyanús posztok alá (pl. FB csoportokba), valószínűleg nem érek el vele semmit.

Ehhez kapcsolódó cikkek: 

Forrás: MTI, Portfolió

Új vállalkozási ötletek! Neked is hasznos, nem kell kezdőnek lenned!

Olvasd el a Minner friss üzleti ötleteit Kattints ide! Működő cégek is inspirációt merítenek új termékekhez, szolgáltatásokhoz, üzleti modellhez, vagy éppen marketing ötletet találnak. Újaknak pedig egyenesen kötelező! Tovább a Minner ötletekre!! (A menüben is megtalálod)

Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!