5 dolog, amiért egy jó pókeresnek érdemes kipróbálnia a tőzsdét

Aki jól pókerezik, eredményes lehet a tőzsdén is, illetve ez oda-vissza működik. Ezért írom ezt a tartalmat, mert több olyan pókerező játékos is lehet, akik a tőzsdén is profitot érhetnek el, sőt még akár nagyobbat is, mint pókerezéssel, illetve valljuk be, kevesebb időt igényel tőzsdézni, mint pókerezni. Vágjunk is bele!

1. Idő

Kezdjük is azzal, amit már olvastál. Ahogy a pókerben is van tanulási szakasz, úgy a tőzsdén is kell idő, míg belerázódunk, megismerünk mindenkit. Ezután viszont a tőzsde malmára hajtja a vizet, hogy sokkal kevesebb időt vesz igénybe, mint a póker. Erről itt olvashatsz részletesebben >>> Mennyit kell foglalkozni a tőzsdével, befektetésekkel, hogy abból profitálni tudjunk?

2. Több lapot látunk

A tőzsdén az árfolyamok jól tükrözik az aktuális piaci hangulatot, vagyis látjuk azt, hogy éppen milyen irányba érdemes kereskedni, mikor van több vevő/eladó. Sőt, a részvénypiacon olyan adatokat is megkapunk, hogy adott részvénytársaság többségi tulajdonosa, vezérigazgatója mikor, mennyi részvényt ad vagy éppen vesz. Az árfolyamokra és a hozzá kapcsolódó hírekre pedig meg vannak a megfelelő technikák, hogy azt értelmezni, elemezni tudjuk. És rengeteg adat rendelkezésünkre áll, sőt még keresni is tudunk közöttük.

3. Stratégia  

Ahogyan a pókerben, úgy a tőzsdén is szinte kötelező stratégiát alkalmazni. Nem mindegy melyik napszakban kereskedsz, mikor lépsz be, mekkora kötési egységgel, vagyis milyen lapokkal, milyen pozícióból indulsz, mekkora téten… ha pókerre le kellene fordítanom.

4. Kiszámítható, nem kell egész nap a gép előtt ülni

Könnyen kiszámítható a kockázat és a nyereség, sőt nem is kell egész nap a grafikonok előtt állni. Jól modellezhető a tőzsde is, és érdemes statisztikáinkat is számon tartani, amit a kereskedő szoftverek meg is tesznek helyettünk.

5. Pszichológia

Az a legérdekesebb, hogy itt is nagyrészt az emberi pszichológia dönt. Vagyis az, hogy miként tudjuk kezelni a helyzeteket, vesztő szériákat. Ahogy a pókerben, úgy a tőzsdén is megfigyelhető az, hogy van egy kemény mag, akik mindig ott tudnak lenni az élen, és konzekvensen hozzák a profitot.

Asztalok/tétek a tőzsdén – pókeres tőzsdés példa

A tőkénknek megfelelő piacon érdemes kereskedni. Továbbá a tőzsde egyik nagy előnye, hogy kiszámítható a kockázatunk, és ezt be is tudjuk védeni (lásd alul egy példán keresztül). A kockázatod nem mindig a tőkéd határozza meg, hanem inkább te, mivel az ún. tőkeáttételnek köszönhetően a tőkédnek többszörösével tudsz kereskedni, a kockázatot pedig előre be tudod állítani.

50-100 ezer forint – Devizatőzsde, továbbá részvényezni is lehet.
1 millió forint – Devizatőzsde, részvények, befektetési alapok, ETF-ek
10 millió forint felett > Minden eddigi és az opciós tőzsde

Egy szemléletes  példa pókereseknek

Mit látsz a képen?
A: FLOP

Egy tőzsde stratégiát alkalmazva a CADJPY devizapáron egy kereskedést indítottam, árfolyam emelkedésre spekulálok. Az első pozíciót 83,17 pontnál nyitottam, mintha jó FLOP-ot kaptam volna, és tovább maradok a játékban (póker nyelvre lefordítva). Teljes összeget nem teszek be még most (vagyis a körre szánt pénzt). Várok, merre megy az árfolyam.
Ha 83,00-át eléri, vagyis mintha jó Turn-t kapnék, csak akkor tartom a tétet, vagyis helyezek el új pozíciót. Ha rossz irányba megy az árfolyam, akkor csak a “flop”nál betett és beállított összeget kockáztatom. (Számokkal lefordítva, 17 dollárt kockáztatok azért, hogy nyerjek 45 dollárt).
B: TURN
Újabb pozíciót teszek be, vagyis mintha tétet raknék a pókerben (második pozíció 83,00). Ezután ha rossz irányba menne, de ez igaz az első pozícióra is, akkor csak annyit kockáztattam, amit előre beállítottam.
C: RIVER
Jön a River, ami 83,17-nél van. Tehát, ha ezt a szintet eléri az árfolyam, szintén beszállok, mert akkor a legnagyobb az esély, hogy az árfolyam eléri a 83,57-es szintet, vagyis a profitcélt.

Próbáltam úgy fogalmazni, hogy ne legyen benne tőzsdés, szakmai szó.

Ajánlom figyelmedbe a MinnerAkadémia tőzsde oktatását. Megtanulod a tőzsde alapokat majd egy több olyan stratégiát is tanulsz, amit pókeresként hamar érteni és gyorsan hasznosítani is tudsz.

Olvasnál tovább a tőzsdés témában? Elmélyülnél benne? Itt van néhány kapcsolódó cikk:

 

fotó: World Poker Tour/Flickr

2021 -es vállalkozási ötletek! Neked is hasznos, nem csak kezdőknek!

Iratkozz fel, hogy előbb megkapd! Kattints ide! Működő cégek is inspirációt merítenek új termékekhez, szolgáltatásokhoz, üzleti modellhez, vagy éppen marketing ötletet találnak. Újaknak pedig egyenesen kötelező! Tovább a Minner 2021- es ötletekre!!

Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!