5 dolog, amiért egy jó pókeresnek érdemes kipróbálnia a tőzsdét

Aki jól pókerezik, eredményes lehet a tőzsdén is, illetve ez oda-vissza működik. Ezért írom ezt a tartalmat, mert több olyan pókerező játékos is lehet, akik a tőzsdén is profitot érhetnek el, sőt még akár nagyobbat is, mint pókerezéssel, illetve valljuk be, kevesebb időt igényel tőzsdézni, mint pókerezni. Vágjunk is bele!

1. Idő

Kezdjük is azzal, amit már olvastál. Ahogy a pókerben is van tanulási szakasz, úgy a tőzsdén is kell idő, míg belerázódunk, megismerünk mindenkit. Ezután viszont a tőzsde malmára hajtja a vizet, hogy sokkal kevesebb időt vesz igénybe, mint a póker. Erről itt olvashatsz részletesebben >>> Mennyit kell foglalkozni a tőzsdével, befektetésekkel, hogy abból profitálni tudjunk?

2. Több lapot látunk

A tőzsdén az árfolyamok jól tükrözik az aktuális piaci hangulatot, vagyis látjuk azt, hogy éppen milyen irányba érdemes kereskedni, mikor van több vevő/eladó. Sőt, a részvénypiacon olyan adatokat is megkapunk, hogy adott részvénytársaság többségi tulajdonosa, vezérigazgatója mikor, mennyi részvényt ad vagy éppen vesz. Az árfolyamokra és a hozzá kapcsolódó hírekre pedig meg vannak a megfelelő technikák, hogy azt értelmezni, elemezni tudjuk. És rengeteg adat rendelkezésünkre áll, sőt még keresni is tudunk közöttük.

3. Stratégia  

Ahogyan a pókerben, úgy a tőzsdén is szinte kötelező stratégiát alkalmazni. Nem mindegy melyik napszakban kereskedsz, mikor lépsz be, mekkora kötési egységgel, vagyis milyen lapokkal, milyen pozícióból indulsz, mekkora téten… ha pókerre le kellene fordítanom.

4. Kiszámítható, nem kell egész nap a gép előtt ülni

Könnyen kiszámítható a kockázat és a nyereség, sőt nem is kell egész nap a grafikonok előtt állni. Jól modellezhető a tőzsde is, és érdemes statisztikáinkat is számon tartani, amit a kereskedő szoftverek meg is tesznek helyettünk.

5. Pszichológia

Az a legérdekesebb, hogy itt is nagyrészt az emberi pszichológia dönt. Vagyis az, hogy miként tudjuk kezelni a helyzeteket, vesztő szériákat. Ahogy a pókerben, úgy a tőzsdén is megfigyelhető az, hogy van egy kemény mag, akik mindig ott tudnak lenni az élen, és konzekvensen hozzák a profitot.

Asztalok/tétek a tőzsdén – pókeres tőzsdés példa

A tőkénknek megfelelő piacon érdemes kereskedni. Továbbá a tőzsde egyik nagy előnye, hogy kiszámítható a kockázatunk, és ezt be is tudjuk védeni (lásd alul egy példán keresztül). A kockázatod nem mindig a tőkéd határozza meg, hanem inkább te, mivel az ún. tőkeáttételnek köszönhetően a tőkédnek többszörösével tudsz kereskedni, a kockázatot pedig előre be tudod állítani.

50-100 ezer forint – Devizatőzsde, továbbá részvényezni is lehet.
1 millió forint – Devizatőzsde, részvények, befektetési alapok, ETF-ek
10 millió forint felett > Minden eddigi és az opciós tőzsde

Egy szemléletes  példa pókereseknek

Mit látsz a képen?
A: FLOP

Egy tőzsde stratégiát alkalmazva a CADJPY devizapáron egy kereskedést indítottam, árfolyam emelkedésre spekulálok. Az első pozíciót 83,17 pontnál nyitottam, mintha jó FLOP-ot kaptam volna, és tovább maradok a játékban (póker nyelvre lefordítva). Teljes összeget nem teszek be még most (vagyis a körre szánt pénzt). Várok, merre megy az árfolyam.
Ha 83,00-át eléri, vagyis mintha jó Turn-t kapnék, csak akkor tartom a tétet, vagyis helyezek el új pozíciót. Ha rossz irányba megy az árfolyam, akkor csak a “flop”nál betett és beállított összeget kockáztatom. (Számokkal lefordítva, 17 dollárt kockáztatok azért, hogy nyerjek 45 dollárt).
B: TURN
Újabb pozíciót teszek be, vagyis mintha tétet raknék a pókerben (második pozíció 83,00). Ezután ha rossz irányba menne, de ez igaz az első pozícióra is, akkor csak annyit kockáztattam, amit előre beállítottam.
C: RIVER
Jön a River, ami 83,17-nél van. Tehát, ha ezt a szintet eléri az árfolyam, szintén beszállok, mert akkor a legnagyobb az esély, hogy az árfolyam eléri a 83,57-es szintet, vagyis a profitcélt.

Próbáltam úgy fogalmazni, hogy ne legyen benne tőzsdés, szakmai szó.

Ajánlom figyelmedbe a MinnerAkadémia tőzsde oktatását. Megtanulod a tőzsde alapokat majd egy több olyan stratégiát is tanulsz, amit pókeresként hamar érteni és gyorsan hasznosítani is tudsz.

Olvasnál tovább a tőzsdés témában? Elmélyülnél benne? Itt van néhány kapcsolódó cikk:

 

fotó: World Poker Tour/Flickr

Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!

Instant posztok

MinnerInstant

A digitális világban folyamatosan újabb trendek ütik fel a fejüket, amiket nehéz lekövetni és persze nem is mindig szükséges, de nem árt néha kísérletezgetni. Ezzel a küldetéssel nem azt mondjuk, hogy cseréld le teljesen a weboldalad dizájnját, apróbb módosításokkal is konverziónövekedést tudsz elérni. Például a Minner is 2018 óta apróbb módosításokat alkalmaz. Adunk pár támpontot, hogy milyen változtatásokat érdemes eszközölni:

 • Konverzióra optimalizált oldalak, a főoldal kivételével minden aloldalon csak egy CTA (call-to-action) lehetőség van, pl. vásárlás gomb, kosár, email-cím űrlap, kapcsolatfelvétel, stb.
 • Nagy, lapozható borítóképek (sliderek) a főoldalon.
 • Piktogramok, jelölések, tanúsítványok: segítik az információ feldolgozását, a látogató több ideig böngészik az oldalon.
 • A folyószöveg legalább 15-ös, de inkább 16-os betűméretű. A cím vagy kiemelt szöveg ennél nagyobb.
 • Színátmenetes háttér két színnel, lehetőleg a márkád színeinek kombinációjával.
 • Ha pedig a promóciós oldalad kinézetét frissítenéd, a Themeforest oldalon rengeteg sablon közül választhatsz.

Még több ehhez hasonló tippet, ötletet olvashatsz az alábbi cikkekben:

Milliárdos forgalmuk van. Mit csinálnak online?

Ideje redizájnolni a weboldalad. Akár WordPress oldalad van, akár más

MinnerInstant

Áprilisban, a Digitális Ninja hetek alatt számtalan nagyszerű szoftvert mutattunk be, amelyek segítenek új szintre emelni a digitalizációt a cégeden belül. Egyik leghasznosabb közülük a LastPass, egy online jelszószéf szoftver, amit nem csak a vállalkozásodban használhatsz, hanem magánszemélyként is. Az elfelejtett jelszó dühítő, és még hátráltat is, éves szinten akár órákat vehet el tőled az új jelszó igénylésének folyamata. Ne engedd, hogy ilyen apróságok visszafogják a hatékonyságod! Ha bizalmatlan lennél, ne adj meg érzékeny információt (pl. bankkártyaadat), de általános belépésekhez nyugodtan használhatod.

Ebben a cikkben segítünk, hogyan tudod beállítani: Az összes jelszavad egy helyen, biztonságos jelszószéfben – LastPass használata

MinnerInstant

Azt a célt tűztük ki, hogy minden egyes nap adunk egy olyan rövid üzleti tippet, melynek alkalmazásával hozzájárulhatsz céged fejlődéséhez, miközben kiadásaidat csökkentheted, a bevételeidet pedig növelheted. És hogy miért érdemes naponta 1 százalékot fejlődnöd? Sok kicsi sokra megy – tartja a mondás, de az alábbi ábra is remekül szemlélteti, mekkora különbséget jelenthet, ha minden nap csak 1 százalékkal jobban, és nem pedig gyengébben teljesítesz:

Napi 1% – Forrás: jamesclear.com

0. küldetés: Teljesíts annyi küldetést, amennyit csak tudsz!

Folyamatosan készülünk új anyagokkal, garantáltan minden munkanapra jutni fog egy challange, ami csak arra vár, hogy a saját bizniszedben élesítsd! Nem probléma, ha egy adott küldetést valamilyen oknál fogva nem tudsz teljesíteni, vagy éppen kimarad. A lényeg: találj vissza erre az oldalra, vagy görgess lejjebb, keress olyan célt, amelyet teljesíteni tudsz. Ez nem csak a vállalkozásodnak lesz jövedelmező, de téged is motiválni fog. A megvalósított ötleteket, valamint ezek eredményeit dokumentáld, és küldd el nekünk az info@minner.hu email-címre. A legjobb, legötletesebb megvalósításokról ugyanis beszámolunk majd az olvasóknak, így lehet, hogy a következő esettanulmány már a Te cégedről fog szólni!

Hol fogod megtalálni?

A küldetések a Minner Instant-ban jelennek meg, az összes feladatot a minner.hu/kuldetes oldalon éred el. Hajrá!

MinnerInstant

Tavaly csődöt jelentett, több milliárdos tartozás, dühös partnerek, vevők, sőt emiatt még egy Minneres üzleti ötlet is született (lásd itt).

Hogy áll most?

 • Túl élte a csődöt
 • Csak a fele tartozást kell kifizetnie a hitelezők, partnerek felé.
 • A látogatottsága a tizedére csökkent, korábban havi 750-900 000 -szer nyitották meg a felhasználók a Bónuszbrigád oldalát, ma már csak alig havi 75 000-szer. Egy kisebb kuponos oldallá zsugorodott.
 • Szerződés kötött olyan platformokkal, mint a jegy.hu, hogy feltöltsék ajánlatokkal az oldalt.
 • A Facebookon már tiltják a kommentelési lehetőséget. Láthatóan sokan dühösek még (joggal).

A BónuszBrigád üzleti modellje alapjaiban hibás, ami egy következő hasonló esetet hozhat. Lényegében nem kezelik külön partnerek pénzét. Pedig egyébként még adózás szempontból is jobban tennék, ha letétként kezelnék.

Ugye! Érdemes elolvasni a cikket, ötletet! Piaci rés lett a hazai kuponos oldalak piacán. Te indítod a következőt? Üzleti ötlet…

MinnerInstant

Már 7 éves a Minner, és most is még egy újabb szintre került az oldal. Ebben a szegmensben a leglátogatottabb hazai oldal, így kell is villantani, diktálni a trendet. Ezt egyébként nem nagyon mondja el itthon senki a vállalkozóknak, de valóban nincs olyan, hogy a vállalkozásod kész van (Minneren írunk erről természetesen).

Folyamatosan újítani kell, akár az üzleti modellt, akár új terméket létrehozni, akár más területen. Én egy olyan média oldalt üzemeltetek, amihez hasonló még nem volt itthon, sőt ennyire nem foglalkoztak azzal, hogy például mi is legyen a menüben, hogyan is olvasnak a felhasználók, mi a rutinjuk. Nincs előttem minta, de talán ez jó is, mert nincs mi bekorlátozzon.

Sokan szokták kérdezni, hogy: “Milán, mi a lelkesedésed titka, hogy tudod már több éve ugyanazzal a lendülettel csinálni a vállalkozásodat?” – A válasz több is lehet, és nem lennék én, ha nem csak annyival intézem el a választ, hogy szeretem, amit csinálok. Főleg, mert azért vannak pillanatok, amikor… …. …
A válasz: pont az ilyen kis újítások, akkora lendületet adnak nekem, az oldalnak, és most már a munkatársaknak is, ami azonnal átvált lelkesedéssé.

Most éppen egy új menüpontot helyeztünk el az oldalra, aminek röviden ezt a nevet adtuk: Hol tartok Igen, ezzel az olvasó a vállalkozása életciklusa alapján tud a cikkeink közül szemezgetni. Új aloldalakat hoztunk létre. Majdhogynem egy újragondolt tartalomjegyzék. És, hogy a legjobb élmény legyen a Minneren lenni, mindezt megfelelő dizájnnal tálaljuk.

Az új aloldalakat elneveztük:


Megnézem a többi Instant üzleti posztot! 

Hol tart a vállalkozásod?

További friss cikkek