5 üzleti hír szeptemberből: Euró-Forint, új webáruház üzleti modellek, német visszaesés

A szeptemberi üzleti hírlevelekben kiküldött 25 hírből 5-öt kiválasztottam. Olvasd el őket! És ha kedvet kaptál, iratkozz fel a Minner hírlevélre, továbbá lent látod még belinkelve az egyes hetekhez tartozó hírleveleket, el tudod olvasni őket akár most is.

Tényleg jó a gyenge forint Magyarországnak? 334 Ft egy euró – Index.hu
Visszatérő érv a forint folyamatos gyengülése kapcsán, hogy mindez nem baj, sőt jó: az olcsóbb forint pörgeti az exportot, munkahelyeket teremt, hozzájárul a növekedéshez. Jellemzően ezzel szokás magyarázni azt is, hogy a Magyar Nemzeti Bank nem akarja védeni a forintot, sőt hallgatólagosan támogatja a gyengülést. Ugyanakkor amellett, hogy a gyenge forint árát a fogyasztók fizetik meg, újabb kutatások szerint az árfolyamnak egyre kevesebb szerepe van az export növelésében. A növekvő magyar bérek és a magyar kereskedelmi többlet elapadásával pedig eleve egyre kevésbé releváns az olcsó forint = exportvezérelt növekedés elképzelése.

A webshopoknál indul a sajátmárkás trend – Webáruház transzformáció – Minner
Webáruházat indítani már mindenki tud, nem is kell hozzá sok tőke. Ha bárki könnyen elindíthat egy webshopot, akkor bizony óriási a verseny.  Bár a nagyok elviszik a forgalom nagy részét a maradékon a kisebb kereskedők osztoznak. Kell valami, aminél magasabb a belépési küszöb. Ahogy a korábbi webáruház transzformációs cikkben írtam, ha a webáruházaddal a magasabb ligában akarsz lenni, ennek eléréséhez át kell alakítani az üzleti modelled. Egyik módja lehet a sajátmárkás termék gyártása és természetesen eladása.
 Az angliai székhelyű Solutions for Retail Brands Inc. (S4RB). tanácsadócég előrejelzése szerint az elkövetkező 5 évben megnégyszereződik a sajátmárkás termékek piaca. Lehet túlzó a szám, de képzeld el, hogy az 50%-os bővülés is óriási. Sőt a Nielsen már most 100%-os növekedést mért 2018-ban. – A cikk folytatódik! 

Megöli az internet az európai plázákat? – G7
Míg irodával közel 40 százalékot lehetett keresni ezen időszak alatt, addig plázával ugyanekkora veszteség jött össze. Az internetes vásárlás (amely ma nagyjából a kiskereskedelmi forgalom 10 százalékát teszi ki a fejlett világban, és évente körülbelül egy százalékponttal nő) terjedése természetesen nem jó a kereskedelmi ingatlanoknak. Az online elköltött pénz nem növeli a tortát, hanem elveszi a forgalmat a többi csatornától. A plázák idővel lecsökkenő látogatottsága pedig növekvő üresedéshez és csökkenő bérleti díjakhoz vezethet. Az Egyesült Államokban például idén már jóval több bolt zár be, mint a korábbi években, noha még jól működik a gazdaság, nő a lakossági fogyasztás. A másik oldalról nézve azonban valószínűtlen, hogy belátható időn belül tömegével tűnnének el a plázák.
Hazai piac: A KSH elemzése szerint az 50+ korosztály bevonzása lehet a megoldás. Utóbbiról Minner cikk itt.

Egyre nagyobb a baj a német gazdaságban – HVG
Ötször akkora lett a német gyáripar visszaesése, mint amire az elemzők számítottak. A külföldiek egyre kevesebbet rendelnek a német gyáraktól. Na jó! %-ban kifejezve. A HVG cikkírója kicsit túlzott így. Arra ugyan számítottak az elemzők is, hogy a német gyáripar megrendelései esni fognak idén júliusban, de több mint ötször akkora lett a zuhanás, mint amit vártak. A német statisztikai hivatal (Destatis) azt közölte, hogy a várt 1,1 helyett 5,6 százalékkal estek a gyáripari megrendelések éves összevetésben.

Legyél drogbáró legálisan. Jön az újabb hullám  – Minner
Az USA-ban 11 államban legális a marihuána fogyasztás. Több százezer embernek ad már munkát. A cégek azért nem tudnak bővülni, mert a bankoknál nem nyithatnak számlát a banki törvény ide vonatkozó passzusa miatt. Sőt hitelt sem kaphatnak. Ez fog most megváltozni. 2019-2020-ban dönthet a szenátus a banktörvény változásáról. Ez egekbe löki a marihuánával foglalkozó cégek részvényeit. Erre várunk most! 

A szeptemberi hírlevelek:

Fotó: Christian Dubovan /Unsplash

Új vállalkozási ötletek! Neked is hasznos, nem kell kezdőnek lenned!

Olvasd el a Minner friss üzleti ötleteit Kattints ide! Működő cégek is inspirációt merítenek új termékekhez, szolgáltatásokhoz, üzleti modellhez, vagy éppen marketing ötletet találnak. Újaknak pedig egyenesen kötelező! Tovább a Minner ötletekre!! (A menüben is megtalálod)

Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!