péntek, január 15, 2021

A bitcoin már 7 éves? Olvasd el, mi volt az első gondolatom, amikor először találkoztam vele

Szerintem az elmúlt 1-2 évben találkozhattál először a bitcoinnal, mivel most kapta fel a média, amikor is 1000 dollárba került egy bitcoin, és extrém hozamokat értek el a befektetők, spekulánsok. A most már árupiaci terméknek tartott bitcoin “termelése” 2009. január 3-án, 18:15:05-kor indult, ekkor generálták le az első blokkkot (Block #0).

Én akkor ismerkedtem meg a bitcoinnal, amikor 10 dolláron állt, valamikor 2011-ben. Akkor még fel se fogtam igazán mi is ez, így nem is foglalkoztam vele, csak akkor, amikor már 80 dollár fölé ment. (viszont utána is profitáltam picit). Először átverésnek hittem az egészet, illetve megfoghatatlannak (na jó, még picit most is megfoghatatlannak tartom). Emlékszem arra, hogy amikor rátaláltam, bányásztam is, elvégre letöltöttem a szoftvert, kattintgattam össze-vissza. Akkor még sima számítógép is elég volt ahhoz, hogy bitcoint “szerezzünk”. És még mindig megvan. 🙂 Van egy Toshiba laptopom, ami azóta megvan, szépen muzsikál (ha bekapcsolom), és ezen rajta van a bitcoin program, és rajta 0.13 bitcoin, amit azért kaptam, mert bányászott anno a gépem. Ez a 0,13 BTC most 15 000 Ft-ot ér. (Ezt át tudom küldeni másik bitcoin pénztárcámra, ahol el tudom költeni).

Most már nem lehet olyan könnyen bányászni. Sokan inkább a felhő bányászást választják. Pl. a cex.io weboldalon.

A bitcoin jövőjét nem látom pontosan. De egy biztos, a tőzsdék és bankok életébe már most változást hozott. De nem mint bitcoin, hanem mint technológia. A részvénykibocsátásoknál, a tranzakciók gyorsabb feldolgozásánál mind-mind hasznosítani tudják a bitcoin block technológiát.

Közben megjelentek másik névre keresztelt coinok, crypto “devizák” is. Sajnos ezek között van olyan is, ami átveri az embereket. 

Fotó: scottks/Flickr

Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!

Instant posztok

MinnerInstant

Január 15-én lesz 20 éve, hogy elindult az online enciklopédia. Már több mint 55 millió szócikk található rajta, havonta 22 milliárdos nézettséget tud felmutatni. A Wikipédia adományokból tartja fenn magát, nincsenek rajta reklámok, bár a márkák is jelen vannak rajta.

MinnerInstant

A napokban nagyon népszerű lett a 444.hu egyik tartalma, ami a kiégésről szó. Igazán átfogó anyag lett, csak ajánlani tudom:

Fiatal felnőttek, akiknél a kiégés az alapállapot – 444.hu

És itt vannak erről a Minner anyagai is:

MinnerInstant

Ezen biztosan felnevetnek a nagyon hívő bitcoinosok. De minden végletet meg kell vizsgálni. Az Azonnali.hu -n egy átfogó cikket találtam a témában, ami körbe rájra az ellen oldalt. Ebből kiragadok most egy részt:

Eddig legalább nyolc Nobel-díjas közgazdász fejtette ki arról véleményét, hogy a bitcoin egy spekulatív lufi, köztük

A cikket itt tudod teljesen elolvasni.

MinnerInstant

Pearson Prentice Hall kutatásából kiderült, hogy az emberek 65%-a az információt csak akkor tudta teljesen feldolgozni, ha az vizualizálva is volt. Ha csak hanggal, vagy csak szöveggel volt, a figyelmük hamar lankadt, elkalandozott, vagy üveges tekintettel bár nézték, agyuk nem fogott fel semmit.

Az MIT kutatóinak mérései alapján egy szempillantás alatt 8 képet is képesek vagyunk feldolgozni. (13 milliszekundum egy kép feldolgozása, 100 milliszekundum egy pislogás. Ugyanezen kutatás szerint az agyunkba továbbított információ 90% -a vizuális, a fennmaradó 10% pedig az érzékeink többi része között oszlik meg (pl. hallás, tapintás…).  

Látod! A kép nekünk is segített! Irány az a cikk, ami még tovább segít ebben: Amikor a vevőd hülyeséget kérdez, amögött még több száz, sőt akár több ezer elszalasztott…

MinnerInstant

Alig 6 napja posztoltam arról, hogy Livermore egykori tanai szerint 30 000-ről 40 000-ig lazán el tud száguldani, mert lendületben van a bitcoin. És valóban. Érdemes elolvasni Jesse Livermore tanairól szóló könyvet, a címe: Egy spekuláns feljegyzései


Megnézem a többi Instant üzleti posztot! 

További friss cikkek