A Facebook reklámja a Super Bowl-on a csoportokról szólt. Mit jelent ez?

Mit reklámoznál egy cég helyében az egyik legdrágább reklámhelyen, ahol 30 másodperc 1 milliárd 660 millió forintba kerül? És akkor, ha dupláját, 1 perc reklámidőt vennél? Naná, hogy a legjobb termékedet! Azt, amit ki szeretnél emelni, ami amúgy is megy és érdemes jobban megnyomni a promócióját. Ez most azért is különleges dolog, mert a Facebook ritkán reklámozza magát ilyen formában, plakátot is elvétve látni tőlük, de úgy általában nem hirdeti magát. De most!

A FB a csoportok promóciójára készített reklámblokkot a Super Bowl-on, amit 100 millió néző látott. Azért is nézték meg, mert ez az egyik olyan reklámozási hely, ahol az emberek várják, hogy a cégek milyen reklámokkal rukkolnak elő és nem csak a sporteseményt figyelik, hanem a reklámokat is. A videó alatt folytatom!

Ritkán szokott reklámot készíteni tehát, de most mégis úgy érezte, egyből 3 milliárd forint értékben el kell költenie a Facebook csoport részének promotálására. Ennek oka az lehet, mert ez jelenleg a legerősebb kapocs a felhasználóinál, ez köti oda őket a FB-hoz. Egy felmérésben a felhasználók azt nyilatkozták, hogy a csoportok miatt nem törlik magukat a FB-ról, mert több olyan közösségben is benne vannak, amit nem akarnak otthagyni.

A Facebook jelezte neked, hogy csoportmarketingre fel!

Nem arra gondolok, hogy posztold a reklámodat csoportokba, hanem arra, hogy érdemes lehet saját csoportot létrehozni a termékedhez, szolgáltatásodhoz szorosan kapcsolódó tevékenységhez, témához. A FB is előtérbe hozza a csoportok posztjait, sokkal nagyobb az elérése egy csoport posztnak, egyébként a hozzá kapcsolódó aktivitás is nagyobb.

Ami pozitív és egyben negatív is, hogy az elején bele kell tenned a munkát, hogy jó csoportod legyen, hogy utána egyrészt önjáró legyen, másrészt támogassa a marketingedet, eladásaidat (stratégia kell). És egészen nagy aktivitást lehet elérni, nem beszélve a posztjaid eléréséről.

Miért olyan magas az interakció a csoportokban?A fogyasztók két dolog miatt aktívak:

  • Mert adott téma köré épül általában egy-egy csoport, és mivel érdeklődési körébe beletartozik, ezért sokkal jobban magáénak érzi.
  • Róla szól, érzi azt, hogy a kommentje, posztja érdekli a csoporttagokat. A Facebook oldalakon is azok a posztok mennek a legjobban, amiben érzik az emberek, hogy róluk szól az adott tartalom vagy őszinte érdeklődést éreznek.

Hallottad már azt, hogy legyél sokkal emberibb a vevőiddel?
A saját csoportodban érdemes magánszemélyként posztolni, illetve vegyesen az oldalad nevében. Ezzel megmutatod, hogy ember is van a vállalkozás mögött, ami erősíteni fogja a bizalmat, ez pedig segít a lezárásban. (Erről beszélünk a lejjebb beágyazott hanganyagban is.)

Két esettanulmányt már most érdemes megnézned (többi készül):

+ extra hanganyag: Néhány hete vettük fel ezt az adást, a FB csoport marketingről beszélgettünk:

Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!